Košarkarice s kuhalnico
Festival okusov se je zaključil, končal se je tudi Teden restavracij, v Podčetrtku so pripravili Dneve slovenskega turizma, največ ustvarjalnosti pri pripravi šmorna pa so pokazale kranjske košarkarice.
Na Dnevih slovenskega turizma je bilo dogajanje pestro, mimogrede pa so Fijetovci, člani društva slovenskih turističnih novinarjev, podelili tudi kristalni Triglav, priznanje za vrhunske dosežke v slovenskem turizmu. Letos ga je dobil ThalassoSpa Lepa Vida v Krajinskem parku Sečoveljske soline.
Že pretekli konec tedna je bil izbor kulinarične ponudbe velik. Festival okusov se je zaključil z dobrodelno Školjkojado in se prevesil v Teden restavracij, kjer lahko za res majhen denar okušate izvrstne jedi znanih – tudi gorenjskih restavracij.
Podvinski chef Uroš Štefelin je spet ustvarjal in pethodni meni 'poročil' s pivi Vizir iz Črnomlja. Ljubitelji piva so prišli na račun tako pri glavni jedi kot pri sladici, kjer je sladoled iz piva v kombinaciji z jogurtovo peno po okusu izstopal, tepka v čokoladi pa je bila videti kraljevsko.
Na Bledu se je z izborom jedi v Grand Hotelu Toplice predstavila domača kuharska reprezentanca. Sestavila je meni s štirimi hodi, pripravo večerje pa uporabila kot trening za novembrsko tekmovanje v Dubaju, kjer se bo potekalo svetovno prvenstvo ekip v pripravi hladno toplega bifeja in kuhanja glavne jedi v živo.
Jesenski časi so kot nalašč za okušanje vin. Gorenjci oziroma Kranjčani že napovedujejo 6. Vinsko pot v rovih pod starim Kranjem, kot uvod pa se je v četrtek v Kavarni Khislstein 12.56 Kranj predstavil prvi vinar, v prihodnjih dveh četrtkih pa bomo spoznali še Vina Graben in kmetijo Jogan s Krasa. Brez kostanja pa tudi ne bo šlo.
Blejski Vinergisti so v svoje vrste v petek zvečer povabili znamenitega istrskega vinarja s Hrvaške strani – Kozlovića, medtem ko so v kranjskogorskem Skippassu gostili še eno svojih večerij z vini – lahko bi rekli kar Kozlovićevega soseda Kabola.
Tudi v kranjski Domači vasi so bili pred kratkim dobrodelni, v soboto pa so organizirali Šmorn fest, kjer so se v pripravi slastne jedi pomerile štiri ekipe, na koncu pa so zmagala dekleta iz ŽKK Triglav Kranj. Mlade košarkarice so pripravile šmorn z lešniki, čokolado in kokosom. Tekmovali so še predstavniki Mestne občine Kranj, Proteini.si in ekipa Marjance Scheicher.