Dirndl na krožniku

Za dirndl vemo, da je to noša, v katero so oblečene prenekatere Avstrijke pa Bavarke, ne glede na to, ali gre za vaško ali mestno okolje. V času Oktoberfesta je »dirndl« z globokim izrezom zagotovo najbolj erotično oblačilo, cene pa se gibljejo od petdeset evrov v second hand shopu (trgovina z rabljenimi oblačili) do dva tisoč evrov, če je iz indijske svile ali dragocenih čipk. Če kdo išče žensko znanstvo na tem prazniku piva, mora samo natančno pogledati, kako je zavezan »njen« predpasnik. Če je pentlja v sredini, nad popkom, pomeni, jaz sem še devica, če je pentlja na desni strani, pomeni, jaz sem že oddana, zaročena ali poročena, če je na levi strani, pomeni, nisem vezana, in če je zavezana zadaj na hrbtu, pomeni, jaz sem vdova. Seveda se ob tem burnem veletoku piva zgodi, da pentlja po kakšni ljubezenski igrici zamenja mesto … A ko me v restavraciji v dolini reke Pie­lach v Mostviertlu natakarica, oblečena v preprost, a mičen modro zelen dirndl, vpraša, če bi dirndl na krožniku, ugibam, ali je to past ali pa česa ne vem. No, s troedinostjo te besede se znajo v Mostviertlu res pošaliti. Dirndl namreč pomeni dekle, nošo in drnuljo. In drnulje (latinsko cornus mas) v dolini reke Pielach so blagovna znamka. Marmelade, džemi, kompoti, sirupi, liker, žganje, celo nakit, narejen iz pešk, in ponarejene olive, drnulje v slanici. Imajo lepotno kraljico drnulj, iz teh rdečih, ovalnih sadežev izdelujejo naravno kozmetiko, skratka, z drnuljo znajo zaslužiti. Za kuho morajo biti drnulje zelo zrele, temno rdeče, skoraj črnikaste. In radi jih ponudijo z divjačino. Seveda sva z Izbranim naročila jelenov hrbet v omaki iz drnulj in z gobovim zavitkom. Mesni del obeda je bil malo trd, gobov zavitek pa doživlja reprize.

Zavitek z lisičkami (Eierschwammerlstrudl)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (400 g), 400 g lisičk ali jurčkov, 400 g kuhanega, pretlačenega krompirja, 2 žlici masla, 2 šalotki, 1 strok česna, 4 rumenjake, 1 vejico pehtrana, 1/2 vejice majarona, 2 vejici peteršilja, sol, sveže zmlet poper, po želji še ščep muškata.

Krompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Gobe očistimo s čopičem in papirnato brisačo in jih zrežemo na lističe. Šalotko in česen olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo. Zelišča sesekljamo. Na stopljenem maslu prepražimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Pražimo, dokler ne izpari tekočina. Odstavimo. Razvržkljamo rumenjake, pridamo malce ohlajen krompir, gobe, sesek­ljana zelišča in začinimo. Na razvaljano testo nadevamo gobjo zmes na prvo polovico testene plošče, zapognemo robove in zavijemo. V primeren pekač damo papir za peko in dve štručki zavitka, ki ju premažemo s stop­ljenim maslom. Pečemo v ogreti pečici na 175 °C 25 minut. Postrežemo s hrustljavo sezonsko solato.

Drnulje v slanici (Dirndln in Salzlake)

1 l vode, 300 g soli, 350 g drnulj, koprc, nalomljen lovorov list, poprova zrna

Zavremo vodo, dodamo sol in mešamo, da se stopi. Drnulje damo v kozarčke, pridamo poper in lovor in zalijemo z vročo slanico. Kozarček zapremo in ohladimo. Spravimo jih v hladen prostor (10–15 °C) za 4–6 tednov. Postrežemo k narezkom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 13. oktober 2016 / 10:40

Debeluška v Julijcih

Debela peč (2015 m) – Lahko pristopna gora, ki na severni strani nudi spektakularen razgled v dolino Krme, očak Triglav pa nas pozdravlja v svojem sosedstvu. Dvatisočak, primeren za vse. Najvzhodnejši...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 10. oktober 2015 / 13:03

Med brezdomci tudi družine

Z včerajšnjo prireditvijo ob svetovnem dnevu brezdomstva na Centru za socialno delo Kranj skušajo opozoriti na brezdomsko situacijo in tudi populacijo, ki se zadnja leta precej spreminja.

Gospodarstvo / sobota, 10. oktober 2015 / 12:58

Matjaž Delopst na čelu Peka

Tržič – Trije kandidati so se prijavili na razpis na delovno mesto predsednika uprave Peka, eden od njih ni izpolnjeval pogojev. V torek je bila seja kadrovske komisije nadzornega sveta. Glede na t...

Kronika / sobota, 10. oktober 2015 / 12:56

Kaj pomeni biti viden

Jesenice – Jeseniški policisti so v sklopu preventivnih projektov in akcije za večjo varnost pešcev, ki po vsej državi poteka do 18. oktobra, v torek dopoldne v sodelovanju s tamkajšnjim svetom za...

Šport / sobota, 10. oktober 2015 / 12:55

LTH Castings še močnejši

Škofja Loka – Škofjeloško košarkarsko moštvo LTH Castings bo v letošnji sezoni tudi reprezentančno obarvano. Za ekipo bo namreč tudi v tej sezoni kot posojeni igralec Uniona Olimpije nastopal Koprč...

Gorenjska / sobota, 10. oktober 2015 / 12:52

Obiskali bodo tudi Nejčev grob

V torek je minilo natanko štirideset let od prvega slovenskega vzpona na osemtisočak, 8463 metrov visoki Makalu, ob tej obletnici pa v torek v Himalajo odhaja jubilejna odprava Manang 2015.