Dirndl na krožniku

Za dirndl vemo, da je to noša, v katero so oblečene prenekatere Avstrijke pa Bavarke, ne glede na to, ali gre za vaško ali mestno okolje. V času Oktoberfesta je »dirndl« z globokim izrezom zagotovo najbolj erotično oblačilo, cene pa se gibljejo od petdeset evrov v second hand shopu (trgovina z rabljenimi oblačili) do dva tisoč evrov, če je iz indijske svile ali dragocenih čipk. Če kdo išče žensko znanstvo na tem prazniku piva, mora samo natančno pogledati, kako je zavezan »njen« predpasnik. Če je pentlja v sredini, nad popkom, pomeni, jaz sem še devica, če je pentlja na desni strani, pomeni, jaz sem že oddana, zaročena ali poročena, če je na levi strani, pomeni, nisem vezana, in če je zavezana zadaj na hrbtu, pomeni, jaz sem vdova. Seveda se ob tem burnem veletoku piva zgodi, da pentlja po kakšni ljubezenski igrici zamenja mesto … A ko me v restavraciji v dolini reke Pie­lach v Mostviertlu natakarica, oblečena v preprost, a mičen modro zelen dirndl, vpraša, če bi dirndl na krožniku, ugibam, ali je to past ali pa česa ne vem. No, s troedinostjo te besede se znajo v Mostviertlu res pošaliti. Dirndl namreč pomeni dekle, nošo in drnuljo. In drnulje (latinsko cornus mas) v dolini reke Pielach so blagovna znamka. Marmelade, džemi, kompoti, sirupi, liker, žganje, celo nakit, narejen iz pešk, in ponarejene olive, drnulje v slanici. Imajo lepotno kraljico drnulj, iz teh rdečih, ovalnih sadežev izdelujejo naravno kozmetiko, skratka, z drnuljo znajo zaslužiti. Za kuho morajo biti drnulje zelo zrele, temno rdeče, skoraj črnikaste. In radi jih ponudijo z divjačino. Seveda sva z Izbranim naročila jelenov hrbet v omaki iz drnulj in z gobovim zavitkom. Mesni del obeda je bil malo trd, gobov zavitek pa doživlja reprize.

Zavitek z lisičkami (Eierschwammerlstrudl)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (400 g), 400 g lisičk ali jurčkov, 400 g kuhanega, pretlačenega krompirja, 2 žlici masla, 2 šalotki, 1 strok česna, 4 rumenjake, 1 vejico pehtrana, 1/2 vejice majarona, 2 vejici peteršilja, sol, sveže zmlet poper, po želji še ščep muškata.

Krompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Gobe očistimo s čopičem in papirnato brisačo in jih zrežemo na lističe. Šalotko in česen olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo. Zelišča sesekljamo. Na stopljenem maslu prepražimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Pražimo, dokler ne izpari tekočina. Odstavimo. Razvržkljamo rumenjake, pridamo malce ohlajen krompir, gobe, sesek­ljana zelišča in začinimo. Na razvaljano testo nadevamo gobjo zmes na prvo polovico testene plošče, zapognemo robove in zavijemo. V primeren pekač damo papir za peko in dve štručki zavitka, ki ju premažemo s stop­ljenim maslom. Pečemo v ogreti pečici na 175 °C 25 minut. Postrežemo s hrustljavo sezonsko solato.

Drnulje v slanici (Dirndln in Salzlake)

1 l vode, 300 g soli, 350 g drnulj, koprc, nalomljen lovorov list, poprova zrna

Zavremo vodo, dodamo sol in mešamo, da se stopi. Drnulje damo v kozarčke, pridamo poper in lovor in zalijemo z vročo slanico. Kozarček zapremo in ohladimo. Spravimo jih v hladen prostor (10–15 °C) za 4–6 tednov. Postrežemo k narezkom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 17. november 2017 / 17:21

Testiranje na okužbo s HIV in hepatitis

Ljubljana – Ob Evropskem tednu promocije testiranja na HIV in bližnjem svetovnem dnevu aidsa bodo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana vsak dan od 17. do 24. novembra...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:05

Žirovski modni večer

Najstarejša slovenska obutvena blagovna znamka je z več kot sto leti čevljarskega znanja in sodobno podobo stopila na globalno modno pot. Novo zgodbo so povabljenim v Alpini predstavili na modnem dogo...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:03

Danski najstniki so prej samostojni

Skupina slovenskih najstnikov, med njimi tudi štirje četrtošolci z Gimnazije Jesenice, je konec poletja nabirala nove izkušnje na Danskem. Zanimiva skandinavska dežela jih je navdušila, tamkajšnji mla...

Kranj / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:02

Stari Penzion Špik podrli, gradijo že novega

Podjetje Dom trade Žabnica na lokaciji nekdanjega Penziona Špik v Gozdu - Martuljku investira v gradnjo novega butičnega hotela z velnesom. Zunanjost stavbe bo precej podobna prejšnji. Investicija je...

Kultura / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:01

Balade in glasba srednjega veka

V kapeli Loškega gradu je potekal literarno-glasbeni večer, preplet baladnih recitalov Andreja Ranta ter srednjeveških skladb Janeza Jocifa.

Kultura / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:00

Potovanje na konec noči

Glasbeno-gledališka predstava Ex/Odus radosti je v nedeljo navdušila občinstvo v radovljiški Linhartovi dvorani, dan kasneje pa tudi v kranjskem Stolpu Škrlovec.