Dirndl na krožniku

Za dirndl vemo, da je to noša, v katero so oblečene prenekatere Avstrijke pa Bavarke, ne glede na to, ali gre za vaško ali mestno okolje. V času Oktoberfesta je »dirndl« z globokim izrezom zagotovo najbolj erotično oblačilo, cene pa se gibljejo od petdeset evrov v second hand shopu (trgovina z rabljenimi oblačili) do dva tisoč evrov, če je iz indijske svile ali dragocenih čipk. Če kdo išče žensko znanstvo na tem prazniku piva, mora samo natančno pogledati, kako je zavezan »njen« predpasnik. Če je pentlja v sredini, nad popkom, pomeni, jaz sem še devica, če je pentlja na desni strani, pomeni, jaz sem že oddana, zaročena ali poročena, če je na levi strani, pomeni, nisem vezana, in če je zavezana zadaj na hrbtu, pomeni, jaz sem vdova. Seveda se ob tem burnem veletoku piva zgodi, da pentlja po kakšni ljubezenski igrici zamenja mesto … A ko me v restavraciji v dolini reke Pie­lach v Mostviertlu natakarica, oblečena v preprost, a mičen modro zelen dirndl, vpraša, če bi dirndl na krožniku, ugibam, ali je to past ali pa česa ne vem. No, s troedinostjo te besede se znajo v Mostviertlu res pošaliti. Dirndl namreč pomeni dekle, nošo in drnuljo. In drnulje (latinsko cornus mas) v dolini reke Pielach so blagovna znamka. Marmelade, džemi, kompoti, sirupi, liker, žganje, celo nakit, narejen iz pešk, in ponarejene olive, drnulje v slanici. Imajo lepotno kraljico drnulj, iz teh rdečih, ovalnih sadežev izdelujejo naravno kozmetiko, skratka, z drnuljo znajo zaslužiti. Za kuho morajo biti drnulje zelo zrele, temno rdeče, skoraj črnikaste. In radi jih ponudijo z divjačino. Seveda sva z Izbranim naročila jelenov hrbet v omaki iz drnulj in z gobovim zavitkom. Mesni del obeda je bil malo trd, gobov zavitek pa doživlja reprize.

Zavitek z lisičkami (Eierschwammerlstrudl)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (400 g), 400 g lisičk ali jurčkov, 400 g kuhanega, pretlačenega krompirja, 2 žlici masla, 2 šalotki, 1 strok česna, 4 rumenjake, 1 vejico pehtrana, 1/2 vejice majarona, 2 vejici peteršilja, sol, sveže zmlet poper, po želji še ščep muškata.

Krompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Gobe očistimo s čopičem in papirnato brisačo in jih zrežemo na lističe. Šalotko in česen olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo. Zelišča sesekljamo. Na stopljenem maslu prepražimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Pražimo, dokler ne izpari tekočina. Odstavimo. Razvržkljamo rumenjake, pridamo malce ohlajen krompir, gobe, sesek­ljana zelišča in začinimo. Na razvaljano testo nadevamo gobjo zmes na prvo polovico testene plošče, zapognemo robove in zavijemo. V primeren pekač damo papir za peko in dve štručki zavitka, ki ju premažemo s stop­ljenim maslom. Pečemo v ogreti pečici na 175 °C 25 minut. Postrežemo s hrustljavo sezonsko solato.

Drnulje v slanici (Dirndln in Salzlake)

1 l vode, 300 g soli, 350 g drnulj, koprc, nalomljen lovorov list, poprova zrna

Zavremo vodo, dodamo sol in mešamo, da se stopi. Drnulje damo v kozarčke, pridamo poper in lovor in zalijemo z vročo slanico. Kozarček zapremo in ohladimo. Spravimo jih v hladen prostor (10–15 °C) za 4–6 tednov. Postrežemo k narezkom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 20. november 2007 / 07:00

Skupna vaja v predoru

Hrušica - V karavanškem predoru je minuli četrtek potekala meddržavna protipožarna vaja, ki so jo v sodelovanju s slovenskimi reševalnimi enotami pripravile avstrijske službe za...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 27. december 2016 / 13:00

Prišel je tudi Božiček

Dogodke belega decembra je v starem mestnem jedru Škofje Loke tudi letos dopolnil božični LUFt s praznično ponudbo na stojnicah in spremljevalnim programom.

Razvedrilo / torek, 27. december 2016 / 12:58

Tinin jubilej

Fotografinja Gorenjskega glasa Tina Dokl je decembra praznovala štirideseti rojstni dan. Najprej je svoj vstop v četrto desetletje praznovala s sodelavci, potem še v krogu prijateljev in seveda tud...

Železniki / torek, 27. december 2016 / 12:55

Plavž bo dobil novo streho

Železniki – V starem delu Železnikov so obiskovalci te dni priča malce neobičajnemu prizoru. Plavž, ena največjih železnikarskih znamenitosti, je namreč brez ostrešja. Slednje je bilo zelo dotrajan...

Škofja Loka / torek, 27. december 2016 / 12:54

Pričakujejo še dedka Mraza

Škofja Loka – Škofjeloške otroke sta obiskala že dva od decembrskih dobrih mož. Miklavž jih je v družbi angelov in parkeljnov obiskal v začetku decembra, za kar so poskrbeli člani Prosvetnega društ...

Razvedrilo / torek, 27. december 2016 / 12:53

Glasbeno silvestrovanje v KluBaru

Kranj – V KluBaru v zadnjih dneh leta pripravljajo pester spored: četrtek, 29. decembra, bo obarvan z disco uspešnicami 90-ih, v petek bo nastopila zasedba King Foo, na sobotni silvestrski večer pa...