Dirndl na krožniku

Za dirndl vemo, da je to noša, v katero so oblečene prenekatere Avstrijke pa Bavarke, ne glede na to, ali gre za vaško ali mestno okolje. V času Oktoberfesta je »dirndl« z globokim izrezom zagotovo najbolj erotično oblačilo, cene pa se gibljejo od petdeset evrov v second hand shopu (trgovina z rabljenimi oblačili) do dva tisoč evrov, če je iz indijske svile ali dragocenih čipk. Če kdo išče žensko znanstvo na tem prazniku piva, mora samo natančno pogledati, kako je zavezan »njen« predpasnik. Če je pentlja v sredini, nad popkom, pomeni, jaz sem še devica, če je pentlja na desni strani, pomeni, jaz sem že oddana, zaročena ali poročena, če je na levi strani, pomeni, nisem vezana, in če je zavezana zadaj na hrbtu, pomeni, jaz sem vdova. Seveda se ob tem burnem veletoku piva zgodi, da pentlja po kakšni ljubezenski igrici zamenja mesto … A ko me v restavraciji v dolini reke Pie­lach v Mostviertlu natakarica, oblečena v preprost, a mičen modro zelen dirndl, vpraša, če bi dirndl na krožniku, ugibam, ali je to past ali pa česa ne vem. No, s troedinostjo te besede se znajo v Mostviertlu res pošaliti. Dirndl namreč pomeni dekle, nošo in drnuljo. In drnulje (latinsko cornus mas) v dolini reke Pielach so blagovna znamka. Marmelade, džemi, kompoti, sirupi, liker, žganje, celo nakit, narejen iz pešk, in ponarejene olive, drnulje v slanici. Imajo lepotno kraljico drnulj, iz teh rdečih, ovalnih sadežev izdelujejo naravno kozmetiko, skratka, z drnuljo znajo zaslužiti. Za kuho morajo biti drnulje zelo zrele, temno rdeče, skoraj črnikaste. In radi jih ponudijo z divjačino. Seveda sva z Izbranim naročila jelenov hrbet v omaki iz drnulj in z gobovim zavitkom. Mesni del obeda je bil malo trd, gobov zavitek pa doživlja reprize.

Zavitek z lisičkami (Eierschwammerlstrudl)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (400 g), 400 g lisičk ali jurčkov, 400 g kuhanega, pretlačenega krompirja, 2 žlici masla, 2 šalotki, 1 strok česna, 4 rumenjake, 1 vejico pehtrana, 1/2 vejice majarona, 2 vejici peteršilja, sol, sveže zmlet poper, po želji še ščep muškata.

Krompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Gobe očistimo s čopičem in papirnato brisačo in jih zrežemo na lističe. Šalotko in česen olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo. Zelišča sesekljamo. Na stopljenem maslu prepražimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Pražimo, dokler ne izpari tekočina. Odstavimo. Razvržkljamo rumenjake, pridamo malce ohlajen krompir, gobe, sesek­ljana zelišča in začinimo. Na razvaljano testo nadevamo gobjo zmes na prvo polovico testene plošče, zapognemo robove in zavijemo. V primeren pekač damo papir za peko in dve štručki zavitka, ki ju premažemo s stop­ljenim maslom. Pečemo v ogreti pečici na 175 °C 25 minut. Postrežemo s hrustljavo sezonsko solato.

Drnulje v slanici (Dirndln in Salzlake)

1 l vode, 300 g soli, 350 g drnulj, koprc, nalomljen lovorov list, poprova zrna

Zavremo vodo, dodamo sol in mešamo, da se stopi. Drnulje damo v kozarčke, pridamo poper in lovor in zalijemo z vročo slanico. Kozarček zapremo in ohladimo. Spravimo jih v hladen prostor (10–15 °C) za 4–6 tednov. Postrežemo k narezkom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 14. november 2006 / 06:00

Sava prodala delež v Pivovarni Laško

Kranj - Kranjska Sava se je umaknila iz lastništva Pivovarne Laško, v petek je prodala vseh 415.983 delnic oz. 4,85-odstotni lastninski delež. Kot so ob tem sporočili iz...

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 1. maj 2016 / 14:48

Že tretji razpis za koncesionarja

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo ponovni javni poziv za podelitev začasne koncesije za izvajanje dimnikarskih storitev na območju Žirov.

GG Plus / nedelja, 1. maj 2016 / 14:41

Prvi slovenski fotograf s pulitzerjem

Srdjan Živulović se nad fotografiranjem navdušuje od trinajstega leta, ko mu je oče kupil prvi fotoaparat. Leta 1992 se je podal na samostojno pot in delovati je začela Foto agencija Bobo. Pred kratki...

Kronika / nedelja, 1. maj 2016 / 14:40

Vinjen voznik povzročil nesrečo

Lesce – Radovljiški policisti so v ponedeljek okoli 18.20 obravnavali prometno nesrečo v Lescah, ki jo je zaradi neupoštevanja pravil prednosti povzročil vinjeni voznik osebnega vozila. Alkotest je...

Kultura / nedelja, 1. maj 2016 / 14:39

Vsi pridemo na vrsto

Špela Gale, vizualna umetnica iz Kranja, je v galeriji Mahlerca v kranjski Layerjevi hiši predstavila serijo slikarskih del, poimenovano Tudi ti prideš na vrsto.

Šport / nedelja, 1. maj 2016 / 14:38

Jaka znova zmagovalec

Kranj – Ekipa starejših mladincev Save na čelu z Matejem Staretom v postavi Jaka Primožič, Nik Čemažar, Luka Eržen, Filip Kvasina, Miha Zupan in Matic Katrašnik je nastopila na 62. izvedbi dirke Co...