Dirndl na krožniku

Za dirndl vemo, da je to noša, v katero so oblečene prenekatere Avstrijke pa Bavarke, ne glede na to, ali gre za vaško ali mestno okolje. V času Oktoberfesta je »dirndl« z globokim izrezom zagotovo najbolj erotično oblačilo, cene pa se gibljejo od petdeset evrov v second hand shopu (trgovina z rabljenimi oblačili) do dva tisoč evrov, če je iz indijske svile ali dragocenih čipk. Če kdo išče žensko znanstvo na tem prazniku piva, mora samo natančno pogledati, kako je zavezan »njen« predpasnik. Če je pentlja v sredini, nad popkom, pomeni, jaz sem še devica, če je pentlja na desni strani, pomeni, jaz sem že oddana, zaročena ali poročena, če je na levi strani, pomeni, nisem vezana, in če je zavezana zadaj na hrbtu, pomeni, jaz sem vdova. Seveda se ob tem burnem veletoku piva zgodi, da pentlja po kakšni ljubezenski igrici zamenja mesto … A ko me v restavraciji v dolini reke Pie­lach v Mostviertlu natakarica, oblečena v preprost, a mičen modro zelen dirndl, vpraša, če bi dirndl na krožniku, ugibam, ali je to past ali pa česa ne vem. No, s troedinostjo te besede se znajo v Mostviertlu res pošaliti. Dirndl namreč pomeni dekle, nošo in drnuljo. In drnulje (latinsko cornus mas) v dolini reke Pielach so blagovna znamka. Marmelade, džemi, kompoti, sirupi, liker, žganje, celo nakit, narejen iz pešk, in ponarejene olive, drnulje v slanici. Imajo lepotno kraljico drnulj, iz teh rdečih, ovalnih sadežev izdelujejo naravno kozmetiko, skratka, z drnuljo znajo zaslužiti. Za kuho morajo biti drnulje zelo zrele, temno rdeče, skoraj črnikaste. In radi jih ponudijo z divjačino. Seveda sva z Izbranim naročila jelenov hrbet v omaki iz drnulj in z gobovim zavitkom. Mesni del obeda je bil malo trd, gobov zavitek pa doživlja reprize.

Zavitek z lisičkami (Eierschwammerlstrudl)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (400 g), 400 g lisičk ali jurčkov, 400 g kuhanega, pretlačenega krompirja, 2 žlici masla, 2 šalotki, 1 strok česna, 4 rumenjake, 1 vejico pehtrana, 1/2 vejice majarona, 2 vejici peteršilja, sol, sveže zmlet poper, po želji še ščep muškata.

Krompir skuhamo, olupimo in takoj pretlačimo. Gobe očistimo s čopičem in papirnato brisačo in jih zrežemo na lističe. Šalotko in česen olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo. Zelišča sesekljamo. Na stopljenem maslu prepražimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Pražimo, dokler ne izpari tekočina. Odstavimo. Razvržkljamo rumenjake, pridamo malce ohlajen krompir, gobe, sesek­ljana zelišča in začinimo. Na razvaljano testo nadevamo gobjo zmes na prvo polovico testene plošče, zapognemo robove in zavijemo. V primeren pekač damo papir za peko in dve štručki zavitka, ki ju premažemo s stop­ljenim maslom. Pečemo v ogreti pečici na 175 °C 25 minut. Postrežemo s hrustljavo sezonsko solato.

Drnulje v slanici (Dirndln in Salzlake)

1 l vode, 300 g soli, 350 g drnulj, koprc, nalomljen lovorov list, poprova zrna

Zavremo vodo, dodamo sol in mešamo, da se stopi. Drnulje damo v kozarčke, pridamo poper in lovor in zalijemo z vročo slanico. Kozarček zapremo in ohladimo. Spravimo jih v hladen prostor (10–15 °C) za 4–6 tednov. Postrežemo k narezkom. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 7. december 2021 / 15:54

Na Krvavcu že prvi smučarji

V petek so se po belih strminah Krvavca spustili prvi smučarji. Veliko naravnega snega, zadovoljnih obiskovalcev in sprejemljive pogoje za obratovanje si letos obeta direktor RTC Krvavec Jani Janša.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 7. april 2014 / 11:44

Zalita severna stran

Begunjščica (2060 m) - Gora z dva tisoč višinskimi metri, ki s svojo severno mrežo grap nudi številne zanimive, tehnično različno zahtevne zimske plezalne vzpone. Snega je letos toliko, da bo na senčn...

GG Plus / ponedeljek, 7. april 2014 / 11:22

Slovenske gore

»Pred leti sem s prijatelji prenočila v snegu na vrhu Golaka. Prišli smo na zamisel, ki se je marsikomu zdela malo čez les: na cvetno nedeljo dočakati sončni vzhod nad Trnovskim gozdom. Trnovski go...

Slovenija / ponedeljek, 7. april 2014 / 11:17

Minister med koroškimi Slovenci

Novi slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je za svoj prvi obisk Slovencev v zamejstvu izbral Koroško. Obiskal jo je v ponedeljek, 31. marca. Na generalnem konz...

GG Plus / ponedeljek, 7. april 2014 / 11:11

Ustavnopravna nezaupnica vladi

Pesnik Poinsinet je prebral nove verze, a nato – tišina. V zadregi je vprašal, če jim niso bili všeč. Iz publike se je zaslišalo: »Eden nam je bil izredno všeč.« Poinisonet: »Kateri pa?« P...

Kronika / ponedeljek, 7. april 2014 / 11:08

Iz mavzoleja na Visokem ukradli Tavčarjev kip

Poljane nad Škofjo Loko - Neznanec je prejšnji teden med sredo in petkom vlomil v mavzolej Ivana Tavčarja na Visokem pri Poljanah nad Škofjo Loko in ukradel njegov doprsni kip, so sporočili s Polic...