Lojzka Mrgole je ob odprtju razstave kot zahvalo za gostoljubje v Petrovčevi hiši direktorici Zavoda za turizem Cerklje dr. Andreji Eržen podarila klekljan logotip TIC-a Cerklje.

Čipke posvečene tudi skladatelju

V Petrovčevi hiši je še do četrtka na ogled razstava čipk in klekljanih izdelkov članic Kluba klekljaric Lastovke Cerklje.

Cerklje – Z vsakoletno samostojno razstavo – letošnja je že četrta po vrsti – Lastovke, ki združujejo klekljarice iz občine Cerklje in številnih okoliških krajev, pokažejo, kaj so se naučile in kaj so ustvarile v minulem letu.

»Celo leto smo pridno klekljale in prav vsi razstavljeni izdelki so na ogled prvič in narejeni v minulih mesecih. Letošnja razstava je nekoliko drugačna kot pretekla leta, saj smo jo razdelile na dva dela. V spodnjem prostoru Petrovčeve hiše so na ogled različni klekljani izdelki – prtički, slike, plad­nji …, del razstave v zgornjih prostorih pa smo poimenovale Davorin Jenko in glasbila, saj so tu na ogled različne čipke, posvečene našemu cerkljanskemu veljaku, znanemu skladatelju in dirigentu. Ta razstava je nekakšen uvod v Jenkovo leto, ki ga bomo v Cerkljah praznovali prihodnje leto, ob 100-letnici Jenkove smrti,« je na četrtkovem odprtju razstave povedala mentorica Lastovk Lojzka Mrgole. Ob tej priložnosti so cerkljanske klekljarice Petrovčevi hiši, ki letos praznuje 150-letnico, ter Zavodu za turizem Cerklje, ki deluje v teh prostorih, poklonile in uradno predale čipke za nadprte, ki krasijo te prostore. Izdelalo jih je 29 klekljaric, za to pa so porabile kar 570 ur dela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 19. junij 2014 / 09:32

Tanja odgovarja

Hvala za vse odgovore do sedaj. Tokrat vas sprašujem za najmlajšega sina. Ali se bo vključil v novo okolje in ali bo uspešen še naprej? Hvala vam za odgovor.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 26. september 2013 / 14:53

Kolesarska sekcija DU Preddvor

Kolesarska sekcija DU Preddvor ima v letošnji sezoni za seboj že dvaindvajset etap, skupaj pa so prevozili več kot 1073 kilometrov. Pred kratkim so si privoščili zakusko v Kamniški Bistric...

Škofja Loka / četrtek, 26. september 2013 / 14:30

Poljanska obvoznica

V anketi je sodelovalo več kot 500 prebivalcev Škofje Loke. Sodelujoče smo vprašali, kaj bi morali v Škofji Loki prednostno zgraditi in kateremu projektu v občini Škofja Loka trenutno pripisujejo n...

Gospodarstvo / četrtek, 26. september 2013 / 14:26

Vse, kar pridelajo, doma predelajo in prodajo

Na ekološki turistični kmetiji Pr' Končovc na Javorniku vse, kar doma pridelajo in zredijo, tudi doma predelajo in prodajo. Redijo krave dojilje, oskrbujejo travniški sadovnjak, čebelarijo in se ukvar...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 26. september 2013 / 14:24

Čipke posvečene tudi skladatelju

V Petrovčevi hiši je še do četrtka na ogled razstava čipk in klekljanih izdelkov članic Kluba klekljaric Lastovke Cerklje.

Šenčur / četrtek, 26. september 2013 / 14:23

Praznovali v čast kulture

Minulo soboto so se na Visokem spomnili začetkov kulturne dejavnosti v vasi izpred 80 let in ustanovitve kulturnega društva pred 60 leti.