Slano, bolj slano, Salies-de-Bearn

Potepanje od Berna do Biarritza. Potovanje BB, kakor sva ga krstili s švicarsko prijateljico. V mestu Pau se, čeprav neradi priznava, obnašava kot ameriški turistki. Na res lep 'most kakor kamen kost' čez reko Gave de Pau, kot speedy Gonzalez skozi grad in postanek (da sva lahko stoje pojedli rogljiček) pred rojstno hišo generala Bernardotta, ki ga je Napoleon postavil za švedskega kralja. Prijateljica, ki se večkrat vozi k sorodnikom v Biarritz, mi namreč dopoveduje, da morava imeti vsaj tri ure za Salies-de-Béarn. Mogoče bom pa za večerjo res poskusila pravo bearneško omako? Nič od tega, ko nama natakar z usmiljenim pogledom razloži, da je bear­neška omaka nastala prvikrat 1830, in to v kraju Sain Germaine en Laye severno od Pariza, imenuje pa se tako zato, ker je bil iz Bearna tisti, ki jo je prvi skuhal. Sem pa krepko potolažena, ko zagledam prosojno omako, ki vre globoko iz zemlje že 35 stoletij. Beri: slano vodo, iz katere s sušenjem še vedno pridobivajo sol, ki je desetkrat bolj slana kot morska. Bronasta doba pa Rimljani pa srednji vek … Sol je bila in je blagodat za mesto. Stara legenda, čeprav zapisana šele po 1820, namreč pravi, da so ta vrelec soli našli nekdanji prebivalci srednjeveškega, kot polž zgrajenega mesteca, povsem slučajno v neki brbotavi mlaki, kamor se jim je skril na lovu ranjeni merjasec. Ko so ga slučajno odkrili, je bila njegova dlaka polna solnih kristalov … in začela se je solna simfonija, ki jo od 1856 dopolnjujejo zdaj popolnoma modernizirane terme, vodnjak z merjaščevo glavo, muzej soli in zasoljena ponudba – soli. A kozarček sem si je privoščila.

Bearneška omaka

Za 4–6 oseb potrebujemo: 4 rumenjake, 2 šalotki, 250 g masla, 1 žlico suhega pehtrana, 1 žlico svežega pehtrana, 2 žlici pehtranovega ali vinskega kisa, 50 ml belega vina, 1–2 žlici limoninega soka, sol, poper ali kajenski poper.

Maslo raztopimo na nizki temperaturi in z njega poberemo belo peno. V lonček damo šalotko, kis, vino in suh pehtran, zavremo in pokuhamo, da je tekočine 100 ml. Zavretek skozi gosto sito precedimo v kotliček in dodamo počasi 4 rumenjake. Stepamo v vodni kopeli 5–7 minut, da se omaka zgosti, in počasi dolijemo stopljeno maslo. Potegnemo s kuhališča, dodamo sol, poper, svež pehtran in 1–2 žlici limoninega soka. Prelijemo v omačnico in ponudimo k roastbeefu ali mesu z žara.

Panna cotta z meliso in granatnim sirupom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 liste želatine, 250 smetane za stepanje, 250 g mleka, 1 strok vanilje, 3 žlice sladkorja, 2 žlički sesekljane melise, 4 lističe melise , sirup grenadina, lahko tudi kokosov ali vaniljin.

Želatino namočimo. Mleko, smetano in nastrgano vaniljo damo v lonec, zavremo in kuhljamo 10 minut. Želatino dobro ožamemo in jo raztopimo v mlečni mešanici. Dodamo sesekljano meliso. Previdno zmešamo in zmes nalijemo v 4 z mrzlo vodo splaknjene skodelice. Skodelice damo za 6–8 ur v hladilnik, da se sladica dobro ohladi. Previdno jo zvrnemo na krožnike in po eni strani oblijemo z grenadino (dobimo jo v dobro založenih trgovinah s pijačo) ali kak­šnim drugim sirupom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. avgust 2010 / 07:00

Po mačko na vrh drevesa

Kranjski poklicni gasilci imajo med deset in dvajset intervencij na leto, v katerih rešujejo živali - najpogosteje z visokih dreves rešujejo nemočne mačke. Pred leti so pomagali tudi nezavestnemu psu.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 22. februar 2022 / 18:02

V polfinalnem izboru za najlepšo Slovenko tudi štiri Gorenjke, kar dve Jeseničanki

Polfinalno prireditev Miss Slovenije bo v soboto gostilo Zagorje ob Savi. Med 29 polfinalistkami so tudi štiri Gorenjke: dve Jeseničanki, 16-letna Alja Ališić in 18-letna ter Enedina Sarajkić, ter...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2022 / 16:58

Prijave za ocenjevanje dobrot

Kranj – Prireditelji Festivala dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 20. do 22. maja v minoritskem samostanu na Ptuju, pozivajo kmete in kmetice, da do 25. februarja do 15. ure prijavijo na ocenjevan...

Šport / torek, 22. februar 2022 / 16:56

Za naše dve zmagi in dva poraza

Naši vaterpolski reprezentanci se na domačem kvalifikacijskem turnirju ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, saj sta prvi dve mesti osvojili Francija in Nemčija, so pa z igro in tretjim mestom dok...

Kultura / torek, 22. februar 2022 / 16:55

Rane preteklosti, meje sedanjosti

V Prešernovem gledališču so uprizorili še četrto premiero v letošnji sezoni, družinsko dramo Meja sneženja Marka Sosiča v režiji Gorana Vojnovića. Kranjsko gledališče je v koprodukcijski predstavi moč...

Mengeš / torek, 22. februar 2022 / 16:53

Umrl je častni občan Peter Krušnik

Mengeš – Na mengeškem pokopališču so se v soboto, 19. februarja, poslovili od Petra Krušnika, častnega občana občine Mengeš. V spomin nanj je Občina Mengeš v Kulturnem domu Mengeš odprla žalno knji...