Rdeče zlato za zdravo telo

Brusnice za kisle ustnice (2)

»Mama, kisle palačinke, kisle palačinke bi,« se vsaj enkrat na teden glasi naročilo za večerjo iz ust našega še zelo zelenega nadobudneža.

Najbrž ste uganili, da ima v mislih palačinke z brusnično marmelado. Tako mlad, pa že ve, kaj je dobro, ne dobro, vrhunsko. Meni v veselje zavrne vse druge možnosti z »evrokremom« na čelu. Zanimivo, da se je nad kislim rdečim zlatom navdušil že takoj za tem, ko je upihnil prvo svečko, in ljubezen traja že skoraj dve leti.

»Brusnice brez divjačine

Naš čislani strokovnjak Dario Cortese v knjigi Sadje – moč naravne hrane Slovence opogumlja, da poleg tradicionalnih vloženih brusnic kot izjemne priloge divjačini poskusimo spremeniti tradicijo in brusnično omako za spremembo postrežemo z drugim sadjem ali na sadni solati. Brusnice so več kot dobrodošla sestavina kompotov, posušene pa dajo piko na i sadnim čajem. Če bi radi na pikantno kisel način izboljšali in okrasili sadne in zelenjavne jedi, jim dodajte presne brusnice – vendar v skromnih, resnično skromnih količinah. Brusnični kompot je bil čislan že v času naših babic. Kuhali so ga predvsem šibkim otrokom, slabokrvnim, za čiščenje krvi in razkuževanje. In prav so imeli, saj je bogat z vitaminom C, sadnimi kislinami, rudninskimi snovmi, tudi železom, in pektinom.

Brusnična krema za vikat'

Ker že omenjamo vrhunskega poznavalca vsega »divjega«, upam, da nam ne bo zameril, če si izposodimo še njegov recept za »en–dva–tri« pripravljeno fantastično presno brusnično marmelado: »Skodelico zmečkanih brusnic ali obdelanih s paličnim mešalnikom dobro zmešamo z dvema ali tremi žlicami medu.« Božanska marmelada, ki ji lahko rečemo tudi brusnična krema, je gotova. Pripravljamo jo sproti in shranimo v majhnih kozarcih. »Če jo pripravimo iz odmrznjenih brusnic, ki jih pustimo cele, je nadvse podobna običajnim s sladkorjem vkuhanim brusnicam.« Brusnični džem, ki ga pri nas tako radi priprav­ljamo, z njim pa postrežejo na marsikateri turistični kmetiji, se resnično odlično poda k jedem, pripravljenim iz divjačine. Tudi palačinke in carski praženec z dodatkom brusnične marmelade ali džema nas naravnost uročijo.

Sirup za osvežujoče poletno-jesenske in zdrave zimske dni

Če govorimo o brusnicah, ne moremo niti mimo okusnega in zdravilnega brusničnega sirupa, katerega recept nam ponudi zgoraj omenjeni avtor v omenjeni knjigi: »Kilogram brusnic in liter vode zmešamo v mešalniku. Pustimo stati 24 ur, nato pretlačimo skozi sito. V soku raztopimo 40 dekagramov medu, nalijemo v manjše, z vročo vodo dobro pomite steklenice, zapremo in shranimo na hladnem oz. v hladilniku.« Ta receptura izvira iz Skandinavije, kjer je stras­tnega rdečega zlata v izobilju in znajo iz njega kakopak izvleči najboljše. Brusnični sirup, ki je bogat z vitamini A, B in C, lahko hranimo za zimske mesece, ko je hrana revna z vitamini. Precej močno naj bi spodbujal tudi izločanje seča.

»Brusnični cvet« proti driski

Brusnični cvet dobimo, če namakamo v enem litru žganja četrt kilograma brusničnih plodov. Ta pripravek je v ljudskem zdravilstvu dobro in učinkovito zdravilo zoper najhujšo drisko.

Opozorilo

Brusnice vsebujejo obilo oksalne kisline, ki vpliva na hitrejšo tvorbo kamnov. Zaradi slednjega naj se brusnic in njihovih pripravkov izogibajo ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 25. december 2009 / 07:00

Prednovoletni Subart party

V soboto bo večer v klubu U Bahn v Kranju pri Piano baru obarvan v reggae, dub in drum and bass barvah. Kulturno-umetniško društvo Subart vam za ogrevanje ponuja domača DJ-a: Leu...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 07:00

Igre v naravi (3)

Tokrat nekaj gibalnih iger, ki poleg zabave nudijo tudi razvijanje motoričnih spretnosti. Otroci smo nekdaj zelo radi kotalili gume. Vedno se najde kakšna guma, če ne doma pa pri sosedu. Otroke r...

Nasveti / / 07:00

Koper

Koper je že stoletja poznana začimba v kulinariki, je aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 120 centimetrov visoko. Ima značilno nitasto deljene lističe in majhne rumene cvetove v kobulih. Izv...

Nasveti / / 07:00

Bambus

Vročina je ubijajoča tudi za cvetoče rože, ki trpijo na vročini in jo nekatere slabo prenašajo. Sploh tiste, ki imajo raje senčnate lege, imajo v koritih dovolj vlažno zemljo, vendar lis...

Nasveti / / 07:00

Velik "čekan"

Babji zob (1128 m): Na severozahodnem delu Jelovice iz mogočne planote štrli osamela skalna špica, kar je vrhu tudi dalo značilno ime. Babji zob je dobro viden iz blejsko-radovljiške kotline, z bohinj...

Zanimivosti / / 07:00

Iz Argentine na Triglav in Bled

V ponedeljek so končali enomesečni obisk v Sloveniji dijaki petega letnika slovenskega srednješolskega tečaja iz Buenos Airesa v Argentini. Večina jih je bila prvič v domovini svojih starih staršev in...