Brusnice za kisle ustnice (2)
»Mama, kisle palačinke, kisle palačinke bi,« se vsaj enkrat na teden glasi naročilo za večerjo iz ust našega še zelo zelenega nadobudneža.
Najbrž ste uganili, da ima v mislih palačinke z brusnično marmelado. Tako mlad, pa že ve, kaj je dobro, ne dobro, vrhunsko. Meni v veselje zavrne vse druge možnosti z »evrokremom« na čelu. Zanimivo, da se je nad kislim rdečim zlatom navdušil že takoj za tem, ko je upihnil prvo svečko, in ljubezen traja že skoraj dve leti.
»Brusnice brez divjačine
Naš čislani strokovnjak Dario Cortese v knjigi Sadje – moč naravne hrane Slovence opogumlja, da poleg tradicionalnih vloženih brusnic kot izjemne priloge divjačini poskusimo spremeniti tradicijo in brusnično omako za spremembo postrežemo z drugim sadjem ali na sadni solati. Brusnice so več kot dobrodošla sestavina kompotov, posušene pa dajo piko na i sadnim čajem. Če bi radi na pikantno kisel način izboljšali in okrasili sadne in zelenjavne jedi, jim dodajte presne brusnice – vendar v skromnih, resnično skromnih količinah. Brusnični kompot je bil čislan že v času naših babic. Kuhali so ga predvsem šibkim otrokom, slabokrvnim, za čiščenje krvi in razkuževanje. In prav so imeli, saj je bogat z vitaminom C, sadnimi kislinami, rudninskimi snovmi, tudi železom, in pektinom.
Brusnična krema za vikat'
Ker že omenjamo vrhunskega poznavalca vsega »divjega«, upam, da nam ne bo zameril, če si izposodimo še njegov recept za »en–dva–tri« pripravljeno fantastično presno brusnično marmelado: »Skodelico zmečkanih brusnic ali obdelanih s paličnim mešalnikom dobro zmešamo z dvema ali tremi žlicami medu.« Božanska marmelada, ki ji lahko rečemo tudi brusnična krema, je gotova. Pripravljamo jo sproti in shranimo v majhnih kozarcih. »Če jo pripravimo iz odmrznjenih brusnic, ki jih pustimo cele, je nadvse podobna običajnim s sladkorjem vkuhanim brusnicam.« Brusnični džem, ki ga pri nas tako radi pripravljamo, z njim pa postrežejo na marsikateri turistični kmetiji, se resnično odlično poda k jedem, pripravljenim iz divjačine. Tudi palačinke in carski praženec z dodatkom brusnične marmelade ali džema nas naravnost uročijo.
Sirup za osvežujoče poletno-jesenske in zdrave zimske dni
Če govorimo o brusnicah, ne moremo niti mimo okusnega in zdravilnega brusničnega sirupa, katerega recept nam ponudi zgoraj omenjeni avtor v omenjeni knjigi: »Kilogram brusnic in liter vode zmešamo v mešalniku. Pustimo stati 24 ur, nato pretlačimo skozi sito. V soku raztopimo 40 dekagramov medu, nalijemo v manjše, z vročo vodo dobro pomite steklenice, zapremo in shranimo na hladnem oz. v hladilniku.« Ta receptura izvira iz Skandinavije, kjer je strastnega rdečega zlata v izobilju in znajo iz njega kakopak izvleči najboljše. Brusnični sirup, ki je bogat z vitamini A, B in C, lahko hranimo za zimske mesece, ko je hrana revna z vitamini. Precej močno naj bi spodbujal tudi izločanje seča.
»Brusnični cvet« proti driski
Brusnični cvet dobimo, če namakamo v enem litru žganja četrt kilograma brusničnih plodov. Ta pripravek je v ljudskem zdravilstvu dobro in učinkovito zdravilo zoper najhujšo drisko.
Opozorilo
Brusnice vsebujejo obilo oksalne kisline, ki vpliva na hitrejšo tvorbo kamnov. Zaradi slednjega naj se brusnic in njihovih pripravkov izogibajo ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.