Virtuozni prsti – božanska glasba
Koncerti radovljiškega poletnega glasbenega festivala kot v kadenci odprhnejo pezo vsakdana in namenijo človeku čisti užitek. Brazilec Nicolau de Figueiredo, ki sodi v sam svetovni vrh čembalistov, je dobesedno obdaril občinstvo s skladbami štirih velikih skladateljev 18. stoletja, Portugalca Carlosa de Seixasa, Italijana Domenica Scarlattija, Španca, redovnika Antonia Solerja in Avstrijca Josepha Haydna. Po burnem aplavzu je dodal še deset minut trajajoči Fandango Antonia Solerja, strasten, čuten, razgiban, omamen španski ples, ki se ponavadi pleše v paru, spremljajo pa ga kitara, človeški glas, kastanjete in ritmični ploski rok. Plesalce fandanga je slikal že španski slikar Francisco Goya (1746–1828), Nicolau de Figueiredo pa jih je poustvaril v zvokih tako silovito, da je jemalo dih. In ker se človek zelo rad spominja lepih dogodkov, sem na nefestivalski večer povabila na brazilski kolač in sangrio s penino. Receptov za sangrio je zelo veliko, za vse pa drži, da je treba sestavine zmešati z leseno žlico.
Korenjev kolač - Bolo de cenoura
3 srednje velike rdeče korenčke, 3 jajca, 240 ml rastlinskega olja, 400 g sladkorja, 1 ščep soli, 250 g moke, 1 žličko pecilnega praška, maslo za model, 1 papirnat prtiček
Pečico ogrejemo na 175–180 °C. Najbolj primeren je venčast pekač.
Korenje najprej naribamo. Nato zmiksamo korenje, jajca, sladkor, olje in sol ter počasi dodajamo presejano moko s pecilnim praškom. Dobro namastimo model, ga oprašimo z moko in vanj nalijemo testo. Pečemo okoli 40 minut. Ohladimo v pekaču in kolač previdno zvrnemo na krožnik, pogrnjen s čipkastim papirnatim prtičem. Postrežemo lahko s kakšno kremo ali stepeno in oslajeno smetano.
Klasična sangria - Sangria clasica
za 4–6 oseb potrebujemo:1 l črnega vina, 2 marelici, 1 jabolko, 1 hruško, 1/2 manjšega ananasa, 2 neškropljeni pomaranči, 2 limoni, 1 kozarček konjaka, 1 ščep muškata, 1/2 sode, led
Najprej damo v velik steklen vrč vino, sok 1 limone in 1 pomaranče. Sladkor z malo vode stopimo, da se laže spoji z vinom. Preostalo sadje drobno narežemo. Neškropljeno pomarančo narežemo z lupino vred. Nazadnje dodamo konjak. Vrč za 2–3 ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, dolijemo sodo in dodamo led.
Sangria z rumom - Sangria de ron
4 litre črnega vina, 2 litra soka rdečih pomaranč, 1/2 l rjavega ruma, 2 jabolki, 2 banani, 1 neškropljeno pomarančo, 1 strok vanilije, 1 ščep cimeta, led
Zmešamo črno vino in pomarančni sok, najbolje sveže stisnjen. Sadje narežemo na drobne kocke, pomarančo z lupino vred. Iz vanilijinega stroka izpraskamo sredico in jo s ščepom cimeta vmešamo v tekočino. Na koncu dolijemo rum. Posodo postavimo v hladilnik za 2 uri, in preden postrežemo, dodamo še led.
Sangria s penino - Sangria cava
Za 4 osebe potrebujemo:
1 steklenico močno ohlajene penine, 1 neškropljeno pomarančo, 2 žlici pomarančnega likerja, 1 žlico rožne vode (lekarna)
Pomarančo zrežemo na drobne koščke, zmešamo z likerjem in rožno vodo in enakomerno razdelimo v 4 kozarce. Dolijemo penino in serviramo s slamico.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
