Virtuozni prsti – božanska glasba

Koncerti radovljiškega poletnega glasbenega festivala kot v kadenci odprhnejo pezo vsakdana in namenijo človeku čisti užitek. Brazilec Nicolau de Figueiredo, ki sodi v sam svetovni vrh čembalistov, je dobesedno obdaril občinstvo s skladbami štirih velikih skladateljev 18. stoletja, Portugalca Carlosa de Seixasa, Italijana Domenica Scarlattija, Španca, redovnika Antonia Solerja in Avstrijca Josepha Haydna. Po burnem aplavzu je dodal še deset minut trajajoči Fandango Antonia Solerja, strasten, čuten, razgiban, omamen španski ples, ki se ponavadi pleše v paru, spremljajo pa ga kitara, človeški glas, kastanjete in ritmični ploski rok. Plesalce fandanga je slikal že španski slikar Francisco Goya (1746–1828), Nicolau de Figueiredo pa jih je poustvaril v zvokih tako silovito, da je jemalo dih. In ker se človek zelo rad spominja lepih dogodkov, sem na nefestivalski večer povabila na brazilski kolač in sangrio s penino. Receptov za sangrio je zelo veliko, za vse pa drži, da je treba sestavine zmešati z leseno žlico.

Korenjev kolač - Bolo de cenoura

3 srednje velike rdeče korenčke, 3 jajca, 240 ml rastlinskega olja, 400 g sladkorja, 1 ščep soli, 250 g moke, 1 žličko pecilnega praška, maslo za model, 1 papirnat prtiček

Pečico ogrejemo na 175–180 °C. Najbolj primeren je venčast pekač.

Korenje najprej naribamo. Nato zmiksamo korenje, jajca, sladkor, olje in sol ter počasi dodajamo presejano moko s pecilnim praškom. Dobro namastimo model, ga oprašimo z moko in vanj nalijemo testo. Pečemo okoli 40 minut. Ohladimo v pekaču in kolač previdno zvrnemo na krožnik, pogrnjen s čipkastim papirnatim prtičem. Postrežemo lahko s kakšno kremo ali stepeno in oslajeno smetano.

Klasična sangria - Sangria clasica

za 4–6 oseb potrebujemo:1 l črnega vina, 2 marelici, 1 jabolko, 1 hruško, 1/2 manjšega ananasa, 2 neškropljeni pomaranči, 2 limoni, 1 kozarček konjaka, 1 ščep muškata, 1/2 sode, led

Najprej damo v velik steklen vrč vino, sok 1 limone in 1 pomaranče. Sladkor z malo vode stopimo, da se laže spoji z vinom. Preostalo sadje drobno narežemo. Neškropljeno pomarančo narežemo z lupino vred. Nazadnje dodamo konjak. Vrč za 2–3 ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, dolijemo sodo in dodamo led.

Sangria z rumom - Sangria de ron

4 litre črnega vina, 2 litra soka rdečih pomaranč, 1/2 l rjavega ruma, 2 jabolki, 2 banani, 1 neškropljeno pomarančo, 1 strok vanilije, 1 ščep cimeta, led

Zmešamo črno vino in pomarančni sok, najbolje sveže stisnjen. Sadje narežemo na drobne kocke, pomarančo z lupino vred. Iz vanilijinega stroka izpraskamo sredico in jo s ščepom cimeta vmešamo v tekočino. Na koncu dolijemo rum. Posodo postavimo v hladilnik za 2 uri, in preden postrežemo, dodamo še led.

Sangria s penino - Sangria cava

Za 4 osebe potrebujemo:

1 steklenico močno ohlajene penine, 1 neškropljeno pomarančo, 2 žlici pomarančnega likerja, 1 žlico rožne vode (lekarna)

Pomarančo zrežemo na drobne koščke, zmešamo z likerjem in rožno vodo in enakomerno razdelimo v 4 kozarce. Dolijemo penino in serviramo s slamico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 23. avgust 2009 / 07:00

Kronika tedna

Strela sta zletela v prazno V Mariboru so na pet let in pol zapora obsodili 55-letnega domačina Marijana Piliha, ker je 18. maja letos poskušal ubiti nekdanjo ljubico...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 13. avgust 2017 / 23:15

Skupaj zmoremo! – tabor, ki združuje

V teh dneh na Pokljuki poteka mednarodna mladinska izmenjava pod geslom Skupaj zmoremo! Šestindvajset mladih in osem mladinskih voditeljev smo v sredo srečali na Bledu, kamor so se odpravili na izlet.

Kranjska Gora / nedelja, 13. avgust 2017 / 23:10

Ob prazniku zlati grb za Evo Macun

V ponedeljek je bila na trgu pred cerkvijo v Kranjski Gori osrednja slovesnost ob občinskem prazniku. Župan Janez Hrovat je podelil občinska priznanja: prejeli so jih Turistično društvo Dovje - Mojstr...

Gorenjska / nedelja, 13. avgust 2017 / 23:09

Polne planinske koče

Prva polovica letošnje poletne planinske sezone je med boljšimi v zadnjih desetih letih, predvsem zaradi vročega vremena in porasta tujih planincev, opažajo na Planinski zvezi Slovenije. V nekaterih k...

Kultura / nedelja, 13. avgust 2017 / 23:05

Razstava o Logu pod Mangartom

Šmartno – V Domu Taber v Šmartnem pri Cerkljah so prejšnji četrtek odprli razstavo fotografij stanovalca doma zdravnika dr. Jakoba Vadnjala z naslovom Zanimivosti o Logu pod Mangartom in prisluhnil...

Kranj / nedelja, 13. avgust 2017 / 23:04

Tematska pot - knjižnica v naravi

Tematska Pot Jeprškega učitelja ima kulturno noto. Poimenovana je bila po noveli Simona Jenka. Je prijetna pešpot, izobraževalno usmerjena in namenjena branju v naravi. Pot je v celoti knjižnica, edin...