Sončki z marcipanom
No, če že ne smem v vodo, lahko vsaj gledam nanjo. Na lepo modro Donavo, ki je zares modra, če imaš modro obarvana sončna očala in če po njej ploveš vzdolž obrežij rečne doline Wachau, dolge 36 km, kjer se z meandrskega rečnega brega položno vzpenjajo vinogradi, gozdovi, travniki, z visokih pečin pa silijo proti nebu ruševine ali delno obnovljeni gradovi. Reka je obljudena, trije dnevi pa so ravno prav za ponovno odkrivanje že znanih krajev, reke in marelic. Lepih, sočnih, pripravljenih na vse mogoče načine. »Wachauer Marille« – wachauska marelica je tudi zaščitena; od srede julija do srede avgusta, ko jo obirajo, pa kjerkoli bog roko ven moli, diši po cmokih. Marelico so poznali Kitajci že pred tri tisoč leti, Rimljani so jo na svojih pohodih zanesli po Evropi. V Wachauski dolini je bilo ime »marille« zapisano že 1509. Rečno dolino Wachau pa je dokončno osvojila po 1890, ko je trtna uš dobesedno požrla bogate vinograde. Opustošeni predeli so se spremenili v marelične nasade in začela se je zgodba o uspehu. Uspeh so bili tudi cmoki, ki sem jih pripravila po wachauskem receptu. Malo zamudno, ampak okusno!
Wachauski marelični cmoki, Marillenknödel aus der Wachau
Za 4 osebe potrebujemo:
3 rumenjake, 3 beljake, 120 g masla, 150 g belega zdroba durum, 150 g moke, 500 g skute, 20% maščobe, sol, 4 cl mareličnega žganja ali ruma, 2 žlici kristalnega sladkorja, 1 žlico amaretta; za nadev: 12 majhnih marelic, 12 mandljev, 100 g marcipana; za oblogo: 100 g masla, 60 g kristalnega sladkorja, 20 vanilijinega sladkorja, 150 g drobtin, cimet po želji, sladkor v prahu
Najprej penasto vmešamo maslo, dodajamo rumenjake, zdrob in nato drugega za drugim beljake, vanilijo in ščep soli. Nazadnje dodajamo izmenično še moko in skuto, da dobimo gladko testo. Zgnetemo ga v valj, zavijemo v folijo in na obeh konceh zavežemo kot bonbonček ter damo za 3 ure v hladilnik.
Marelice očistimo, jih ne prerežemo na dve polovici, marveč peško iztisnemo, v vdolbinico pa damo mandelj, obdan z marcipanom, ki smo ga pregnetli z žlico amaretta.
Testo razrežemo na 12 delov in ga z vlažnimi rokami sploščimo na podlagi ter naredimo cmoke. Sproti jih narahlo povaljamo v moki.
V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo, dodamo sladkor in žganje ter cmoke, zmanjšamo ogenj in jih kuhljamo približno 20 minut. Potem jih odcedimo.
V ponvici segrejmo maslo in sladkor ter dodamo drobtine, po želji tudi cimet. Cmoke narahlo povaljamo v maslenih drobtinah in jih – za najbolj sladkosnede – potresemo še s sladkorno moko.
Marelično skutina krema – Marillentopfencreme
Za 4 osebe potrebujemo:
750 g marelic (uspe tudi z mareličnim kompotom iz pločevinke), 3 žlice kristalnega sladkorja, 250 g nemastne skute, 150 ml sladke smetane, drobtine bele čokolade
Marelice očistimo, zrežemo na koščke in jih damo v lonec ter dodamo približno 125 ml vode. Potresemo s sladkorjem in marelice skuhamo do mehkega ter zmiksamo. Popolnoma ohladimo. Smetano stepemo in previdno zmešamo s skuto in ohlajeno marelično kašo. Kremo nadevamo v kozarce, posujemo z belimi čokoladnimi drobtinami in okrasimo z lističi melise.
Pa dober tek!