Sejemski žar

Čeprav je vročina peklenska, je Linhartov trg prvo nedeljo v avgustu obljuden. Na tem srečanju mest na Venerini poti manjka samo stojnica, kjer bi vsak obiskovalec dobil skromno »semanjščico«, ki bi imela enako funkcijo kot »božičnica«. Res, na prodaj je veliko lepega, tudi koristnega in uporabnega. Skratka, kakšna sodobna dobra vila v minici ali v frfotavem kaftančku bi izpolnjevala želje in delila srebrne kovance. Ker to povem na glas, znanci okoli mene že sumničavo gledajo, če mi je žar poletja načel možgane s kislinsko marinado. No, za žar mojih želja, kar zadeva umetelne izdelke, bi bila primernejša krepka skrinjica. A ker je stvarnost drugačna in sem še zmeraj 'štirinožna', se ne morem kaj prida ustavljati, izbirati, poklepetati in odpirati denarnice. Zatečem se v Galerijo Šivčeva hiša, da malo predahnem, ko vstopi za mano dober, prijazen znanec in se ob pogledu na moje štirinožje fletno nasmeje: »Kdaj bodo pa tebe končno do konca polomili?« Hlad pod belimi oboki je že storil svoje. Mislim, da so moje sive celice vsaj malo podobne Poirotovim, in se z žarom nasmejem: »A si že slišal, da bi se jezik kdaj zlomil?!« Nasled­nji večer uporabim žar za lahko večerjo.

Gobova nabodala

Za 4 osebe potrebujemo: 1 strok česna, 50 ml limonovega soka, 30 ml medu, 30 ml sojine omake, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici olja, 500 g rjavih šampinjonov; v primeru, da jih nimamo, vzamemo bele, 1 rdečo čebulo, 125 g mladih cukinov, lovorove liste, sol, črn sezam.

Zmešamo limonov sok, med, sojino omako, strt česen, nastrgan ingver in olje. Dodamo očiščene gobe z manjšimi klobučki in na široke, tenke trakove narezane cukine in rezine čebule ter mariniramo 30 minut. V vodo namočimo lesene palčke in odberemo lovorove liste. Najboljši so sveži. Marinado rahlo premešamo.

Nato napravimo nabodala. Na palčico najprej nabodemo gobji klobuček, za njim lovorov list, nato zvitek cukina, gobji klobuček, rezino čebule, gobji klobuček, še en lovorov list in zaključimo z gobjim klobučkom. Damo na žar in pečemo na vsaki strani dobre 3 minute. Rahlo posolimo. Posujemo s črnim sezamom in postrežemo z žemljico.

Nabodala s halloumijem

Halloumi je ciprski sir, ki ga najdemo v dobro založenih trgovinah. Ker se ne topi, je zelo primeren za pečenje. Če nimamo halloumija, vzamemo sir, primeren za žar.

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g halloumija, 1 papriko, 1 rdečo čebulo, 16 šampinjonov, 1 žlico timijana, pol žlice rožmarina, 1 žlico mete, 1 žlico peteršilja, 1 strok česna, limonov sok, 50 ml olja, sol, poper, lesene palčke.

Sir narežemo na 2,5 cm velike kocke. Čebulo in papriko prav take koščke. Vse skupaj damo v porcelanasto skledo. Iz olja, limonovega soka, strtega česna, sveže zmletega popra in sesekljanih zelišč naredimo marinado in jo prelijemo čez zelenjavo. Rahlo premešamo, dodamo komaj kaj soli, ker je že sir slan, pokrijemo in damo za 24 ur v hladilnik. Naslednji dan namočimo lesene palčke, napravimo lična nabodalca in jih opečemo z vseh strani. Čas 8-9 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 12:06

Srečanje s Francijem

Potem pa je Minkina mama nenadoma zbolela, začela je pokašljevati, in dokler ni nekoč bruhnila kri, so se vsi skupaj tolažili, da jo je napadel le malo bolj trdovraten prehlad. Kljub težki diagnozi...

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Slovenski državni hloding

V noči s četrtka na petek je vlada kljub nasprotovanju opozicije sprejela končni osnutek zakona o Slovenskem državnem hlodingu. Prevladovali bodo bukovi hlodi, smrekovi v manjšini.

Kultura / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Iz dveh fotografij so tri

V galeriji Kranjske hiše je na ogled razstava fotografij srbske avtorice Božane Marinček.

Prosti čas / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Namesto zlitin meša koktajle in prebira knjige o viskijih

Eni zbirajo plošče, drugi svinčnike, tretje navdušujejo starine, Marka pa sta pred leti dve starejši Škotinji navdušili nad viskijem, kasneje pa ga je chef Igor Jagodic navdušil še nad hrano in njenim...

Splošno / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Anketa: Odpuščanje ne bo rešilo države

Vlada napoveduje nove varčevalne ukrepe, državne finance naj bi reševali tudi z odpuščanjem javnih uslužbencev. Kaj na to pravijo mimoidoči v Kranju? Kaj bi še lahko storili v boju zoper globoko zadol...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Spominjali so se vojaščine

V Cerkljah se je pred kratkim zbrala vesela druščina tistih, ki so v letih 1964-66 vojaški rok služili v Trebinju v Hercegovini.