Sejemski žar

Čeprav je vročina peklenska, je Linhartov trg prvo nedeljo v avgustu obljuden. Na tem srečanju mest na Venerini poti manjka samo stojnica, kjer bi vsak obiskovalec dobil skromno »semanjščico«, ki bi imela enako funkcijo kot »božičnica«. Res, na prodaj je veliko lepega, tudi koristnega in uporabnega. Skratka, kakšna sodobna dobra vila v minici ali v frfotavem kaftančku bi izpolnjevala želje in delila srebrne kovance. Ker to povem na glas, znanci okoli mene že sumničavo gledajo, če mi je žar poletja načel možgane s kislinsko marinado. No, za žar mojih želja, kar zadeva umetelne izdelke, bi bila primernejša krepka skrinjica. A ker je stvarnost drugačna in sem še zmeraj 'štirinožna', se ne morem kaj prida ustavljati, izbirati, poklepetati in odpirati denarnice. Zatečem se v Galerijo Šivčeva hiša, da malo predahnem, ko vstopi za mano dober, prijazen znanec in se ob pogledu na moje štirinožje fletno nasmeje: »Kdaj bodo pa tebe končno do konca polomili?« Hlad pod belimi oboki je že storil svoje. Mislim, da so moje sive celice vsaj malo podobne Poirotovim, in se z žarom nasmejem: »A si že slišal, da bi se jezik kdaj zlomil?!« Nasled­nji večer uporabim žar za lahko večerjo.

Gobova nabodala

Za 4 osebe potrebujemo: 1 strok česna, 50 ml limonovega soka, 30 ml medu, 30 ml sojine omake, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici olja, 500 g rjavih šampinjonov; v primeru, da jih nimamo, vzamemo bele, 1 rdečo čebulo, 125 g mladih cukinov, lovorove liste, sol, črn sezam.

Zmešamo limonov sok, med, sojino omako, strt česen, nastrgan ingver in olje. Dodamo očiščene gobe z manjšimi klobučki in na široke, tenke trakove narezane cukine in rezine čebule ter mariniramo 30 minut. V vodo namočimo lesene palčke in odberemo lovorove liste. Najboljši so sveži. Marinado rahlo premešamo.

Nato napravimo nabodala. Na palčico najprej nabodemo gobji klobuček, za njim lovorov list, nato zvitek cukina, gobji klobuček, rezino čebule, gobji klobuček, še en lovorov list in zaključimo z gobjim klobučkom. Damo na žar in pečemo na vsaki strani dobre 3 minute. Rahlo posolimo. Posujemo s črnim sezamom in postrežemo z žemljico.

Nabodala s halloumijem

Halloumi je ciprski sir, ki ga najdemo v dobro založenih trgovinah. Ker se ne topi, je zelo primeren za pečenje. Če nimamo halloumija, vzamemo sir, primeren za žar.

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g halloumija, 1 papriko, 1 rdečo čebulo, 16 šampinjonov, 1 žlico timijana, pol žlice rožmarina, 1 žlico mete, 1 žlico peteršilja, 1 strok česna, limonov sok, 50 ml olja, sol, poper, lesene palčke.

Sir narežemo na 2,5 cm velike kocke. Čebulo in papriko prav take koščke. Vse skupaj damo v porcelanasto skledo. Iz olja, limonovega soka, strtega česna, sveže zmletega popra in sesekljanih zelišč naredimo marinado in jo prelijemo čez zelenjavo. Rahlo premešamo, dodamo komaj kaj soli, ker je že sir slan, pokrijemo in damo za 24 ur v hladilnik. Naslednji dan namočimo lesene palčke, napravimo lična nabodalca in jih opečemo z vseh strani. Čas 8-9 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 25. december 2007 / 07:00

Pravljice za lahko noč

Decembrske pravljice na prvem programu Radia Slovenija bodo najmlajše popeljale od Miklavža do Božiča, pa vse do novoletnih čudežev. Pravljicam v izvedbi Zvezdane Mlakar lahko prisluhnete v oddaji Lah...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 28. december 2016 / 15:23

Kamorkoli seže pogled ... gore

Veliki vrh/Veža (2110 m)–Velika Zelenica (2114 m)–Deska (1969 m) – Eden izmed vrhov Dleskovške planote, ki nudi čudovit razgled na lepotici Kamniško-Savinjskih Alp Ojstrico in Planjavo.

Razvedrilo / sreda, 28. december 2016 / 15:17

V prazničnem duhu

Učenke in učenci Glasbene šole Tržič so v tamkajšnjem Kulturnem centru pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.

Nasveti / sreda, 28. december 2016 / 15:13

Konec leta

Videti je, da pozitivno zaključujemo leto 2016: gospodarska rast traja že dlje časa in se bo še nadaljevala, javno porabo in proračun so dali v zmerno in zahtevano porabo, izvozimo več kot uvozimo...

Kranj / sreda, 28. december 2016 / 15:12

Za sanacijo plazov dodaten denar

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na novembrski seji sklenili, da se iz sklada občinske proračunske rezerve odobri 70 tisoč evrov sredstev, in sicer 30 tisoč za sanacijo plazu nad eno od hiš na P...

Kranjska Gora / sreda, 28. december 2016 / 15:12

Župan razveselil starejše

Kranjska Gora – Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je tik pred prazniki obiskal občane, ki živijo v domovih za starejše v Kranjski Gori in na Jesenicah. Razveselil jih je s kulturnim programom, ki so...