Sejemski žar

Čeprav je vročina peklenska, je Linhartov trg prvo nedeljo v avgustu obljuden. Na tem srečanju mest na Venerini poti manjka samo stojnica, kjer bi vsak obiskovalec dobil skromno »semanjščico«, ki bi imela enako funkcijo kot »božičnica«. Res, na prodaj je veliko lepega, tudi koristnega in uporabnega. Skratka, kakšna sodobna dobra vila v minici ali v frfotavem kaftančku bi izpolnjevala želje in delila srebrne kovance. Ker to povem na glas, znanci okoli mene že sumničavo gledajo, če mi je žar poletja načel možgane s kislinsko marinado. No, za žar mojih želja, kar zadeva umetelne izdelke, bi bila primernejša krepka skrinjica. A ker je stvarnost drugačna in sem še zmeraj 'štirinožna', se ne morem kaj prida ustavljati, izbirati, poklepetati in odpirati denarnice. Zatečem se v Galerijo Šivčeva hiša, da malo predahnem, ko vstopi za mano dober, prijazen znanec in se ob pogledu na moje štirinožje fletno nasmeje: »Kdaj bodo pa tebe končno do konca polomili?« Hlad pod belimi oboki je že storil svoje. Mislim, da so moje sive celice vsaj malo podobne Poirotovim, in se z žarom nasmejem: »A si že slišal, da bi se jezik kdaj zlomil?!« Nasled­nji večer uporabim žar za lahko večerjo.

Gobova nabodala

Za 4 osebe potrebujemo: 1 strok česna, 50 ml limonovega soka, 30 ml medu, 30 ml sojine omake, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici olja, 500 g rjavih šampinjonov; v primeru, da jih nimamo, vzamemo bele, 1 rdečo čebulo, 125 g mladih cukinov, lovorove liste, sol, črn sezam.

Zmešamo limonov sok, med, sojino omako, strt česen, nastrgan ingver in olje. Dodamo očiščene gobe z manjšimi klobučki in na široke, tenke trakove narezane cukine in rezine čebule ter mariniramo 30 minut. V vodo namočimo lesene palčke in odberemo lovorove liste. Najboljši so sveži. Marinado rahlo premešamo.

Nato napravimo nabodala. Na palčico najprej nabodemo gobji klobuček, za njim lovorov list, nato zvitek cukina, gobji klobuček, rezino čebule, gobji klobuček, še en lovorov list in zaključimo z gobjim klobučkom. Damo na žar in pečemo na vsaki strani dobre 3 minute. Rahlo posolimo. Posujemo s črnim sezamom in postrežemo z žemljico.

Nabodala s halloumijem

Halloumi je ciprski sir, ki ga najdemo v dobro založenih trgovinah. Ker se ne topi, je zelo primeren za pečenje. Če nimamo halloumija, vzamemo sir, primeren za žar.

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g halloumija, 1 papriko, 1 rdečo čebulo, 16 šampinjonov, 1 žlico timijana, pol žlice rožmarina, 1 žlico mete, 1 žlico peteršilja, 1 strok česna, limonov sok, 50 ml olja, sol, poper, lesene palčke.

Sir narežemo na 2,5 cm velike kocke. Čebulo in papriko prav take koščke. Vse skupaj damo v porcelanasto skledo. Iz olja, limonovega soka, strtega česna, sveže zmletega popra in sesekljanih zelišč naredimo marinado in jo prelijemo čez zelenjavo. Rahlo premešamo, dodamo komaj kaj soli, ker je že sir slan, pokrijemo in damo za 24 ur v hladilnik. Naslednji dan namočimo lesene palčke, napravimo lična nabodalca in jih opečemo z vseh strani. Čas 8-9 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:21

Sadje za vse

Obilna letina jabolk, hrušk in sliv je spodbudila Dragico Dubokovič, da povabi ljudi, da si naberejo sadje iz njenega vrta.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

V dobrem letu sto novih delovnih mest

"Opažamo zaostrovanje razmer, vendar trenutno padca naročil pri nas ni. Morda zaradi stalno novih projektov. Vendar se celotno poslovno okolje zaostruje, proizvajalci z evropskega Vzhoda so še nekolik...

Splošno / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Serija požarov v Radovljici

Radovljica - V noči s srede na četrtek je v Radovljici gorela vrtna lopa na Poljski poti v Radovljici, ki so jo pogasili prostovoljni gasilci iz Radovljice, Lesc in Begunj. Seved...

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Dan mobilnosti in zelene energije

Kranj - Ob letošnjem dnevu Zemlje so pri Turističnem društvu Kranj pripravili prireditev, ki so jo poimenovali Dan mobilnosti in zelene energije. Na Glavnem trgu pri vodnjaku v s...

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Citre za vse glasbene zvrsti

Mlada citrarka Damjana Praprotnik je v domači kulturni dvorani v Cerkljah navdušila z diplomskim koncertom.

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Zelo živahno na Mojem vrtu

Dan odprtih vrat je v Biotehniški center Naklo privabil številne obiskovalce. Seznanili so se z novostmi pri urejanju vrta, zasaditvah balkonskega cvetja in še z mnogo čim ... Prijetna popestritev je...