Izletniki Gorenjskega glasa so se do Ukanca tokrat pripeljali s panoramsko ladjico.

Jota, palačinke in vožnja z ladjico

S panoramsko ladjico po Bohinjskem jezeru, v Viharnik na joto ali golaževo juho, k Tripiču v Bohinjsko Bistrico na palačinke. Mimogrede pa še kakšna kepica sladoleda ob poti, ko si v živo ogledujete poletne razglednice, ki jih ponuja Bohinj.

Gorenjci se radi odpravimo v Bohinj. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Poln avtobus Glasovih izletnikov se je tako na malce kisli petek podal na obisk omenjenega turističnega bisera in res je bilo le vreme tisto, ki je malce kazilo vzdušje.

Znamenito Bohinjsko jezero smo si tokrat ogledali iz druge perspektive – po njem smo se popeljali s panoramsko ladjico. Vkrcali smo se v Ribčevem Lazu, izkrcali pa v kampu Zlatorog v Ukancu ter se peš odpravili do spodnje postaje Žičnice Vogel. Z gondolo smo se potem odpeljali na Vogel in si v restavraciji Viharnik privoščili pravo hribovsko dobrodošlico. Odlično joto z zeljem ali pa golaževo juho je dopolnil še jabolčni zavitek z vanilijevo omako in izletniki so bili pripravljeni na nadaljevanje dne. Žal nam je tokrat malce ponagajalo vreme, saj je megla preprečila lepe razglede, ki jih Vogel v poletnih dneh ponuja njegovim obiskovalcem, temperatura pa se je spustila kar na devet stopinj Celzija. Vseeno to ni ustavilo največjih ljubiteljev zdravilnih rastlin, ki so se odločili, da bodo v dolino odšli vsaj z nekaj malega materine dušice, če nič drugega.

Po spustu v dolino smo se sprehodili še do vojaškega pokopališča, ki leži v neposredni bližini spod­nje postaje žičnice, ob cesti, ki vodi proti slapu Savica; ostalo pa nam je še toliko časa, da smo se odpravili še do hotela Zlatorog, ki je ravno tako v Ukancu. Sledila je vožnja z ladjico nazaj do Ribčevega Laza in ogled male cerkvice sv. Janeza Krstnika. Njeno obnovo so začeli pred leti, znana pa je po svojih izjemnih freskah. Za turiste je odprta, vendar še vedno potrpežljivo čaka na oltar, za katerega je potrebnih kar precej tisočakov, restavrirajo pa ga že sedem let.

Če bi vreme dopuščalo, bi verjetno kakšno urico namenili tudi kopanju, tako pa smo se odpravili 'naproti' najbolj prijetnemu opravilu dne – na kosilo v družinski hotel Tripič v Bohinjsko Bis­trico. Glasovci njihovo restavracijo že dodobra poznamo, saj kadar se odpravimo v Bohinj, se največkrat ustavimo ravno pri njih. Izlet se je zaključil ob prijetnem klepetu, izvrstnih palačinkah z marmelado, ob kozarcu vina ali pa le kavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 18. september 2009 / 07:00

Tradicionalni kravji bal v Bohinju

Bohinj - S planšarskim dnevom se bodo danes začele prireditve v okviru 54. kravjega bala v Bohinju. Ob 16. uri si bo tako mogoče ogledati Bohinjsko sirarno, nato pa se bo dogajan...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.