Izletniki Gorenjskega glasa so se do Ukanca tokrat pripeljali s panoramsko ladjico.

Jota, palačinke in vožnja z ladjico

S panoramsko ladjico po Bohinjskem jezeru, v Viharnik na joto ali golaževo juho, k Tripiču v Bohinjsko Bistrico na palačinke. Mimogrede pa še kakšna kepica sladoleda ob poti, ko si v živo ogledujete poletne razglednice, ki jih ponuja Bohinj.

Gorenjci se radi odpravimo v Bohinj. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Poln avtobus Glasovih izletnikov se je tako na malce kisli petek podal na obisk omenjenega turističnega bisera in res je bilo le vreme tisto, ki je malce kazilo vzdušje.

Znamenito Bohinjsko jezero smo si tokrat ogledali iz druge perspektive – po njem smo se popeljali s panoramsko ladjico. Vkrcali smo se v Ribčevem Lazu, izkrcali pa v kampu Zlatorog v Ukancu ter se peš odpravili do spodnje postaje Žičnice Vogel. Z gondolo smo se potem odpeljali na Vogel in si v restavraciji Viharnik privoščili pravo hribovsko dobrodošlico. Odlično joto z zeljem ali pa golaževo juho je dopolnil še jabolčni zavitek z vanilijevo omako in izletniki so bili pripravljeni na nadaljevanje dne. Žal nam je tokrat malce ponagajalo vreme, saj je megla preprečila lepe razglede, ki jih Vogel v poletnih dneh ponuja njegovim obiskovalcem, temperatura pa se je spustila kar na devet stopinj Celzija. Vseeno to ni ustavilo največjih ljubiteljev zdravilnih rastlin, ki so se odločili, da bodo v dolino odšli vsaj z nekaj malega materine dušice, če nič drugega.

Po spustu v dolino smo se sprehodili še do vojaškega pokopališča, ki leži v neposredni bližini spod­nje postaje žičnice, ob cesti, ki vodi proti slapu Savica; ostalo pa nam je še toliko časa, da smo se odpravili še do hotela Zlatorog, ki je ravno tako v Ukancu. Sledila je vožnja z ladjico nazaj do Ribčevega Laza in ogled male cerkvice sv. Janeza Krstnika. Njeno obnovo so začeli pred leti, znana pa je po svojih izjemnih freskah. Za turiste je odprta, vendar še vedno potrpežljivo čaka na oltar, za katerega je potrebnih kar precej tisočakov, restavrirajo pa ga že sedem let.

Če bi vreme dopuščalo, bi verjetno kakšno urico namenili tudi kopanju, tako pa smo se odpravili 'naproti' najbolj prijetnemu opravilu dne – na kosilo v družinski hotel Tripič v Bohinjsko Bis­trico. Glasovci njihovo restavracijo že dodobra poznamo, saj kadar se odpravimo v Bohinj, se največkrat ustavimo ravno pri njih. Izlet se je zaključil ob prijetnem klepetu, izvrstnih palačinkah z marmelado, ob kozarcu vina ali pa le kavi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 13. november 2019 / 10:15

Branislava Sušnik med vodami

Medvode – Življenje in delo antropologinje Branislave Sušnik je teklo med vodami, njena podoba pa je še vedno zavita v skrivnost. Rodila se je leta 1920 v Medvodah in leta 1996 umrla v Asunciónu v...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Poletje Imago Sloveniae 2009 v Kranjski Gori gosti baritonista in citrarja

V okviru mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae 2009 bosta v soboto, 18. julija, ob 20.30 na trgu pred cerkvijo v Kranjski Gori nastopila baritonist Matjaž Robavs in citrar

Prosti čas / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Modernejša Langa

Langin šesti album naj bi bil malce drugačen. Na njem bo skupina predstavila romsko glasbo v drugačni, modernejši, pop, jazz različici.

Gospodarstvo / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Letina bo sorazmerno dobra

Za zapoznelo letošnjo žetev ječmena je krivo slabo vreme.

Gospodarstvo / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Skimar potrebuje novih sedem milijonov

Begunje - Skupščina Skimarja bo konec avgusta predvidoma odločala tudi o novi dokapitalizaciji družbe, ki je sicer v zadnjih dveh letih od lastnikov prejela že dvajset milijonov...

GG Plus / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Obiskovalcem planin bi radi ponudili tudi prenočišča

"Agrarne skupnosti ponujajo obiskovalcem planin na planšarijah kislo mleko, sir in skuto, v prihodnje bi jim rade ponudile tudi prenočevanje," pravi Dušan Jović, ki je v Bohinju kmetijski svetovalec ž...