Jota, palačinke in vožnja z ladjico
S panoramsko ladjico po Bohinjskem jezeru, v Viharnik na joto ali golaževo juho, k Tripiču v Bohinjsko Bistrico na palačinke. Mimogrede pa še kakšna kepica sladoleda ob poti, ko si v živo ogledujete poletne razglednice, ki jih ponuja Bohinj.
Gorenjci se radi odpravimo v Bohinj. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Poln avtobus Glasovih izletnikov se je tako na malce kisli petek podal na obisk omenjenega turističnega bisera in res je bilo le vreme tisto, ki je malce kazilo vzdušje.
Znamenito Bohinjsko jezero smo si tokrat ogledali iz druge perspektive – po njem smo se popeljali s panoramsko ladjico. Vkrcali smo se v Ribčevem Lazu, izkrcali pa v kampu Zlatorog v Ukancu ter se peš odpravili do spodnje postaje Žičnice Vogel. Z gondolo smo se potem odpeljali na Vogel in si v restavraciji Viharnik privoščili pravo hribovsko dobrodošlico. Odlično joto z zeljem ali pa golaževo juho je dopolnil še jabolčni zavitek z vanilijevo omako in izletniki so bili pripravljeni na nadaljevanje dne. Žal nam je tokrat malce ponagajalo vreme, saj je megla preprečila lepe razglede, ki jih Vogel v poletnih dneh ponuja njegovim obiskovalcem, temperatura pa se je spustila kar na devet stopinj Celzija. Vseeno to ni ustavilo največjih ljubiteljev zdravilnih rastlin, ki so se odločili, da bodo v dolino odšli vsaj z nekaj malega materine dušice, če nič drugega.
Po spustu v dolino smo se sprehodili še do vojaškega pokopališča, ki leži v neposredni bližini spodnje postaje žičnice, ob cesti, ki vodi proti slapu Savica; ostalo pa nam je še toliko časa, da smo se odpravili še do hotela Zlatorog, ki je ravno tako v Ukancu. Sledila je vožnja z ladjico nazaj do Ribčevega Laza in ogled male cerkvice sv. Janeza Krstnika. Njeno obnovo so začeli pred leti, znana pa je po svojih izjemnih freskah. Za turiste je odprta, vendar še vedno potrpežljivo čaka na oltar, za katerega je potrebnih kar precej tisočakov, restavrirajo pa ga že sedem let.
Če bi vreme dopuščalo, bi verjetno kakšno urico namenili tudi kopanju, tako pa smo se odpravili 'naproti' najbolj prijetnemu opravilu dne – na kosilo v družinski hotel Tripič v Bohinjsko Bistrico. Glasovci njihovo restavracijo že dodobra poznamo, saj kadar se odpravimo v Bohinj, se največkrat ustavimo ravno pri njih. Izlet se je zaključil ob prijetnem klepetu, izvrstnih palačinkah z marmelado, ob kozarcu vina ali pa le kavi.