Na pragu Provanse

Po navadi je šlo v enem dnevu: Radovljica–Jacou (1160 km). Letni čas: zgod­nja jesen. Hop, čez prag Azurne obale v Provanso. A se ne bi ustavila na pragu? Izbrani je precizen: Kje točno? Med Monte Carlom in Nico je eksotični vrt v vasici Eze, nad Cap Ferratom pa vila »Ile de France« in devet vrtov Beatrice Ephrusie de Rothschild. Postanka odobrena. Vas Eze je slikovita srednjeveška vasica visoko v bregu, brez avtomobilov, z dvema luksuznima hoteloma (odkoder te kar odstreli, ko zagledaš, da stane samo ena jed okoli 150 evrov), polna butikov, spominkarnic, parfumov. Čeprav imam slamnik, ki bi ga bil zaradi oboda vesel vsak goban, mi pot zaliva oči, ko sredi čudovitih kaktej in eksotičnih, osupljivih rastlin visoko nad vasjo uživam v čudovitem razgledu. Od tu je Azurna obala res azurna. Še bolj prelesten pa je pogled na Cap Ferrat z nekdanje posesti Beatrice Ephrusie de Rothschild. Gospa iz družine težkih francoskih bankirjev, ki je živela med 1864–1934, je dala v letih 1907–1912 zgraditi rožnato vilo v slogu beneške renesanse na hribu, ki so ga minerji oblikovali kot ladijski krov. Zato je svojo čudovito posest imenovala tudi po luksuzni ladji »Ile de France«. Na terasah je dala zasaditi devet vrtov, francoskega, španskega, florentinskega, japonskega, provansalskega, sevrskega, ob teh pa še skalnjak in rožni vrt, v katerem cveti sto sort vrtnic. Beatrice je pred smrtjo svoje rožnate sanje darovala francoski Akademiji lepih umetnosti. Oba vrtova sta vredna ogleda, vstopnine niso previsoke, le kakšen sendviček in ohlajeno pijačo v nahrbtnik! ... Večerjala sva precej stran od obale, preprosto in zelo dobro.

Mariniran kozji sir

(Fromage de chevre marinés)

Za 1 kozarec potrebujemo: 6 kosov srednje zrelega kozjega sira, 4 stroke česna, 3 vejice šetraja, 3 vejice rožmarina, 6 vejic timijana, 12 poprovih zrn, 1 lovorov list, deviško oljčno olje.

V kozarec naložimo sir, dodamo zelišča in neolup­ljen česen, prelijemo z oljem in nepredušno zapremo. Kozarec shranimo v temnem prostoru. Čez teden dni sir že lahko postrežemo, v olju pa je lahko mesec dni. Olja ne zavržemo, ampak ga porabimo za solatne prelive.

Provansalski piščanec s figami

(Coq provencale aux figues)

Za 4 osebe potrebujemo: 4 piščančja bedra po 250 g, sol, črn poper, 3 žlice oljčnega olja, 2 glavici mladega česna, 50 g olupljenih mandljev, 2 čebuli, 200 ml suhega belega vina, 6 vejic timijana, nekaj nitk žafrana, 8 zrelih fig.

V vsako bedro nekajkrat zabodemo z ostrim nožem, jih posolimo in popramo. Bedra popražimo na 2 žlicah oljčnega olja in jih zložimo v nepregorno posodo. Na preostali žlici olja prepražimo sesekljano čebulo. Česnu olupimo le zunanji ovoj in ga zrežemo na rezinice in dodamo k čebuli. Prilijemo vino, dodamo mandlje, sesekljane dišavnice in pustimo, da zavre. Omako prelijemo čez bedra in v pečici, ogreti na 210 stopinj, pečemo približno 40 minut. Fige na vrhu zarežemo v križ, malo razmaknemo in potlačimo. 10 minut, preden je jed gotova, jih dodamo k bedrom. Postrežemo z bageto ali rižem. Tekne tudi z zeleno mešano solato. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Za začetek odlični "solisti"

Loka bo v avgustu spet bogata z glasbenimi dogodki. Preteklo soboto smo si na gradu ogledali predstavo Solistika.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 12. april 2023 / 16:48

Moje ljubljene gore

Karol je eden tistih sicer zelo redkih posameznikov, ki si je dogodke iz svojega življenja redno in sproti zapisoval. Dva debela zvezka na drobno popisanih strani nas popeljeta v preteklos...

Razvedrilo / sreda, 12. april 2023 / 16:46

Vilijevih šestdeset

Vili Lovšin, po rodu Škofjeločan, ki živi v Zgornjih Pirničah, je konec marca dopolnil šestdeset let. Vaja z njegovo glasbeno zasedbo Mal prepozn se je tisti dan spremenila v žur presenečenja.

Jezersko / sreda, 12. april 2023 / 15:42

Prehod v dolino Ravenske Kočne odprt

Jezersko – Na spletnih straneh Občine Jezersko obveščajo, da je prehod mimo zapornice v dolino Ravenske Kočne odprt. Občina je z namenom umirjanja prometa v dolini Ravenske Kočne pri lovskem domu P...

Kronika / sreda, 12. april 2023 / 15:38

Obtičal na ozki skalni polici

Preddvor – V petek se je na območju Kalške gore zaplezal planinec, ki je obtičal na ozki skalni polici. Kranjski gorski reševalci so se z vrvjo spustili do njega in ga nepoškodovanega z vitlom dvig...

Gospodarstvo / sreda, 12. april 2023 / 15:37

Odkupne cene mleka se znižujejo

Kranj – Po podatkih agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne februarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v pov...