Dušan Taljat / Foto: Gorazd Kavčič

Prodana le petina LTH

Loške tovarne hladilnikov (LTH) že štiri leta ni več oziroma deluje le še v stečajnem postopku, saj je bil 3. junija 2009 oklican stečaj. Na cesti je končalo približno 300 zaposlenih, za podjetjem pa je ostalo okoli 29 milijonov evrov dolga. Manj kot desetino tega zneska je stečajnemu upravitelju Dušanu Taljatu uspelo unovčiti, že kmalu pa bodo na vrsti nove dražbe in številne izpodbojne tožbe.

Škofja Loka – Dušan Taljat, stečajni upravitelj podjetja LTH, je priznal 29 milijonov evrov terjatev upnikov, od tega jih je za dobrih sedem milijonov prednostnih. Slednje terjatve plač in prispevkov delavcev ter davkov bi morale biti poplačane prednostno, nenazadnje se tako tudi imenujejo, vendar je bila večina premoženja LTH zavarovana z ločitvenimi pravicami. Predvsem banke si na ta način izborijo boljše zavarovanje, skupaj pa so ločitveni upniki leta 2009 prijavili za več kot 22 milijonov evrov terjatev.

Težave LTH, ki je štiri leta v stečaju, so se začele vsaj štiri leta prej zaradi zgrešenih odločitev uprav, katerih posledica je bilo poslovanje z izgubo. Že dolgo pred uradnim stečajem je bilo jasno, da bodo nujne korenite spremembe: dokapitalizacija ali stečaj. Vodstvo je opravilo zgolj navidezno dokapitalizacijo, svežega kapitala ni bilo, zadnje mesece pa je okoli tristo zaposlenih moledovalo za začetek stečajnega postopka. Več mesecev so namreč ostali brez plačila za svoje delo, prihranki so izpuhteli, položnice so se kopičile, zadnja uprava pa se je v sodelovanju z nadzorniki le še igrala z njihovimi živci.

Takrat so opozarjali, da so prepuščeni na milost in nemilost uprave, ki je skrbela le za lastne interese, to je v izčrpavanje kapitala na druga podjetja v njihovi lasti. Gordijski vozel je presekala Občina Škofja Loka, ki je zaradi terjatev do LTH vložila pobudo za začetek stečajnega postopka. S tem pa se je, pred skoraj natanko štirimi leti, začelo obdobje prodaje premoženja in poplačila upnikov. Stečajna masa se hkrati polni tudi z izpodbijanjem pravnih dejanj zadnje uprave v letu dni pred uvedbo stečajnega postopka.

Vrednost nepremičnin pada

V štirih letih je stečajnemu upravitelju Dušanu Taljatu uspelo unovčiti za slaba dva milijona evrov terjatev. »Zadnja večja prodaja se je odvila lani s prodajo skladiščne hale oziroma manjšega kompleksa v jugozahodnem delu nekdanjega LTH. Do sedaj nam je uspelo prodati približno petino vrednosti nepremičnin in upam, da ne govorim preveč ambiciozno,« dosedanjo prodajo ocenjuje stečajnik.

Od uvedbe stečaja do danes so se tako gospodarske razmere kot tudi nepremičninski trg korenito spremenili, zato prodaja ne poteka hitro in niti ne po cenah, ki bi jih lahko dosegli v času konjunkture. Tudi zato bo Taljat skušal v prihodnje, če se bo strinjal upniški odbor, večjo tovarniško halo razdeliti na več zaključenih enot in prodati v treh delih. Vsaka bo štela med tri tisoč do 3900 kvadratnih metrov.

Iz zadnjega poročila upravitelja, ki je objavljen na Ajpesu, kaže, da naj bi mu kmalu uspelo prodati tudi upravno stavbo. Ta je v procesu prodaje, kupec se izkazuje kot resen ponudnik, ali bo oddal ponudbo in bo zapleten postopek preko sodišča le izpeljan, pa stečajnik ne želi ugibati. Skoraj vse nepremičnine, oprema, zaloge in tudi trgovsko blago je bilo sicer zavarovano s strani ločitvenih upnikov, le rezervni deli (te dolžniki LTH še vedno vračajo) so vir za poplačilo tekočih stroškov in obveznosti do delavcev po začetku stečajnega postopka.

Ker so bili nekdanji LTH-jevci v podjetju zaposleni še nekaj dni tudi v času od oklica stečajnega postopka, jim je pripadala plača tudi iz tega naslova, prejeli so jo konec minulega leta. Iz prodaje rezervnih delov pa je nemogoče poplačati terjatve za vseh sedem milijonov evrov prednostnih terjatev, torej za manjkajoča izplačila plač in prispevkov ter davke.

»Do vsaj delnega poplačila bi lahko prišli z izpodbijanjem pravnih dejanj dolžnika. Vsi večji spori ostajajo nerazrešeni, pa naj gre za nepremičnine v Pulju in Zagrebu, ali za ugotavljanje odškodninske odgovornosti nekdanjih članov uprave (na prvi stopnji LTH v stečaju ni uspel, op. a.) in prodajo blagovne znamke,« le nekaj možnosti za polnitev malhe za poplačilo prednostih terjatev opiše Dušan Taljat. Ocenjuje, da bi lahko poplačal približno desetino vseh prednostnih terjatev.

Dolga agonija, dolg postopek

Taljat je znani stečajni upravitelj, ki je ali še vodi več insolvenčnih postopkov, ki pravi, da gre za zelo zapleten stečajni postopek: »Kadar ima podjetje veliko premoženja in je pred uvedbo postopka agonija trajala dolgo, so postopki ponavadi dolgotrajni in zapleteni. Veliko poslov je treba razveljaviti, izpodbijati na sodišču, zato hitrega zaključka ne more biti.« Na začetku je predvideval, da se bo stečajni postopek zaključil do konca leta 2015, danes ve, da je ta rok težko dosegljiv.

Ne le, da prodaja premoženja poteka počasneje, kot bi lahko, nekatere zadeve so danes še vedno povsem odprte: od vprašanja hčerinske družbe v Skopju do razrešitve vprašanja okoli blagovne znamke. Spor o prenosu znamke na Agovit, podjetje nekdanjega predsednika uprave Miloša Kodreta, je sicer razrešen, kmalu po propadu podjetja pa je ime LTH začelo uporabljati tudi podjetje LTH Ulitki. »Seveda nasprotujemo uporabi imena, vendar gre za vprašanje pogovorov v prihodnosti,« pove stečajnik in tudi, da blagovna znamka z leti bledi in je manj vredna, LTH Ulitki pa z uporabo njihovega imena in lastno uspešnostjo ohranjajo vrednost.

Nova dražba v enem mesecu

»Z leti prve ocenjene številke vrednosti ne igrajo več prave vloge. Ob zaključku vsakega poročila, ki ga periodično predstavljamo sodišču, tudi ocenimo vrednost neprodanega premoženja, ki jo določa trg. Ta pa kupi ali ne kupi, tudi če je cena zelo ugodna,« o vrednosti nepremičnin in drugega premoženja pove Taljat. Zaloge gotovih izdelkov je do danes že prodal, še vedno pa je dovolj zalog rezervnih delov in surovin. Tu se prodaja odvija vsakodnevno. Naslednja dražba nepremičnin naj bi bila še pred sodnimi počitnicami, morda bo sedaj več uspeha z manjšimi prostori.

Naj ob tem spomnimo, da je v eni od že prodanih hal odprta trgovina z gradbenim materialom, da se je, kot smo zapisali zgoraj, za nakup nekdanje upravne stavbe oglasil resen kupec. To pa kaže tudi na to, da območje nekdanjega LTH živi, žal pa nikoli več vsaj s tolikšnim številom zaposlenih kot ob uvedbi stečajnega postopka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 25. september 2019 / 14:46

Športni svet – dobrodelni Bled

Bled – Tekaška serija Gorenjska, moj planet se bo v soboto, 28. septembra, nadaljevala na Bledu. Potekala bo prireditev Športni svet – dobrodelni Bled in tek bo le eden izmed dogodkov na ta dan. Ča...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 15. december 2009 / 07:00

Ves teden meritve hitrosti

Kranj - Prometni policisti nadaljujejo z rednimi meritvami hitrosti z radarjem, ki je nameščen v belem Renaultu Kangooju. Danes bodo prehitre voznike lovili na območju Škofje Lok...

Mularija / torek, 15. december 2009 / 07:00

Izdelovali okraske in peli

Telovadnica osnovne šole v Naklem je bila v soboto premajhna za vse, ki so si hoteli ogledati prikaz starih šeg in navad ob božiču in novem letu, ki so ga prikazali učenci in koledniki folklorne...

Gospodarstvo / torek, 15. december 2009 / 07:00

Brez podpor za stroje in zemljišča

Ljubljana – V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije niso zadovoljni z razpisnimi pogoji razpisa za posodabljanje kmetijskih gospodarstev, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in...

Prosti čas / torek, 15. december 2009 / 07:00

Policijski orkester navdušuje

Pred tednom dni je Linhartova dvorana v Radovljici gostila božično novoletni koncert Policijskega orkestra z gostoma.

Prosti čas / torek, 15. december 2009 / 07:00

Dnevnik tudi v znakovnem jeziku

Televizija Slovenija bo s 15. decembrom začela prenašati osrednjo informativno oddajo, TV Dnevnik, v slovenskem znakovnem jeziku. Neposreden prenos bo potekal vsak dan ob 19. uri na TV...