Miha Primožič s svojim bliskyjem in pšeničnim žganjem

Viski in vodka izpod Blegoša

Miha Primožič iz Čabrač je bil na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij znova nagrajen za blisky, ki je že v postopku zaščite za slovenski viski, zlato priznanje pa je prejel tudi za pšenično žganje oz. vodko.

Čabrače - Miha Primožič s kmetije Pr' Zink v Čabračah v Poljanski dolini je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij za ječmenovo žganje, imenovano blisky, že tretje leto zapored dobil zlato priznanje, kar mu je prineslo tudi znak kakovosti. Razveselil se je tudi zlatega priznanja za pšenično žganje. »Blisky je v bistvu viski, pšenično žganje pa vodka. Priznanj sem bil vesel, zagotovo pomenita, da izdelujem kakovostni žgani pijači. V prihodnje se nameravam posvetiti promociji, upam tudi na sodelovanje z gostinci,« pravi Primožič.

Najprej se je pred trinajstimi leti začel ukvarjati s pivovarstvom, pivo prodaja pod blagovno znamko Gamsar, pred osmimi leti pa se je lotil še kuhanja ječmenovega žganja. »Viskija ne moreš izdelovati brez pivovarne, saj prvi postopek poteka v njej. Na začetku sem vedel le, da je za viski potreben ječmenov slad, na koncu pa dvojna destilacija. Preden mi je uspel, sem ga trikrat zlil v kanal,« se spominja v smehu. Postopke je z leti izpopolnjeval, kar je očitno opazila tudi komisija na ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij, ki je njegovemu bliskyju zadnja tri leta vsakič dodelila višjo oceno, letos pa celo najvišjo oceno med 'žganjarji'. »Veliko je odvisno tudi od destilacijskega kotla in destilacije, ki pomembno vpliva na okus in aromo viskija,« je pristavil Primožič.

Postopek izdelave viskija traja več mesecev. »Najprej je treba iz ječmenovega slada, to je nakaljen posušen ječmen, ustvariti sladkor. To naredimo tako, da zmlet slad segrevamo v vodi na primerni temperaturi. Potem se to precedi, sledi alkoholno vrenje, ki lahko traja tudi dva meseca, nato dvojna destilacija in nazadnje še večletno staranje v hrastovem sodu, ki da viskiju tudi barvo,« je strnil Primožič. Sprva je mislil, da je viski zaščiten in se ga ne sme izdelovati, zato ga je poimenoval kar blisky: »Po poizvedovanju pa sem izvedel, da ni toliko zaščiten in da lahko delaš svoj viski po svoji recepturi. Šel sem že tudi na patentni urad, da ga bom s svojo recepturo zaščitil. Še naprej ga bom izdeloval pod imenom blisky, na etiketi pa bo zraven pisalo tudi slovenski viski. Sem pa edini, ki v Sloveniji izdeluje pravi viski, ponekod ga sicer še izdelujejo, a na osnovi sadjevca, v katerega namakajo različne stvari, kar pa nima zveze z viskijem.« Zaščititi namerava tudi pšenično žganje oz. vodko, ki jo izdeluje na podoben način kot blisky, le da je osnova pšenični slad, še prej pa bo skušal zanj pridobiti znak kakovosti.

Tako blisky kot pšenično žganje sta med obiskovalci kmetije Pr' Zink naletela na zelo dober odziv, pravi Primožič: »Za obe žgani pijači pravijo, da sta zelo okusni, da ne spečeta in da imata malce bolj blag okus. Tudi gostincem sem že poslal nekaj vzorcev bliskya, bili so navdušeni. S svojimi izdelki želim v prihodnje sodelovati v združenju Gostilna Slovenija, v katerem so gostilne, ki ponujajo slovensko hrano.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 10. julij 2023 / 10:27

Vedno nekaj novega

Slovenska obala je meni domači teren, kjer pa je vedno kaj novega. Ta, ki vedno najde nekaj novega, je Janez, ki se tu doli pogosteje vozi s kolesom in raziskuje. Kadar sva skupaj, mu pravzaprav le...

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 10. junij 2020 / 16:32

Skozi Dolenjo vas z več kot sto kilometri na uro

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so se na zadnji seji seznanili s poročilom Medobčinskega inšpektorata in redarstva (MIR) občin Bled, Bohinj in Železniki o lanskem delu v njihovi občini....

Rekreacija / sreda, 10. junij 2020 / 16:32

S kolesom po Sloveniji, 2. del

Na Čatežu ob Savi, katerega ime izvira iz bajeslovnega bitja čatež, ki je pol človek in pol kozel, se reka Krka izliva v Savo. Ob reki Krki sem se odpravil proti Novemu mestu, in ker je pot ravna i...

Gorenjska / sreda, 10. junij 2020 / 16:31

Pediatri povsod ne dežurajo

Po Sloveniji je le v večjih zdravstvenih domovih organizirano dežurstvo pediatrov. Kot je pojasnil strokovni direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske in direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka prim....

Kronika / sreda, 10. junij 2020 / 16:30

Poškodovala sta se pri delu

Cerklje, Dražgoše – Minuli konec tedna so policisti obravnavali dve nesreči pri delu. V petek opoldan je delavca pri delu na ostrešju v Zalogu pri Cerkljah huje poškodoval lesen tram. V bolnišnico...

Gospodarstvo / sreda, 10. junij 2020 / 16:30

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne aprila za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju...