
Kamniška gorčica v ameriškem muzeju
Kamniška gorčica in ženof sta ob 90. obletnici kamniške tovarne Eta svoje mesto našla tudi v največjem svetovnem muzeju gorčic v Združenih državah Amerike.
Kamnik – Eta, ki letos praznuje devetdeset let od ustanovitve, je že vsa leta svojega obstoja najbolj znana po gorčici. Ob visokem jubileju podjetja so na prodajne police poslali nov izdelek – polnozrnato gorčico ali ženof, ta pa je skupaj s klasično kamniško gorčico pred nedavnim našel svoje mesto v ameriškem muzeju gorčic (Mustard Museum) v ameriški zvezni državi Wisconsin.
Muzej se ponaša z največjo zbirko gorčic na svetu, kar 5500 iz več kot sedemdesetih držav sveta. »Muzej gorčice vidimo kot izvirno idejo, ki zagretim ljubiteljem gorčice in širši javnosti na zabaven in zanimiv način približuje ta dodatek jedem,« je povedala Ksenija Jankovič Banovšek, izvršna direktorica Ete, kjer so pred devetimi desetletji prvi v Sloveniji zagnali industrijsko proizvodnjo gorčice. »Gorčico že od daljnega leta 1923 izdelujemo po starem, izvirnem receptu Stanka Žargija, ki je pod Kamniškimi Alpami ustanovil družinski obrat. Z Etino gorčico, ki je še danes mleta s pravim mlinskim kamnom, je tako do danes zastopano meščansko izročilo. Po mnenju strokovne komisije pod vodstvom dr. Janeza Bogataja se zato kamniška gorčica uvršča tudi med kulinarične posebnosti Kamnika,« je še dodala Jankovič Banovškova. Sicer so gorčico jedem dodajali že v antičnih civilizacijah, danes pa je priljubljena po vsem svetu, kjer na leto zaužijemo kar 317 tisoč ton gorčice. V kamniški Eti je izdelajo 750 ton na leto in je naprodaj na slovenskem ter še na štirinajstih tujih trgih.