V dveh urah z Bornea na Himalajo

Hopla, tole pa ne bo držalo. Tako urno iz vroče džungle na bela strma pobočja? Kako? Obstaja kraj, kjer je to mogoče. V nemškem Bremnu. V 46 ha velikem Parku rododendronov in azalej, ki so ga zasnovali leta 1937, stoji raziskovalni center Botanika, v katerem v dveh debelih urah po japonskih mostičkih čez potočke mimo ležečega Bude in vzhodnjaških okrasij v rahlo zagatni vroče vlažni klimi obhodite rastišča azalej in rododendronov, ki ne preživijo severnjaške zime. Obilje barv in vonjav. Znanstveni podatki na poljuden način. Delavnice in trume obiskovalcev. Ko se začnejo odevati v cvetove mogočni grmi, nekateri visoki tudi po več metrov, ponavadi že minejo ledeni možje, zadnji cvetovi rododendronov pa ovenijo ob koncu junija. Bremenski park je drugi največji nasad teh prelepih rastlin na svetu. In ker je Bremen mesto, kamor naju z Izbranim večkrat zanese, sva si že dvakrat ogledala to lepoto. V parku je namreč posajenih šeststo divje rastočih in tri tisoč vzgojenih vrst rododendronov in azalej. Seveda si po sprehodu, ki traja nekaj ur – v parku je namreč tudi Botanični vrt – pošteno lačen. A Botanika premore tudi restavracijo in kavarno. Podplati so sicer zadovoljni z mirovanjem, želodec pa ne.

Bremenska enolončnica
(Plok finken)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g belega fižola, 300 g prekajene trebuševine, 200 g krompirja, 150 g korenja, 1 por, 200 g stročjega fižola, kis, sol, poper, ščep sladkorja po okusu.

Fižol namočimo čez noč. Damo ga kuhat, in ko zavre, odlijemo krop in prilijemo svežo vodo. Ko je napol kuhan, dodamo meso in kuhamo 45 minut.

Medtem ko se kuhata fižol in meso, olupimo krompir in ga narežemo na večje kocke, korenje in por na 1 cm debele ploščke, stročji fižol pa na 2 cm dolge kosce. Stremo strok česna. Zelenjavo damo kuhat v lonec s fižolom in kuhamo na majhnem ognju še 20 minut. Začinimo s kisom, soljo, poprom in po želji s ščepcem sladkorja. Meso vzamemo iz lonca in ga narežemo na 4 tanke rezine. Postrežemo z rženim kruhom.

Bremenski rozinov kruh
(Bremer klaben)


Za eno peko potrebujemo: 1000 g moke, 50 g kvasa (dva zavojčka), 250 ml mleka, 250 g sladkorja, 1 žličko soli, 400 g masla, 1250 g rozin, 160 g grobo sesekljanih mandljev, nastrgano lupinico in sok 2 limon, 100 g oranžata.

V skledo nasujemo presejano moko in naredimo vanjo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in nekaj žlic toplega mleka. Pokrijemo in damo za 30 minut na toplo. Rozine operemo in osušimo. Mandlje sesekljamo. Nastrgamo lupinico dveh neškropljenih limon in iztisnemo sok. V ogretem mleku stopimo maslo in sladkor. Nato vse sestavine zmešamo v testo, ki gre težko od žlice, in damo vzhajat na toplo za 40 minut. Pečico segrejemo na 175–180 stopinj. Iz testa naredimo dva ovalna hlebčka in ju položimo na pekač. Pečemo 45–60 minut, odvisno od pečice. Testo ne sme preveč porjaveti, sicer rozine počrnijo in izgubijo pravi okus. Pečen rozinov kruh ohladimo na mrežici. Postrežemo ga h kavi ali čaju. Pravijo, da zavit v alu folijo v hladni shrambi dobi pravi okus šele čez dva do tri dni. Nekateri po koncu peke še mlačen kruh namažejo s stopljenim maslom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 12. avgust 2008 / 07:00

Nuška po hrvaško

Nuška Drašček je posnela singl z naslovom Noć ljubavi.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 11. februar 2015 / 14:08

Denarja še niso porabili

Kamnik – Kamniški policisti so razvozlali rop, ki se je 18. januarja zgodil v okolici Kamnika. Kaznivega dejanja ropa so osumljeni trije moški, stari 46, 38 in 28 let, ter ženski, stari 24 in 48 le...

Razvedrilo / sreda, 11. februar 2015 / 13:55

Za dober namen

Z Gasilskim večerom so selški gasilci naredili korak bliže novemu gasilskemu domu, otroci s Kokrice pri Kranju pa so v družbi Boštjana Gorenca Pižame za dober namen izdelovali modra srca.

Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2015 / 13:36

Pridelava ajde, lanu in žit na Sorškem polju

Žabnica – Društvo Sorško polje bo v sredo, 11. februarja, ob 19. uri pripravilo v zadružnem domu v Žabnici predavanje o sonaravni in ekološki pridelavi ajde, lanu in žit na Sorškem polju. Predavala...

Jesenice / sreda, 11. februar 2015 / 13:33

Častna občanka bo postala dr. Breda Oblak

Jesenice – Jeseniški občinski svetniki so potrdili imena prejemnikov letošnjih občinskih priznanj. Častna občanka bo postala dr. Breda Oblak, redna profesorica glasbene metodike oziroma didaktike n...

Škofja Loka / sreda, 11. februar 2015 / 13:32

Kanalščine še niso podražili

Na četrtkovem nadaljevanju seje škofjeloškega občinskega sveta naj bi sprejeli tudi sklep o cenah storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda, a je župan s tem povezani točki dnevnega reda znova umak...