Regrat tako in drugače
Čeravno je sto in ena možnost, kako uporabiti regrat v kulinariki, slednji največkrat pristane v solati. Vanjo zagotovo tudi najbolj gre, saj ga je škoda kuhati ali kako drugače predelovati.
V zdravilstvu so nadvse čislani tudi regratov sok, sirup in poparki iz regratovih podzemnih in nadzemnih delov. Regrat je poceni in dostopen zdravnik, ki poskrbi za človekovo celostno zdravje. In kar je najbolje, spomladi nanj ni treba čakati v vrstah, saj do njega lahko pridemo domala kadarkoli in kjerkoli. Sploh, če smo doma v bolj ruralnih predelih. Zadnjič smo nekaj malega že rekli o zdravilnih adutih regrata (Taraxacum officinale), tokrat dodajmo še dva ali tri. Uživanje regrata na ta ali oni način blaži težave revmatičnih bolnikov. Blagodejno učinkuje na jetra in krepitev jetrnih funkcij, kar posredno deluje tudi na težave, ki jih povzroča previsoka raven estrogena v telesu. Koristil naj bi pri endometriozi in cikličnih bolečinah v dojkah, saj pomaga odstranjevati odvečni estrogen iz telesa. Povečuje apetit in krepi imunski sistem.
V solati
Regrat v solati – samostojen ali mešan z drugim divjim spomladanskim rastlinjem, kot so čemaž, koprive, smrdljivka, hmeljevi poganjki … – zabeljen s hladno stiskanim oljem po želji. Z dodatkom fižola, krompirja, česna, morda čičerike, avokada, različnih semen … Izbira je vaša.
V soku
Sveži regratov sok pripravimo sledeče: tri pesti svežih listov prelijemo s 50 mililitri vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo in hranimo v hladilniku. Svež regratov sok vedno zaužijemo z vodo. Sveži sok pospešuje krvni obtok, izločanje vode in olajšuje prebavo. V ta namen ga lahko jemljemo trikrat na dan po eno jedilno žlico. Pri slabokrvnosti pa zjutraj in zvečer spijemo žličko svežega regratovega soka ali tinkture s pol kozarca vode.
V poparku
Regratov poparek se priporoča pri motnjah v delovanju ledvic, ledvičnih in žolčnih kamnih, proti zastajanju vode in celulitu, pri odpravljanju odvečnih kilogramov … Pri žolčnih kamnih in revmi se izkaže mesec dni trajajoča zdravilna kura, ki jo naredimo spomladi in jeseni. Proti zaprtju spijemo skodelico regratovega čaja trikrat na dan. Kako pa poparek pripravimo? Dve žlički zdrobljenih korenin in listov prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo 10 minut in popijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Regratov čaj lahko pripravimo tudi samo iz listov ali samo iz korenin. Korenina se še posebej priporoča za krepitev delovanja jeter, pri hepatitisu, endometriozi in tudi pri žolčnih kamnih. No, čeravno ni ravno v navadi, lahko čaj pripravimo tudi iz cvetov. Pet cvetov prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Napitek je primeren za razkisanje telesa ali za zunanjo uporabo kot losion za beljenje sončnih peg.
V sirupu
Štiri prgišča regratovih cvetov dobro prekuhamo v 2 litrih vode, precedimo, dodamo vročemu soku 1,5 kg sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem neprestano mešamo, da nastane gosta tekočina. Vlijemo jo v steklenice, dobro zamašimo in spravimo v temnem in suhem prostoru z dulcem navzdol. Sirup iz regratovih cvetov je v ljudskem zdravilstvu čislano krepčilo, uporablja se za spodbujanje prebave, izboljšanje krvne slike ter splošnega počutja.