Hrana za dedce: polenta in frika

Kljub sneženju se je prenovljena ekipa kranjskega Teater cafeja odločila, da začne novo zgodbo. Dež pa ravno tako ni pregnal ljubiteljev gozdarske polente in frike na pokriti terasi Puba Lovec na Bledu.

Pred kratkim je nova ekipa Teater cafeja v Kranju pripravila zabavo ob začetku nove zgodbe lokala. Tokrat sta za vajeti prijela dva fanta, polna energije, Miha Pušavec in Balež Debeljak. Kranjsko–mariborska naveza pravi, da se cafeju v prihodnosti obetajo živahni časi, pa tudi programsko zasnovo že imata. Že živ žav ob odprtju je za trenutek v zaspanost glavnega gorenjskega mesta ponovno vnesel kanček upanja.

V Lovcu pa se je oglasil pravi gozdar, ki ima s pripravo polente in frike v bakrenem kotličku na preprostem 'terenskem' štedilniku ogromno izkušenj. Sillvano Della Mea s Trbiža je star 64 let, prvič pa je polento skuhal pri štirinajstih. Njegov gašperček, v katerem je bil liti kotel, je še iz prve svetovne vojne, namenjen prav kuhanju polente. Z njim smo poklepetali malo v nemščini, pa italijanščini, rekli kar kako po slovensko, ostalo pa se sporazumeli z mimiko in mahanjem rok.

Dobro poznajo Sillvana gozdarji in alpinisti. Janez Mertelj ga pozna že dolgo, njuna gozdarska pota pa so se ob polenti in friki že velikokrat križala in kuha je postala običaj gozdarskih srečanj.

Tokrat je Sillvano pripravil za okoli petdeset porcij polente. Voda, sol, okoli tri kile in pol grobo mlete mešanice rdeče, rumene in bele moke, 45 minut mešanja in to je bilo to. Frika pa zahteva več pozornosti. Janez razloži, da so včasih oboje skupaj gozdarji jedli za zajtrk, preden so se lotili težaškega dela.

Frika je sicer jed zgornje Gorenjske, bovške in kanalske doline, vendar se pripravlja različno oziroma vsebuje različne sestavine. Na Gorenjskem jo ponavadi naredijo na osnovi jajc, sira in slanine, na bovškem temu dodajo še krompir, furlani pa ne dodajajo jajc. Tokratna je bila pripravljena z dodanima dvema vrstama sira – mlajšim in starejšim. Ponavadi je to montaški sir s planine Pecol, mlajši ima recimo trideset dni, drugi pa ima vsaj tri mesece, še bolje pet ali šest mesecev staran. Temu so potem dodali še na koščke narezan krompir, lahko tudi čebulo, vse skupaj zapekli v ponvi kot debelo omleto. Frika in polenta gresta po okusu zelo dobro skupaj, vendar nista ravno primerna hrana za običajnega smrtnika, ki večino časa presedi za računalnikom, saj gre za krepko, ne ravno lahko jed.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Tiskarska dejavnost na drugo podjetje

Na avgustovski skupščini Gorenjskega tiska bodo lastniki odločali tudi o prenosu tiskarske dejavnosti na drugo podjetje.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Anketa: Težave zaradi hkratne sanacije

Ob hkratni sanaciji ceste na Lancovem in mostu v Podnartu smo tamkajšnje naključno izbrane krajane vprašali tudi o tem, ali menijo, da je obvoz dobro urejen, katero pot uporabljajo za obvoz ter katera...

Zanimivosti / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Izbrani okusi Kamnika

Trnič, gamsova juha in rušovec je le nekaj kulinaričnih dobrot s Kamniškega, ki so doslej zbrane pod znamko Okusi Kamnika. Domačinom in obiskovalcem občine bodo na voljo pri kamniških gostincih.

Kronika / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Trčenje usodno za kolesarko

Osojnica - Danes ob 5.45 se je pri kraju Osojnica na cesti Žiri–Idrija zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla kolesarka. Okoliščine nesreče še niso znane, saj policisti še o...

Šport / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Izobraževanje na dveh kolesih

Priprave na novo kolesarsko sezono so lahko tudi poučne.

Kranj / četrtek, 4. april 2013 / 07:00

Lahko se zatakne pri delitvi premoženja

Zavod za zdravstveno varstvo Kranj naj ostane samostojni pravni subjekt na Gorenjskem, pravijo župani. O tem, da bi gorenjske občine za ceno ohranitve samostojnosti prevzele določene finančne obveznos...