Mrežna pečenka - prata in čebulni pirhi (3)

Prata je glavna jed za veliko noč. Postrežemo toplo za kosilo ali hladno za malico. Poleg tople prate ponudimo krompir, hren, solate ali zelenjavno prikuho. Hladno okrasimo z narezanimi kolobarji čebule.

Prata iz svinjine v kosu

(za 8 oseb)

Potrebujemo: 1,5 kg svinjine, vratovine ali hrbta brez kosti, 1 limono, peteršilj, piment ali poper, sol in svinjsko mrežico.

Priprava: meso nasolimo in začinimo s pimentom ali poprom. Na meso položimo narezane kolobarje dobro oprane limone in grobo nasekljan peteršilj. Vse zavijemo v svinjsko mrežico in pečemo najprej pri 200 stopinjah C, da mrežica lepo porumeni, nato pa pri 170 stopinjah C približno eno uro. Pečenka mora ostati po pečenju lepa in svetla, ko jo prerežemo.

Za tiste, ki ne jedo svinjine, lahko mrežno pečenko pripravimo iz puranovega mesa, ki ga tudi obložimo z rezinami limone, začinimo pa z začimbami za perutnino.

Prata iz prekajene šunke ali vratnika

(za 4-5 oseb)

Potrebujemo: 50 dag prekajenega mesa, 60 dag starega kruha ali žemelj, 1 veliko čebulo, 4 stroke česna, najmanj 5 jajc, zelen peteršilj, sol, poper, 1 žlico masti in svinjsko mrežico ali kos debelega svinjskega črevesa.

Priprava: prekajeno svinjsko meso skuhamo, a ne preveč. Kuhano meso pustimo v juhi, da se v njej ohladi in s tem ostane sočno. Nekaj juhe shranimo. Ohlajeno meso narežemo na drobne kocke. Kruh ali žemlje narežemo na kocke in navlažimo z malo juhe, v kateri se je kuhalo meso. Na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen, da posteklenita, nato pa dodamo še sesekljan peteršilj. Masi dodamo še jajca, solimo in popramo. Vse sestavine zmešamo in zavijemo v mrežico ali pa napolnimo črevo. Črevo je treba na koncih zašpiliti ali zavezati. Prato pečemo 1 uro najprej pri 200 stopinjah C, da mrežica lepo porumeni, nato pa pri 170-180 stopinjah C.

Čebulni pirhi

Rjava jajca dobro operemo, obložimo s svežimi cvetovi trobentice ali drugih rož, listi trav, plevelov, regrata, jih nato tesno zavijemo v krpice iz najlonske nogavice, dobro zavežemo na konceh krpic s sukancem in damo kuhat v mrzlo vodo s čebulnimi olupki. Če olupkov nimamo dovolj, lahko dodamo posušen pravi čaj. Jajca naj počasi vrejo 10 minut, da se skuhajo. Nato jih pustimo v tekočini z olupki, da se ohladijo. Šele potem jih odvijemo iz krpic in namažemo s koščkom slanine, da se svetijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Proti legioneli v celotni stavbi

Jesenice - Lani so v jeseniškem zdravstvenem domu v vodovodnem sistemu, natančneje v nekaj stolih v zobozdravniških ordinacijah, odkrili presežene vrednost bakterij legionele. Ta...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Jasmina pred novim izzivom

Voditeljem Dnevnika se je pred dnevi pridružila še Jasmina Jamnik, novinarka informativnega programa TV Slovenija, ki je doslej vodila Poročila.

Prosti čas / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

David kmalu z albumom

Pevec z Bleda David Grom, ki je pred nedavnim s pesmijo Veš, da mislim nate zmagal na najstniškem festivalu FeNS, namerava še letos izdati svoj prvi album.

Prosti čas / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Blejski mali maraton uspešen

Športno turistično društvo Olimpik je v soboto na Bledu organiziralo prvi Blejski mali maraton.

Jesenice / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Več reševanja, manj denarja

Na vojaški vaji v Završnici so se pripadniki 15. helikopterskega bataljona urili za sodelovanje pri izvajanju nalog zaščite in reševanja. Vajo Završnica 2009 si je ogledala tudi ministrica za obrambo...

Slovenija / ponedeljek, 24. avgust 2009 / 07:00

Svetovni dan humanitarnega delovanja

Ljubljana - Decembra lani je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 19. avgust za Svetovni dan humanitarnega delovanja. Namen tega dne je okrepiti zavedanje javnosti o...