Kam s toliko pirhi, ki ostanejo?
Hren z jajci
Potrebujemo: 2 korenini hrena, 2 rumenjaka, 1 dl olja, sol, 2 v trdo kuhani jajci, vinski kis.
Nariban hren pokapljamo s kisom, da ne potemni. Rumenjake mešamo z oljem, ki ga dodajamo po kapljah. Ko se zgosti, solimo, dodamo pretlačena v trdo kuhana rumenjaka, sesekljana beljaka, hren in kis po okusu. Ponekod dodajo tej omaki še malo gorčice in sladkorja.
Jajčna omaka
Potrebujemo: 5 v trdo kuhanih jajc, 1 dl olja, 1 žlico gorčice, 2 kisli kumarici, vinski kis, sol.
Rumenjake zmečkamo z vilicami in zmešamo z oljem ter gorčico. Dodamo sesekljani kumarici, okisamo in solimo. Po potrebi in okusu omako razredčimo z vodo; ponudimo k raznemu mesu, tudi h krompirju.
Jajca v kaprni omaki
Potrebujemo: 1 čebulo, 1 žlico masla ali margarine, 1 žlico moke, četrt litra mleka, 1,25 dl smetane, 8 trdo kuhanih jajc, 2 žlici kaper, sol, beli poper iz mlinčka, limonin sok, worcestrsko omako.
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Pri majhni vročini jo na maščobi mehko dušimo. Nato jo oprašimo z moko, dušimo naprej, a še vedno naj ostane bela. Prilijemo mleko in smetano ter skuhamo v gosto omako. Dodamo kapre, solimo in popramo, okisamo z limonovim sokom in zaostrimo z worcestrsko omako. Olupljena jajca razpolovimo, pogrejemo v tej omaki in ponudimo.
Vražja jajca
Potrebujemo: 4 žlice ostre gorčice, sol, črni poper iz mlinčka, worcestrsko omako, kajenski poper, 6 trdo kuhanih jajc, zeleno krešo.
V skledo damo gorčico, sol, poper, worcestrsko omako in kajenski poper ter vse dobro zmešamo. Naj bo pikantno! Olupljena jajca razpolovimo po dolžini, rumenjake previdno izločimo. S čajno žličko nadevamo vdolbine v beljakih z gorčično maso, na vrh položimo rumenjakove polovice, zaobljeni del naj bo na vrhu. Jajčne polovice zdaj položimo v posteljico s krešo, da pridejo lepo do izraza. Vražja jajca ponudimo z z maslom namazanim zrnatim kruhom.