Kam s toliko pirhi, ki ostanejo?

Hren z jajci

Potrebujemo: 2 korenini hrena, 2 rumenjaka, 1 dl olja, sol, 2 v trdo kuhani jajci, vinski kis.

Nariban hren pokapljamo s kisom, da ne potemni. Rumenjake mešamo z oljem, ki ga dodajamo po kapljah. Ko se zgosti, solimo, dodamo pretlačena v trdo kuhana rumenjaka, sesekljana beljaka, hren in kis po okusu. Ponekod dodajo tej omaki še malo gorčice in sladkorja.

Jajčna omaka

Potrebujemo: 5 v trdo kuhanih jajc, 1 dl olja, 1 žlico gorčice, 2 kisli kumarici, vinski kis, sol.

Rumenjake zmečkamo z vilicami in zmešamo z oljem ter gorčico. Dodamo sesekljani kumarici, okisamo in solimo. Po potrebi in okusu omako razredčimo z vodo; ponudimo k raznemu mesu, tudi h krompirju.

Jajca v kaprni omaki

Potrebujemo: 1 čebulo, 1 žlico masla ali margarine, 1 žlico moke, četrt litra mleka, 1,25 dl smetane, 8 trdo kuhanih jajc, 2 žlici kaper, sol, beli poper iz mlinčka, limonin sok, worcestrsko omako.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Pri majhni vročini jo na maščobi mehko dušimo. Nato jo oprašimo z moko, dušimo naprej, a še vedno naj ostane bela. Prilijemo mleko in smetano ter skuhamo v gosto omako. Dodamo kapre, solimo in popramo, okisamo z limonovim sokom in zaostrimo z worcestrsko omako. Olupljena jajca razpolovimo, pogrejemo v tej omaki in ponudimo.

Vražja jajca

Potrebujemo: 4 žlice ostre gorčice, sol, črni poper iz mlinčka, worcestrsko omako, kajenski poper, 6 trdo kuhanih jajc, zeleno krešo.

V skledo damo gorčico, sol, poper, worcestrsko omako in kajenski poper ter vse dobro zmešamo. Naj bo pikantno! Olupljena jajca razpolovimo po dolžini, rumenjake previdno izločimo. S čajno žličko nadevamo vdolbine v beljakih z gorčično maso, na vrh položimo rumenjakove polovice, zaobljeni del naj bo na vrhu. Jajčne polovice zdaj položimo v posteljico s krešo, da pridejo lepo do izraza. Vražja jajca ponudimo z z maslom namazanim zrnatim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 7. julij 2007 / 07:00

Pekova Pepelka

Modni oblikovalec je s Pekom že ustvarjal. Moško kolekcijo. Tokrat je v Festivalni dvorani predstavil ekskluzivno kolekcijo ženskih čevljev, kjer so največ aplavza poželi domiselni škornji, največ str...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Anketa: Mladim je Rusija všeč

Društvo Slovenija Rusija je ob podpori Fundacije Russkiy Myr za slovenske dijake in učence pripravilo deset ekskurzij k Ruski kapelici pod Vršičem. V sredo so se ene od njih udeležili tudi dijaki prve...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Zelo hitro lahko obudimo del gradbeništva

"Na eni strani znižujemo stroške, na drugi proizvedemo več in kakovostnejše izdelke," o uspešnem poslovanju pravi Saša Bavec.

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Slovenska pisateljska pot

Dobili smo novo vseslovensko transverzalo. Najbolj znana je Slovenska planinska pot, dolga okoli štiristo kilometrov. Slovenska pisateljska pot (SPP) pa jih znese kar sedemsto! Pri njej sicer ne...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Vaš razgled

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Jabolka v juhi in sladici

Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna...