Kam s toliko pirhi, ki ostanejo?

Hren z jajci

Potrebujemo: 2 korenini hrena, 2 rumenjaka, 1 dl olja, sol, 2 v trdo kuhani jajci, vinski kis.

Nariban hren pokapljamo s kisom, da ne potemni. Rumenjake mešamo z oljem, ki ga dodajamo po kapljah. Ko se zgosti, solimo, dodamo pretlačena v trdo kuhana rumenjaka, sesekljana beljaka, hren in kis po okusu. Ponekod dodajo tej omaki še malo gorčice in sladkorja.

Jajčna omaka

Potrebujemo: 5 v trdo kuhanih jajc, 1 dl olja, 1 žlico gorčice, 2 kisli kumarici, vinski kis, sol.

Rumenjake zmečkamo z vilicami in zmešamo z oljem ter gorčico. Dodamo sesekljani kumarici, okisamo in solimo. Po potrebi in okusu omako razredčimo z vodo; ponudimo k raznemu mesu, tudi h krompirju.

Jajca v kaprni omaki

Potrebujemo: 1 čebulo, 1 žlico masla ali margarine, 1 žlico moke, četrt litra mleka, 1,25 dl smetane, 8 trdo kuhanih jajc, 2 žlici kaper, sol, beli poper iz mlinčka, limonin sok, worcestrsko omako.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Pri majhni vročini jo na maščobi mehko dušimo. Nato jo oprašimo z moko, dušimo naprej, a še vedno naj ostane bela. Prilijemo mleko in smetano ter skuhamo v gosto omako. Dodamo kapre, solimo in popramo, okisamo z limonovim sokom in zaostrimo z worcestrsko omako. Olupljena jajca razpolovimo, pogrejemo v tej omaki in ponudimo.

Vražja jajca

Potrebujemo: 4 žlice ostre gorčice, sol, črni poper iz mlinčka, worcestrsko omako, kajenski poper, 6 trdo kuhanih jajc, zeleno krešo.

V skledo damo gorčico, sol, poper, worcestrsko omako in kajenski poper ter vse dobro zmešamo. Naj bo pikantno! Olupljena jajca razpolovimo po dolžini, rumenjake previdno izločimo. S čajno žličko nadevamo vdolbine v beljakih z gorčično maso, na vrh položimo rumenjakove polovice, zaobljeni del naj bo na vrhu. Jajčne polovice zdaj položimo v posteljico s krešo, da pridejo lepo do izraza. Vražja jajca ponudimo z z maslom namazanim zrnatim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Zapleši z ... ali Hopla 2008

Konec tedna je bila v Predosljah Območna revija plesnih skupin Hopla 2008. Na odru kulturnega doma smo si v dveh dneh ogledali skoraj trideset koreografij mladih plesalcev.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Potreboval je luči

Kranj - Neznani storilec je v noči na soboto na Ulici Angelce Hlebce v Kranju poškodoval osebno vozilo BMW, z njega pa snel tudi prednja žarometa. Lastnika je oškodoval za pribli...

Kronika / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Nezakonit lov

Visoko pri Kranju - V gozdu na Visokem pri Kranju se je v past iz žičnate zanke ujela srna, ki je zato tudi poginila. O tem so obvestili kranjske policiste, ki sumijo, da gre za...

Nasveti / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Obešanje spihanih pirhov z nitjo, volno ali trakom (2)

Kako izpihana jajca oziroma pirhe varno obesimo, je več načinov. Če jajce obesimo z najlonsko ali drugo nitko, je treba nit naviti okoli male lesene ali plastične palčke in jo zavezati. Palčko na...

Nasveti / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Zgodnjespomladanski trio

Če smo zadnjič že ugriznili v čemaž - mimogrede, v nedeljo me je res pričakal v solati - si danes privoščimo prve bilke in cvetlice, ki nas poleg čemaža še razveselijo, očistijo in odženejo zadnje vir...

GG Plus / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Velikonočno ustvarjanje z otroki

Velika noč je praznik radosti in upanja. Ustvarimo z otroki vzdušje od zunaj in od znotraj. Naj delajo roke in poje duša. Današnje ideje so za otroške prstke. Starši bodimo zraven bolj za spodbud...