Koromačka

Ni zelenjava kot koromač, marveč toskanska salama, imenovana finocchiona. O njenem nastanku še vedno kroži legenda, čeprav nihče ne preverja njene verjetnosti. Nekoč je spreten tat ukradel na tržnici nekaj salam. A ker je bilo njegovo početje opaženo, jo je ucvrl proti robu bližnjega gozda. Tu je spravil salame pod gosto zelenje divjega koromača in tekel naprej. Ko so ga dohiteli, pri njem niso našli plena. Tat si nekaj dni ni upal po salame, dobro pa si je zapomnil mesto, kamor jih je skril. Ko se je končno lahko mastil z njimi, je opazil, da so se navzele vonja divjega koromača, kar jim je bilo v prid. In tako so začeli ljudje kot dodatek mesu ceniti tudi seme koromača in zaslovela je finocchiona. Če jo boste kdaj kupovali – zelena plesen je dokaz, da je finocchiona dobro narejena in primerno sušena. Na njen okus sem se spomnila ob ljubljanski da Vincijevi razstavi. Pred leti, ko smo obiskali dva da Vincijeva muzeja v Vinciju in njegovo rojstno hišo v bližnjem zaselku Anchiano, dobrih 20 km od Firenc, nas je lačne zaneslo tudi v Empoli. Mesto, ki slovi po trgu Farinata degli Uberti ali Levjem trgu z velikim vodnjakom, je vredno ogleda. Butiki, delikatese, nobel starinarnice, pohištvo antik ali super moderno. Via del Giglio je zvodnica za denarnice. Ogleda vreden je tudi muzej keramike. V uličicah desno in levo od cone za pešce pa kar mrgoli majhnih lokalčkov z mamljivimi aromami. Tu sem jedla najboljšo koromačevo rižoto, za predjed pa radi ponudijo finocchiono s chiantijem in neslanim domačim kruhom ...

Solata z rukvico in parmezanom
(Insalata con rucola e parmigiano)

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g rukvice, 1 koromač, 2 žlici belega balzamičnega kisa, deviško oljčno olje po okusu, sol, sveže mlet poper, 100 g parmezana v kosu, 20 g pinjol

Rukvico očistimo, operemo in osušimo ter nadevamo na 4 krožnike. Koromač prerežemo na polovico, odrežemo nežno zeleno listje, gomolj pa narežemo na ozke, ne predolge trakove ter jih potresemo po rukvici. Zmešamo olje, balzamični kis, sol in poper ter prelijemo na solato. V ponvi brez maščobe prepražimo pinjole. Parmezan naoblamo in pinjole potresemo na solato.

Rižota s koromačem
(Risotto con finocchi)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g koromača, 1 veliko čebulo, 1 strok česna, 3 žlice oljčnega olja, 1 liter zelenjavne juhe, 175 riža za rižoto, 150 ml suhega belega vina, 50 g parmezana, 40 g masla, 1 neškropljeno limono

Koromač očistimo. Odrežemo nežno zelenje in ga damo na stran. Nato gomolj prerežemo na pol in izrežemo stržen. V težki posodi segrejemo olje in damo nanj sesekljano čebulo, strt česen in na 1 cm velike kvadratke narezan koromač. Pražimo na srednji vročini 12 minut, pazimo, da zelenjava ne porjavi. Dodamo riž in pražimo še dve minuti. Prilijemo vino in počakamo, da izpari, medtem rižoto večkrat premešamo. Počasi dolivamo juho, toliko, da je riž pokrit, kar traja približno 20 minut. Pazimo, da bo riž še na ugriz. Nastrgamo limonino lupinico. Na koncu vmešamo v rižoto limonino lupinico, nariban parmezan in maslo, razdelimo rižoto na krožnike in potresemo z drobno narezanim zelenjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 18. november 2010 / 07:00

Martin in Vesele Štajerke

Tokrat so izletniki Gorenjskega glasa martinovali. Začeli so ravno ob pravšnji uri z malico na Trojanah, zaključili pa na Ptuju s plesom pod odrom, kjer so Vesele Štajerke poskrbele, da so prisotne ka...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 28. januar 2018 / 21:56

Dolina svetovne elite

Slovenija je v svetovnem športnem merilu zagotovo fenomen. Ne le da na število prebivalcev da izjemno veliko vrhunskih športnikov, gosti tudi veliko tekmovanj na najvišji ravni. Poseben fe...

GG Plus / nedelja, 28. januar 2018 / 21:53

Joga, ki umiri tudi nemirne otroke

Franceska Žumer z Bele se že nekaj let ukvarja s kundalini jogo, a ne le sama, pač pa uči tudi druge. Poleg odrasle skupine na Beli z manjšo skupino otrok dela tudi na ljubljanski osnovni šoli, kjer j...

GG Plus / nedelja, 28. januar 2018 / 21:53

Lenčka in njeni škratje

Gotovo poznate priljubljeno otroško pesmico Enkrat je bil en škrat. Prvič so jo 19. oktobra leta 1980 v Domu glasbe v Celovcu zapeli otroci iz Št. Lipša v Podjuni pod vodstvom učiteljice Pepce Weis...

GG Plus / nedelja, 28. januar 2018 / 21:51

Odgovorni za svoje podjetje

Pred vami je zadnje nadaljevanje zgodbe o sedemdesetletni zgodovini našega časopisa in mejnikih v njegovem razvoju. Bilo jih je kar nekaj, zadnji, ki sega v leti 2012 in 2013, pa je bil nekaj poseb...

Kamnik / nedelja, 28. januar 2018 / 21:49

Donacija zavodu Cirius

Kamnik – Direktor UPS Avstrija in Slovenija Michiel van Veen je zavodu Cirius Kamnik predal donacijo pet tisoč ameriških dolarjev, kar je že druga njihova donacija temu zavodu. Z donatorskimi sreds...