Koromačka

Ni zelenjava kot koromač, marveč toskanska salama, imenovana finocchiona. O njenem nastanku še vedno kroži legenda, čeprav nihče ne preverja njene verjetnosti. Nekoč je spreten tat ukradel na tržnici nekaj salam. A ker je bilo njegovo početje opaženo, jo je ucvrl proti robu bližnjega gozda. Tu je spravil salame pod gosto zelenje divjega koromača in tekel naprej. Ko so ga dohiteli, pri njem niso našli plena. Tat si nekaj dni ni upal po salame, dobro pa si je zapomnil mesto, kamor jih je skril. Ko se je končno lahko mastil z njimi, je opazil, da so se navzele vonja divjega koromača, kar jim je bilo v prid. In tako so začeli ljudje kot dodatek mesu ceniti tudi seme koromača in zaslovela je finocchiona. Če jo boste kdaj kupovali – zelena plesen je dokaz, da je finocchiona dobro narejena in primerno sušena. Na njen okus sem se spomnila ob ljubljanski da Vincijevi razstavi. Pred leti, ko smo obiskali dva da Vincijeva muzeja v Vinciju in njegovo rojstno hišo v bližnjem zaselku Anchiano, dobrih 20 km od Firenc, nas je lačne zaneslo tudi v Empoli. Mesto, ki slovi po trgu Farinata degli Uberti ali Levjem trgu z velikim vodnjakom, je vredno ogleda. Butiki, delikatese, nobel starinarnice, pohištvo antik ali super moderno. Via del Giglio je zvodnica za denarnice. Ogleda vreden je tudi muzej keramike. V uličicah desno in levo od cone za pešce pa kar mrgoli majhnih lokalčkov z mamljivimi aromami. Tu sem jedla najboljšo koromačevo rižoto, za predjed pa radi ponudijo finocchiono s chiantijem in neslanim domačim kruhom ...

Solata z rukvico in parmezanom
(Insalata con rucola e parmigiano)

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g rukvice, 1 koromač, 2 žlici belega balzamičnega kisa, deviško oljčno olje po okusu, sol, sveže mlet poper, 100 g parmezana v kosu, 20 g pinjol

Rukvico očistimo, operemo in osušimo ter nadevamo na 4 krožnike. Koromač prerežemo na polovico, odrežemo nežno zeleno listje, gomolj pa narežemo na ozke, ne predolge trakove ter jih potresemo po rukvici. Zmešamo olje, balzamični kis, sol in poper ter prelijemo na solato. V ponvi brez maščobe prepražimo pinjole. Parmezan naoblamo in pinjole potresemo na solato.

Rižota s koromačem
(Risotto con finocchi)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g koromača, 1 veliko čebulo, 1 strok česna, 3 žlice oljčnega olja, 1 liter zelenjavne juhe, 175 riža za rižoto, 150 ml suhega belega vina, 50 g parmezana, 40 g masla, 1 neškropljeno limono

Koromač očistimo. Odrežemo nežno zelenje in ga damo na stran. Nato gomolj prerežemo na pol in izrežemo stržen. V težki posodi segrejemo olje in damo nanj sesekljano čebulo, strt česen in na 1 cm velike kvadratke narezan koromač. Pražimo na srednji vročini 12 minut, pazimo, da zelenjava ne porjavi. Dodamo riž in pražimo še dve minuti. Prilijemo vino in počakamo, da izpari, medtem rižoto večkrat premešamo. Počasi dolivamo juho, toliko, da je riž pokrit, kar traja približno 20 minut. Pazimo, da bo riž še na ugriz. Nastrgamo limonino lupinico. Na koncu vmešamo v rižoto limonino lupinico, nariban parmezan in maslo, razdelimo rižoto na krožnike in potresemo z drobno narezanim zelenjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Lokali na Koroški so rešeni

Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo sodbi kranjskega sodišča, ki je zavrnilo zahtevek nesojenih kupcev lokalov na Koroški cesti v Kranju. Mestni občini Kranj lokalov ni treba prodati dražiteljem.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Radarske kontrole kljub stavki

Kranj - Prometni policisti bodo tudi v času stavke izvajali meritve hitrosti z radarjem, ki je nameščen v belem Reaultu Kangoo. Danes popoldne bodo na prehitre voznike prežali na...

Bohinj / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Kampanja tudi z nizkimi udarci

Zadnje dni pred volitvami se stopnjuje volilna kampanja, v kateri ne manjka niti nizkih udarcev.

Kultura / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Troje oči, ena Loka

Danes bodo ob 19. uri v Mali razstavni galeriji Občine Škofja Loka odprli razstavo s pomenljivim naslovom Foto 3, treh mladih fotografinj, ki domačo Škofjo Loko vidijo ..., vsaka na svoj način.

Kronika / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Največ zanimanja za droge

Kranj - V soboto je v Mercator centru v Kranju potekala preventivna akcija Z glavo na zabavo, ki jo je organizirala Fundacija Z glavo na zabavo. Njen namen je promocija zdravega...

GG Plus / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Sončna ura Marije Žagar in Borisa Pahorja

Marija Žagar, profesorica slovenščine na Gimnaziji Kranj, in pisatelj Boris Pahor sta si 35 let (1961-1996) pisala pisma. Letos so izšla v knjigi z naslovom Sončna ura in dobili smo pravi "roman v pis...