Šest od devetih obtožencev sojenje spremlja iz pripora. (Foto: Gorazd Kavčič)

Na sodišče le za pol ure

Ta teden so končali predobravnavni narok zoper devet domnevnih članov kriminalno združbe, ki je v zahodno Evropo tihotapila drogo in orožje. Glavni obtoženec Miloš Ščekić, vodja združbe, je še vedno na begu. Sojenje se bo začelo v začetku marca.

Kranj - Na Okrožnem sodišču v Kranju so v sredo končali predobravnavni narok za preostalo deveterico obtoženih trgovine z drogami in orožjem, ki jih je policija maja lani prijela v okviru doslej največje slovenske kriminalistične akcije, poimenovane Očistimo Slovenijo. Potem ko je višje sodišče zavrnilo predlog obrambe po izločitvi glavnine obremenilnih dokazov, pridobljenih s prikritimi ukrepi policije, je sodnici Andrijani Ahačič v okviru predobravnavnega naroka preostalo le še, da obrambo povpraša, kakšno sestavo sodnega senata želijo imeti na glavni obravnavi – s poroto ali brez. Tako zagovorniki kot obtoženi so bili soglasni, naj sojenje vodi sodnica posameznica. Glavna obravnava z zagovori obtožencev se bo tako začela 6. marca, sodnica Ahačičeva pa je že napovedala, da bo kazenski postopek najmanj do 26. aprila potekal dvakrat na teden. Do začetka sojenja pa bo tudi že znana odločitev izvensodnega senata o predlogu obrambe, da bi drugi del obtožnice, ki se dotika preprodaje orožja, obravnavali v ločenem postopku.

Glavno obravnavo bi sicer lahko začeli že v sredo, vendar pa je obolelega zagovornika Marka Pavletiča na predobravnavnem naroku nadomeščala odvetniška kandidatka, zato se je sodnica odločila začetek sojenja prestaviti. Prvi narok je želela določiti za 27. februar, ker pa ima eden od odvetnikov že plačano letovanje (šolske počitnice), je tudi ob privoljenju priprtih obdolžencev kot nov datum začetka sojenja določila 6. marec.

Zaradi trgovine z drogo in orožjem je pod obtožbo ostalo še devet domnevnih članov organizirane kriminalne združbe: 28-letni Senad Pavleković, 35-letni Velibor Popović, 31-letni Darko Palević, 32-letni Zoran Matović, 31-letni Bojan Rodić in 30-letni Milan Rikanović, 47-letni Rade Bubanja, 29-letni Darko Radonjić in 27-letni Jasmin Džafić. Zadnji trije se branijo s prostosti, drugi so v priporu že od lanskega maja. Tedaj so sicer gorenjski kriminalisti opravili 33 hišnih preiskav, v katerih so zasegli 2,5 kilograma konoplje in 195 sadik konoplje, 1440 gramov amfetaminov, 560 gramov sredstev za redčenje droge, 475 gramov heroina, 81 gramov kokaina, dve ročni bombi, pet pištol in drugo. Kranjsko tožilstvo je nazadnje vložilo obtožbo zoper 25 oseb. Zoper trinajst obtoženih so kazenski postopek že končali, saj so krivdo priznali že na predobravnavnih narokih. Zaradi nedosegljivosti je sodišče izločilo postopek zoper tri obtožene. Na begu je tudi 33-letni Črnogorec Miloš Ščekić, domnevni vodja kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem droge (zlasti heroina) in orožja po t. i. balkanski poti v zahodno Evropo. V okviru preiskave, ki so jo vodili gorenjski kriminalisti, so novembra 2011 na Fernetičih italijanski organi zasegli tudi večjo količino vojaškega orožja, namenjeno v Francijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 13. april 2013 / 07:00

Orli z novim trenerjem

Po nedeljskem porazu proti Olimpiji je odstopil trener nogometašev Triglava Siniša Brkič, že sredi tedna pa je ekipo prevzel Dušan Kosić, ki bo kranjske prvoligaše prvič vodil na nedeljski domači tekm...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Predlog zakona o TNP čaka na obravnavo

Predlog zakona je za obravnavo na seji vlade pripravljen že od sredine marca, vendar še ni prišel na vrsto. Pri zainteresirani javnosti pa zbuja mešane občutke.

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Plavalka, ki si je prigarala zlato kolajno

Sara Isakovič je na prvi pogled čisto običajno dekle in le tisti, ki jo dobro poznajo, vedo, da si je vse zmage, rekorde in prejšnji teden tudi naslov evropske prvakinje v plavanju na 200 metrov prost...

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Sejem le še danes in jutri

Megra - mednarodni sejem gradbeništva in gradbenih materialov za vse gradbenike in zasebnike, ki gradijo, bo odprt le še danes in jutri.

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Informativni izračun dohodnine olajšal delo zavezancem

Medtem ko so prejšnja leta zavezanci sami vpisovali (manjkajoče) podatke v dohodninsko napoved, jim je letos davčna uprava prvič doslej pripravila informativni izračun dohodnine. Če mu zavezanec ne bo...

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Moje finance

Vprašanja - odgovori