Iz sive megle v sozvočje barv

Villa Manin v Furlaniji, nedaleč od Codroipa, mogočna poletna rezidenca beneške plemiške družine Manin, zgrajena v 17. stoletju. Zdaj priljubljeno razstavišče, koncertna dvorana, prizorišče spomladanskih in poletnih porok ... V Villi Manin je bil 10. oktobra 1797 zapečaten konec beneške republike, ki je postala del habsburške monarhije. Tu je 1797 imel glavni štab tudi Napoleon in načrtoval spremembe v Evropi. Do aprila si je mogoče v palači poslednjega beneškega doža ogledati razstavo Tiepola, mojstra beneškega poznega baroka, ki je del svojih mojstrovin ustvaril tudi v nadškofijski rezidenci v Würzburgu – 600 m2 fresk, in kraljevi plačali v Madridu, kjer je v letih 1762–66 delal skupaj s sinom Domenicom. Do Codroipa v običajnem vremenu 200 km urno mine, na dan, ki sva ga z Izbranim določila za obisk znamenitih modrih odtenkov Tiepola, pa sva kmalu za Trbižem poniknila v svinčeno mleko. A Manin je dal, kar je obljubljal: razkošje Tiepolovih barv. Po ogledu spet zamračena megla. V Vidmu nič drugače. Edina svetla točka: simpatična knjiga »Za nemesojedce«. Prva poskusa sta bila užitna.

Brusketa z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g mešanih gob – šampinjonov, ostrigrajev in šitak, 1 šalotko, 2 stroka česna, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 žlico mandljevih lističev, 1 žlico pinjol, 4 žlice oljčnega olja, 2 neškropljeni limoni, 6 rezin toasta, sol, poper, čili po okusu.

Gobe očistimo s čopičem ali s papirnato brisačko in jih zrežemo na trakce. Peteršilj operemo, osušimo in lističe sesekljamo. Naribamo limonino lupinico. Pinjole in mandlje popražimo brez maščobe v teflonski ponvici. V drugi ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem prepražimo sesekljano šalotko, strt česen in gobe ter mešamo, dokler ne spustijo vode. Nato dodamo še žlico peteršilja in pražimo še 2-3 minute. Opečemo 6 rezin toasta, belega ali iz mešanih mok, jih prerežemo po diagonali in damo na toplo. Gobam primešamo preostalo žlico peteršilja in preostalo olje ter limonino lupinico. Solimo, popramo in po želji dodamo nekaj kapljic tabasca. Gobe nadevamo na opečen trikotnike in takoj postrežemo.

Pečen basmati riž z zeleno zelenjavo

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g jasminovega riža, 3-4 žlice oljčnega ali arašidovega olja, 1 žličko curryja, 1 žličko kurkume, 6 spomladanskih čebulic, 1 strok česna, 1 cukini, 150 g zelenega stročjega fižola, 150 g brokolija (ki ga lahko zamenjamo z zelenimi šparglji), 6-8 lističev bazilike, sol.

V rahlo osoljen krop vsujemo riž, počakamo, da zavre, in kuhamo 12-15 minut, odvisno od vrste riža. Odvečno vodo odcedimo, riž ohladimo in ga postavimo v hladilnik. Spomladansko čebulico z zelenim delom vred zrežemo na kolobarčke, cukini na paličice, fižol na rombe, brokoli na cvetke in baziliko na trakce. V voku segrejemo olje, na njem obrnemo curry, dodamo čebulico in česen, pražimo eno minuto, nato pridamo preostalo zelenjavo in pražimo tako dolgo, da je zelenjava še na ugriz. Potresemo s kurkumo. Riž zrahljamo z vilicami in ga dodamo zelenjavi. Ko je vroč, dodamo še baziliko in rahlo premešamo. Postrežemo z listnato solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 12. junij 2016 / 23:18

Domžalski nogometaši že trenirajo

Domžale – Člansko moštvo Nogometnega kluba Domžale je v sredo začelo s pripravami na novo sezono. Strokovno vodstvo je na zboru in prvem treningu pozdravilo natanko trideset nogometašev. V naslednj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Sv. Ožbolt - Prosvetno društvo Sotočje iz Škofje Loke bo v nedeljo, 7. avgusta, pripravilo Semanji dan s petnajstim srečanjem ljudskih pevcev in godcev na Sv. Ožboltu. »Gre za et...

Domžale / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Slovesnost v Križkarjevih smrekicah

Preserje pri Radomljah - Člani Krajevne organizacije zveze borcev za vrednote NOB Radomlje so 27. julija pripravili slovesnost ob spominskem znamenju v Križkarjevih smrekicah, s...

Gospodarstvo / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Paradižnikov molj se širi

Na Gorenjskem je pet žarišč paradižnikovega molja: v Žejah, Šenčurju, Spodnjih Pirničah, Križah in Kovorju.

Gospodarstvo / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Nova KBM: na polovici načrtovanega dobička

Kranj - Nova KBM je v letošnjem prvem polletju bilančno vsoto znižala za 0,8 odstotka, na 4,766 milijarde evrov, kar ji še vedno zagotavlja enak, 9,6-odstotni tržni delež, kot ga...

Nasveti / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Jebel Toubkal v Visokem Atlasu

Najvišji vrh v Maroku, Atlasu in severni Afriki je vsako leto tudi cilj več deset slovenskih planincev in turnih smučarjev.