Iz sive megle v sozvočje barv
Villa Manin v Furlaniji, nedaleč od Codroipa, mogočna poletna rezidenca beneške plemiške družine Manin, zgrajena v 17. stoletju. Zdaj priljubljeno razstavišče, koncertna dvorana, prizorišče spomladanskih in poletnih porok ... V Villi Manin je bil 10. oktobra 1797 zapečaten konec beneške republike, ki je postala del habsburške monarhije. Tu je 1797 imel glavni štab tudi Napoleon in načrtoval spremembe v Evropi. Do aprila si je mogoče v palači poslednjega beneškega doža ogledati razstavo Tiepola, mojstra beneškega poznega baroka, ki je del svojih mojstrovin ustvaril tudi v nadškofijski rezidenci v Würzburgu – 600 m2 fresk, in kraljevi plačali v Madridu, kjer je v letih 1762–66 delal skupaj s sinom Domenicom. Do Codroipa v običajnem vremenu 200 km urno mine, na dan, ki sva ga z Izbranim določila za obisk znamenitih modrih odtenkov Tiepola, pa sva kmalu za Trbižem poniknila v svinčeno mleko. A Manin je dal, kar je obljubljal: razkošje Tiepolovih barv. Po ogledu spet zamračena megla. V Vidmu nič drugače. Edina svetla točka: simpatična knjiga »Za nemesojedce«. Prva poskusa sta bila užitna.
Brusketa z gobami
Za 4 osebe potrebujemo: 400 g mešanih gob – šampinjonov, ostrigrajev in šitak, 1 šalotko, 2 stroka česna, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 žlico mandljevih lističev, 1 žlico pinjol, 4 žlice oljčnega olja, 2 neškropljeni limoni, 6 rezin toasta, sol, poper, čili po okusu.
Gobe očistimo s čopičem ali s papirnato brisačko in jih zrežemo na trakce. Peteršilj operemo, osušimo in lističe sesekljamo. Naribamo limonino lupinico. Pinjole in mandlje popražimo brez maščobe v teflonski ponvici. V drugi ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem prepražimo sesekljano šalotko, strt česen in gobe ter mešamo, dokler ne spustijo vode. Nato dodamo še žlico peteršilja in pražimo še 2-3 minute. Opečemo 6 rezin toasta, belega ali iz mešanih mok, jih prerežemo po diagonali in damo na toplo. Gobam primešamo preostalo žlico peteršilja in preostalo olje ter limonino lupinico. Solimo, popramo in po želji dodamo nekaj kapljic tabasca. Gobe nadevamo na opečen trikotnike in takoj postrežemo.
Pečen basmati riž z zeleno zelenjavo
Za 4 osebe potrebujemo: 250 g jasminovega riža, 3-4 žlice oljčnega ali arašidovega olja, 1 žličko curryja, 1 žličko kurkume, 6 spomladanskih čebulic, 1 strok česna, 1 cukini, 150 g zelenega stročjega fižola, 150 g brokolija (ki ga lahko zamenjamo z zelenimi šparglji), 6-8 lističev bazilike, sol.
V rahlo osoljen krop vsujemo riž, počakamo, da zavre, in kuhamo 12-15 minut, odvisno od vrste riža. Odvečno vodo odcedimo, riž ohladimo in ga postavimo v hladilnik. Spomladansko čebulico z zelenim delom vred zrežemo na kolobarčke, cukini na paličice, fižol na rombe, brokoli na cvetke in baziliko na trakce. V voku segrejemo olje, na njem obrnemo curry, dodamo čebulico in česen, pražimo eno minuto, nato pridamo preostalo zelenjavo in pražimo tako dolgo, da je zelenjava še na ugriz. Potresemo s kurkumo. Riž zrahljamo z vilicami in ga dodamo zelenjavi. Ko je vroč, dodamo še baziliko in rahlo premešamo. Postrežemo z listnato solato.