Med talenti znova največ pevcev

Prejšnji konec tedna so v Ljubljani potekali še zadnji predizbori za novo sezono šova Slovenija ima talent.

Ti so se januarja zvrstili v večjih slovenskih krajih, pred komisijo producentov pa se je skupaj predstavilo okoli 1.300 kandidatov. Udeležba je manjša kot v prejšnjih dveh sezonah; v prvi se je za nastop opogumilo okoli dva tisoč talentov, v drugi pa okoli 1.600. »Po dveh sezonah talentov in pevskem šovu X Factor lahko rečemo, da 1.300 prijav kaže na zelo dober odziv. Sicer pa naši producenti niso zadovoljni zgolj s kvantiteto, temveč tudi s kvaliteto, saj pravijo, da se v naši deželi skriva še kar nekaj skritih biserov, ki bodo v šovu nedvomno presenetili,« pravi Katja Kovačič, predsednica za odnose z javnostmi na Pro plusu.

Med talenti tudi letos prevladujejo pevci, sledijo jim glasbeniki in plesalci, pred komisijo producentov pa so stopili tudi komedijanti, akrobati, imitatorji, čarovniki, iluzionisti in celo štirinožni prijatelji … »Nedvomno se nam obeta zanimiv šov. Gledalce čakajo presenečenja, nastopi, ki sezujejo, trenutki, ki nasmejejo, zgodbe, ki ganejo,« pravijo člani komisije. Kandidati, ki so bili s svojim talentom dovolj prepričljivi, bodo februarja nastopili na avdicijah, ki pa za razliko od prejšnjih sezon ne bodo potekale v ljubljanski Drami, ampak v SNG Opera in balet Ljubljana. Tam jih bo ocenjevala žirija v sestavi Damjan Damjanovič, Ana Klašnja in Branko Čakarmiš. Šov, v katerem se talenti potegujejo za glavno nagrado 50 tisoč evrov, bo na male ekrane prišel spomladi.

Julija je močno oklevala

Predizbore so torej talenti že dali skozi, svojega pa se dve leti kasneje še zelo dobro spominja tudi zmagovalka zadnje sezone Julija Kramar, ki je navdušila s svojim opernim glasom. Predizbora se je udeležila v Novi Gorici, na poti proti stavbi, v kateri je potekal, pa jo je imelo, da bi se kar obrnila. »Videla sem ogromno mlajših kandidatov, prav nerodno mi je bilo, pomislila sem, kaj iščem tukaj. K sreči pa je bil takrat z menoj brat Alen, ki me je prepričal, naj se vendarle udeležim predizbora in mi je tudi kasneje skozi celoten šov stal ob strani in me bodril,« je spomine obujala zgovorna Primorka.

Zelo dobro se spominja tudi, da so jih na predizboru kaj hitro začele obkrožati novinarske ekipe, ki so želele njihove izjave, in tudi pri tem ji je bilo, priznava, malce nerodno. Ni pa ji bilo kaj dosti nelagodno pred komisijo. »Ne, nisem imela pretirane treme, saj nisem imela časa razmišljati. Postavila sem se na mesto, ki so mi ga določili, in zapela,« pripoveduje Julija. Pred komisijo je zapela operno arijo, s katero je kasneje navdušila tudi žirijo in gledalce v ljubljanski Drami. »Takrat kar nisem mogla verjeti, da je moj glas naletel na takšno navdušenje,« pravi Julija, ki je pred nastopom v šovu petje pogosto vadila kar v avtomobilu, da s svojim glasom ne bi budila hčerke.

Zmaga v šovu ji je korenito spremenila življenje in ji omogočila vstop v svet glasbe. Pred dobrim letom dni je luč sveta ugledal njen prvi samostojni album z naslovom Julija. »Pripravljam in izvajam samostojne koncerte ob spremljavi manjše orkestralne zasedbe, pred kratkim sem nastopila z glavno vlogo v Stolzovi opereti Pomladanska parada. Od konca lanskega poletja petje izpopolnjujem z občasnimi prijateljskimi nasveti dirigentke in korepetitorke Višnje Kajgana, s katero se odlično ujemava in razumeva,« nam je še zaupala Julija.

Upa, da ji bo glasba nekoč zadoščala za preživetje, a kot pravi, je ta čas na prvem mestu skrb za štiriletno hčerko, ki je pred letom in pol ostala brez očeta in zato terja še več Julijine pozornosti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Nogomet mu spet daje poguma

Škofjeločana Adija Tufka je selektor slovenske nogometne reprezentance brezdomcev Aleš Čeh izbral v osmerico, ki bo našo državo zastopala na svetovnem nogometnem prvenstvu brezdomcev na Danskem.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

"Nisem več podivjana najstnica"

Tako pravi Pika Božič Kontrec, ki se po nekajletni odsotnosti vrača na glasbene odre.

Prosti čas / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Slavili Doriji in Štedientje

Prejšnji petek je bil Mestni trg v Škofji Loki v znamenju Večera slovenskih viž v narečju. Prva nagrada strokovne komisije kvintetu Dori, nagrada občinstva pa Štedientom iz Poljanske doline.

Kronika / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Nova smrt med motoristi

Domžale - V torek okoli 19.30 se je v prometni nesreči na regionalni cesti Domžale–Trojane smrtno ponesrečil 25-letni motorist iz okolice Trojan. Pri Spodnjih Lokah se je 58-letn...

Kronika / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Prijeli kranjska preprodajalca

Kranj - Kranjski kriminalisti so pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kranju pripeljali 32-letnega Kranjčana in osem let mlajšo someščanko, ki so ju ovadili več kazniv...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Župan nagradil odličnost

Preddvor - Župan občine Preddvor Miran Zadnikar je sprejel šesterico najuspešnejših učenk, ki so z odliko končale devetletko v Preddvoru. Priznanja za odličnost so prejele Ajd...