Nebo in zemlja
Po Linhartovem trgu je odmevala pesem. Bogastvo slovenskih božičnih, novoletnih in trikraljevskih kolednic. Prišli so tudi trije kralji z Jutrovega počastit s pastirji in angeli sveto dete Jezusa in Marijo. In angelci so odvzeli žezlo Herodežu, kakor je zapisano v Štrekljevi zbirki ljudskih pesmi. Po kuhančku je pogovor nanesel tudi na mesto Kelmorajn, kamor so nekoč pešačili slovenski romarji. Kajti v tem mestu je čudovita stolnica, njena sijajna privlačnost pa je umetnina v obliki triladijske bazilike, narejena iz 9 kg čistega zlata, 14 kg pozlačenega srebra in bakra, emajla, biserov, gem in dragih ter poldragih kamnov, velja pa za največje zlatarsko delo srednjeevropskega srednjega veka. Bazilika na posebnem podstavku je 153 cm visoka, 110 cm široka in 220 cm dolga. Na njej je na prednji strani videti Gospodovo oznanenje, zvrsti pa se še 74 svetopisemskih figur in v njeni notranjosti naj bi počivale relikvije svetih treh kraljev, ki so bili pravzaprav modreci in astronomi. Legenda pravi, naj bi škof Eustorgij (+ okoli 350) pripeljal posmrtne ostanke iz Konstantinopla v Milano. Ko je Friderik Barbarossa zavzel Milano, so relikvije kot vojni plen pripotovale v Köln leta 1164. Njihovo zlato počivališče pa so ustvarjali 40 let ... Pogovor me je spomnil na krepko kölnsko jed, ki se prileže v zimskem času. In morda so se trije modri, ki so šli za zvezdo, okrepčali z dišečim punčem.
Nebo in zemlja
Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči jabolki, 1 kg krompirja, 4 jabolka po 150 g, 4 žlice maščobe, 4 majhne krvavice, 4 žlice mehkega masla, sol, poper, muškatni orešek.
Krompir olupimo, operemo in zrežemo na kocke. 4 jabolka olupimo, odstranimo peške in zrežemo na krhlje. Krompir in jabolka kuhamo na ne premočnem ognju 15-20 minut. Krvavice damo v rahlo namaščen pekač in pečemo na 200 stopinjah. Ko so napol pečene, dodamo še na rezine narezani rdeči jabolki. Mešanico jabolk in krompirja odcedimo, z metlico vmešamo vanjo maslo, začinimo po okusu in postrežemo s krvavico in jabolki. Kdor ne mara krvavic, lahko vzame pečenice.
Omarja alija poslovilni punč (brez alkohola)
Za 4 kozarce potrebujemo: 1 kos svežega ingverja (3 cm), 1 žličko kardamomovih zrn, 1 žličko klinčkov, 2 majhni paličici cimeta, 1 žlico zvezdastega janeža, 1 žlico črnega darjeeling čaja, 4 žličke rjavega kandis sladkorja, 4 ognjevarne kozarce.
Skupaj z drugimi sestavinami damo ingver v 900 ml vode, segrejemo do vrelišča in kuhljamo 5 minut. Potem zavretek precedimo in odstranimo začimbe. Še enkrat zavremo in z zavretkom prelijemo čajne lističe. Po treh minutah punč precedimo in nalijemo v ognjevarne kozarce ali skodelice.
Ingver olupimo in ga tanko narežemo. Damo ga v lonec skupaj s kardamomom, klinčki, zvezdastim janežem in cimetom in dolijemo 900 ml vode. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se zavretek kuhlja 5 minut. Potem ga precedimo in odstranimo začimbe. Zavretek še enkrat zavremo in z njim prelijemo čajne lističe. Po treh minutah vnovič precedimo. V kozarce damo rjavi kandis sladkor, dolijemo punč in takoj postrežemo. Gretje je uspešno.