Domača hrana za božič, silvestrovo in novo leto

Dan ali dva pred božičem spečemo potico, ki je glavna med prazničnimi jedmi. Starejši jedo potico z belo kavo ali mlekom, ostali s kompotom in sokovi. Božične jedi so v glavnem jedi od kolin: pečenice ali krvavice s prilogami. Na sveti večer se ni hodilo na obiske in nikoli pilo vina ali alkoholnih pijač. Najlepše je sveti večer preživeti v miru, v krogu domačih, ob vonju po kadilu, poslušanju božičnih pesmi in čakanju ob topli peči na polnočnico.

Silvester je v naših otroških letih mineval brez posebnosti. Včasih so starejši spili malo kuhanega vina, dišečega po cimetu, žbicah in limonah. Vanj so pomakali piškote ali potico. V današ­njem času pripravimo kakšno posebnost od kolin, na primer danko s kašo, praženim kislim zeljem in ajdovimi krapi s skuto.

Predlagam jedilnik:


1. Vitaminski napitki (limonin in pomarančni sok, jagodov sirup itd),

2. Ocvrti šampinjoni s tatarsko omako in z različnimi solatami ali rezine pršuta, bržole oziroma šunke, z na male koščke narezano melono,

3. Glavna jed: puranji file s kaprami in sirom
Sestavine: 20 dag puranjih zrezkov na osebo, 30 dag sira gauda; nadev: 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 15 dag šunke iz konzerve, 4 žličke kaper, sol, beli poper, 1 kisla smetana po želji, maščoba za zrezke.

Priprava: Zrezke solimo, popramo in na hitro popečemo na maslu ali olju. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo sesekljano šunko in malo podušimo. Dodamo še kapre in kislo smetano. Iz zmesi naredimo kupčke in jih damo na zrezke. Vse še malo popečemo v pečici. Preden jed serviramo, damo lističe sira na kupčke in še toliko potisnemo v pečico, da se sir razleze po kupčkih.

Za vegetarijance pripravimo napol kuhano gomoljno zeleno, obdano z rezinami sira in začimbami, panirano in ocvrto v olju. Poleg pripravimo pire krompir in solate.

4. Prikuha: razna zelenjava, skuhana al dente, z dodanim maslom ali olivnim oljem,

5. Priloga: pečeni polnjeni paradižniki ali paprike z riževim zelenjavno-začimbnim nadevom,

6. Posladek: zvezda repatica ali sadni kolač, potica, drobno pecivo: limonine in cimetove zvezdice, čokoladne kroglice in rogljički,

7. Sorbet s penečim vinom, limonovim sladoledom in kančkom domačega brinovca.

Novo leto – enako kot nedeljsko kosilo s potico in zvezdo repatico ali sarme, ki jih pripravimo na silvestrski dan dopoldne, jemo pa 1. in 2. januarja. Sarme lahko popestrimo z belim in rdečim zeljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / petek, 8. december 2023 / 11:41

Praznični december v Komendi

Komenda – Danes ob 17. uri bodo v Komendi prižgali praznične lučke in ob tem na ploščadi pred občinsko stavbo v uporabo predali Božičkov nabiralnik. Vanj bodo občani lahko oddali svoje želje in poz...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 14. februar 2023 / 08:00

Bližajo se informativni dnevi

Srednje šole v gorenjski regiji za prihodnje šolsko leto razpisujejo 2672 mest za novince. Več o tem pišemo v prilogi Šolski glas..

Gospodarstvo / torek, 14. februar 2023 / 21:20

Spremembe v registru kmetijskih gospodarstev

Kranj – Spremenjena zakon o kmetijstvu in pravilnik o registru kmetijskih gospodarstev prinašata nekatere spremembe pri vodenju registra kmetijskih gospodarstev. Upravne enote bodo po novem pri vsa...

Rekreacija / torek, 14. februar 2023 / 21:19

Je raztezanje koristno

Gibljivost je pomembna tudi pri vsakdanjih opravilih, kot so delo na vrtu, obuvanje čevljev in oblačenje. Če v aktivnih letih vadimo gibljivost, jo bomo v zrelih letih dlje časa ohranili.Raz...

Šport / torek, 14. februar 2023 / 21:18

Pokal Loka so odnesli mladi Italijani

V Škofji Loki in na Starem vrhu je minuli konec tedna potekal tradicionalni Pokal Loka, od prvega tekmovanja mladih smučark in smučarjev pa je letos minilo natanko petdeset let.

Slovenija / torek, 14. februar 2023 / 21:17

Pomembni datumi za vpis v srednje šole

Prijave za vpis v programe nižjega, srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja ter gimnazije bodo na srednjih šolah sprejemali do 3. aprila.