Domača hrana za božič, silvestrovo in novo leto

Dan ali dva pred božičem spečemo potico, ki je glavna med prazničnimi jedmi. Starejši jedo potico z belo kavo ali mlekom, ostali s kompotom in sokovi. Božične jedi so v glavnem jedi od kolin: pečenice ali krvavice s prilogami. Na sveti večer se ni hodilo na obiske in nikoli pilo vina ali alkoholnih pijač. Najlepše je sveti večer preživeti v miru, v krogu domačih, ob vonju po kadilu, poslušanju božičnih pesmi in čakanju ob topli peči na polnočnico.

Silvester je v naših otroških letih mineval brez posebnosti. Včasih so starejši spili malo kuhanega vina, dišečega po cimetu, žbicah in limonah. Vanj so pomakali piškote ali potico. V današ­njem času pripravimo kakšno posebnost od kolin, na primer danko s kašo, praženim kislim zeljem in ajdovimi krapi s skuto.

Predlagam jedilnik:


1. Vitaminski napitki (limonin in pomarančni sok, jagodov sirup itd),

2. Ocvrti šampinjoni s tatarsko omako in z različnimi solatami ali rezine pršuta, bržole oziroma šunke, z na male koščke narezano melono,

3. Glavna jed: puranji file s kaprami in sirom
Sestavine: 20 dag puranjih zrezkov na osebo, 30 dag sira gauda; nadev: 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 15 dag šunke iz konzerve, 4 žličke kaper, sol, beli poper, 1 kisla smetana po želji, maščoba za zrezke.

Priprava: Zrezke solimo, popramo in na hitro popečemo na maslu ali olju. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo sesekljano šunko in malo podušimo. Dodamo še kapre in kislo smetano. Iz zmesi naredimo kupčke in jih damo na zrezke. Vse še malo popečemo v pečici. Preden jed serviramo, damo lističe sira na kupčke in še toliko potisnemo v pečico, da se sir razleze po kupčkih.

Za vegetarijance pripravimo napol kuhano gomoljno zeleno, obdano z rezinami sira in začimbami, panirano in ocvrto v olju. Poleg pripravimo pire krompir in solate.

4. Prikuha: razna zelenjava, skuhana al dente, z dodanim maslom ali olivnim oljem,

5. Priloga: pečeni polnjeni paradižniki ali paprike z riževim zelenjavno-začimbnim nadevom,

6. Posladek: zvezda repatica ali sadni kolač, potica, drobno pecivo: limonine in cimetove zvezdice, čokoladne kroglice in rogljički,

7. Sorbet s penečim vinom, limonovim sladoledom in kančkom domačega brinovca.

Novo leto – enako kot nedeljsko kosilo s potico in zvezdo repatico ali sarme, ki jih pripravimo na silvestrski dan dopoldne, jemo pa 1. in 2. januarja. Sarme lahko popestrimo z belim in rdečim zeljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 5. junij 2007 / 07:00

Zmagal Kavašev favorit

Po sobotni VN Kranja je bil izmed domačih kolesarjev najbolj nasmejan Gašper Švab, zmagovalec gorskih ciljev. Dirko je dobil Borut Božič.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Odpeljali so ju v uklonilni zapor

Bled, Jesenice - V ponedeljek zvečer so policisti na Bledu ustavili in kontrolirali 41-letnega voznika osebnega vozila iz Kamnika. Odredili so mu preizkus alkoholiziranosti, kate...

Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Kriminal

Sredi popoldneva oropal trafiko Škofja Loka - V sredo okoli 16.45 je na Kapucinskem trgu v Škofji Loki neznan moški oropal trafiko. Ropar je prodajalc...

Kronika / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Za varnost pešcev v prometu

Kranj - Preventivna akcija Stopimo iz teme – varno v zimo, ki jo je pred tednom dni pred trgovskim centrom Qlandia v Kranju organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cest...

GG Plus / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / petek, 15. oktober 2010 / 07:00

Wikiwiki, res hitro

Že zadnjič smo ugotovili, da človeku, ki na svojo učenost kaj da, danes ni več nujno imeti klasične enciklopedije na knjižni polici – tiste vrste visokih in debelih, pa dragih knjig, zloženih eno...