Domača hrana za božič, silvestrovo in novo leto

Dan ali dva pred božičem spečemo potico, ki je glavna med prazničnimi jedmi. Starejši jedo potico z belo kavo ali mlekom, ostali s kompotom in sokovi. Božične jedi so v glavnem jedi od kolin: pečenice ali krvavice s prilogami. Na sveti večer se ni hodilo na obiske in nikoli pilo vina ali alkoholnih pijač. Najlepše je sveti večer preživeti v miru, v krogu domačih, ob vonju po kadilu, poslušanju božičnih pesmi in čakanju ob topli peči na polnočnico.

Silvester je v naših otroških letih mineval brez posebnosti. Včasih so starejši spili malo kuhanega vina, dišečega po cimetu, žbicah in limonah. Vanj so pomakali piškote ali potico. V današ­njem času pripravimo kakšno posebnost od kolin, na primer danko s kašo, praženim kislim zeljem in ajdovimi krapi s skuto.

Predlagam jedilnik:


1. Vitaminski napitki (limonin in pomarančni sok, jagodov sirup itd),

2. Ocvrti šampinjoni s tatarsko omako in z različnimi solatami ali rezine pršuta, bržole oziroma šunke, z na male koščke narezano melono,

3. Glavna jed: puranji file s kaprami in sirom
Sestavine: 20 dag puranjih zrezkov na osebo, 30 dag sira gauda; nadev: 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 15 dag šunke iz konzerve, 4 žličke kaper, sol, beli poper, 1 kisla smetana po želji, maščoba za zrezke.

Priprava: Zrezke solimo, popramo in na hitro popečemo na maslu ali olju. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo sesekljano šunko in malo podušimo. Dodamo še kapre in kislo smetano. Iz zmesi naredimo kupčke in jih damo na zrezke. Vse še malo popečemo v pečici. Preden jed serviramo, damo lističe sira na kupčke in še toliko potisnemo v pečico, da se sir razleze po kupčkih.

Za vegetarijance pripravimo napol kuhano gomoljno zeleno, obdano z rezinami sira in začimbami, panirano in ocvrto v olju. Poleg pripravimo pire krompir in solate.

4. Prikuha: razna zelenjava, skuhana al dente, z dodanim maslom ali olivnim oljem,

5. Priloga: pečeni polnjeni paradižniki ali paprike z riževim zelenjavno-začimbnim nadevom,

6. Posladek: zvezda repatica ali sadni kolač, potica, drobno pecivo: limonine in cimetove zvezdice, čokoladne kroglice in rogljički,

7. Sorbet s penečim vinom, limonovim sladoledom in kančkom domačega brinovca.

Novo leto – enako kot nedeljsko kosilo s potico in zvezdo repatico ali sarme, ki jih pripravimo na silvestrski dan dopoldne, jemo pa 1. in 2. januarja. Sarme lahko popestrimo z belim in rdečim zeljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 19. julij 2022 / 11:05

Epidemiologi opozarjajo: ob simptomih se testirajte

Kranj – Število okužb s covidom-19 narašča tako v svetu kot tudi v Sloveniji, zato na NIJZ opozarjajo, da je zelo pomembno, da to širjenje omejimo.Epidemiolog in predstojnik centra za nalezl...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 9. april 2011 / 07:00

Danes cvetlična tržnica

Tržič - V atriju občine Tržič bo v soboto, med 8. in 13. uro potekala četrta Cvetlična tržnica, ki jo prirejata turistično društvo in občina Tržič. Na stojnicah bo pestra ponudba...

Kultura / sobota, 9. april 2011 / 07:00

Šesto srečanje harmonikarskih orkestrov Slovenije

V soboto, 9. aprila, bo v Gledališču Toneta Čufarja potekalo že tradicionalno 6. srečanje harmonikarskih orkestrov Slovenije. Na letošnjem prazniku harmonike na Jesenicah bo nastopilo devetnajst...

Prosti čas / sobota, 9. april 2011 / 07:00

Zborovski zaključek koncertnega cikla

V soboto, 9. aprila, ob 19. uri bo v Sokolskem domu zadnji koncert Mednarodnega cikla koncertov, ki ga letos že tretje leto pripravlja Občina Škofja Loka. Nastopila bosta domači Mešani pevski zbo...

Zanimivosti / sobota, 9. april 2011 / 07:00

Proti nepreudarni rabi antibiotikov

Kranj – V četrtek smo tudi na Gorenjskem zaznamovali svetovni dan zdravja 7. april, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila že leta 1950. Geslo letošnjega sve...

Kranj / sobota, 9. april 2011 / 07:00

Prevladali naj bi strokovni argumenti

Kranj - Kot je znano, Gorenjski muzej Kranj po odhodu Barbare Ravnik Toman vodi vršilka dolžnosti direktorice Marija Ogrin. Na ponovljen razpis so se prijavili štir...