Spodbujajo ekološko kmetovanje

Društvo Sorško polje s predavanji spodbuja kmete k ekološkemu kmetovanju na Sorškem polju.

Podreča - Društvo Sorško polje v okviru projekta Sorško polje - približajmo se naravi izvaja številne aktivnosti, s katerimi želi spodbuditi na Sorškem polju okolju ekološko kmetovanje, organiziranje lokalnih tržnic za oskrbo prebivalstva, partnersko kmetovanje, ekološki turizem in druge aktivnosti, ki prispevajo k bolj prijaznemu okolju in zdravemu načinu življenja. V okviru teh prizadevanj pripravljajo različna predavanja, delijo med krajane novice Skupaj za zdravje človeka in narave, spodbujajo šole k uvedbi ekoloških vrtov in pridobivajo praktične izkušnje na ekološko permakulturnem vrtu v Prašah.

Na nedavnem predavanju z naslovom Zgubimo strah pred ekološkim kmetovanjem in kontrolo je ekološki kmet Primož Krišelj iz Hotemaž predstavil svoje izkušnje, gostili pa so Polonco Repič in Bernarda Sadeka z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki sta povedala, da je bilo v Sloveniji lani v ekološko kontrolo vključenih 2.363 kmetij z 32.148 hektarji kmetijskih zemljišč, kar predstavlja manj kot sedem odstotkov tovrstnih površin v državi. Kmetija lahko pridobi certifikat za ekološko kmetovanje po dvo- ali triletnem preusmeritvenem obdobju, tiste, ki bi želele prejeti subvencije za ekološko kmetijstvo že prihodnje leto, pa se morajo v postopek certificiranja prijaviti do konca letošnjega leta.

Na torkovem predavanju Kulinarika in praznovanja na Sorškem polju v preteklosti je Samo Zorec predstavil stare jedi in običaje na Sorškem polju, Ivana Markun pa svojo knjigo Gremo Kran puzdravt. In kaj so nekdaj jedli na Sorškem polju? Pred uveljavitvijo krompirja so bile glavna prehrana močnate jedi, predvsem kaša in žganci. Meso je bilo na jedilniku bolj redko, le v času praznovanj. Med značilne stare jedi sodijo medla ali rašla (prosena kaša, zakuhana v mleko), šara (juha s krompirjem, repo, kolerabo, korenjem ...), godla, ješprenj in ričet.

Novo predavanje, tokrat o ekonomskih vidikih ekološkega kmetovanja, se obeta jutri, v sredo, ob 10. uri v Domu krajevne skupnosti Senica na Spodnji Senici. Marijan Pogačnik, direktor Biotehniškega centra Naklo in ravnatelj višje strokovne šole, in Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, bosta predstavila ekonomiko pridelave in predelave kmetijskih pridelkov na ekološki kmetiji in ekološko pridelavo vrtnin in krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 12. december 2014 / 13:58

Sotočje, št. 10

Sotočje, 12. december 2014, št. 10

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 1. november 2007 / 07:00

Nakelčana na slovitem Dolomitenmannu

Klemen Triler in Žiga Trampuž iz Naklega sta nastopila na edinstveni ekstremni tekmi na Južnem Tirolskem, kjer se vsako leto preizkušajo najboljši tekmovalci iz vsega sveta. Vse ekipe nastrojene izred...

Šport / četrtek, 1. november 2007 / 07:00

Marič okreva v toplicah

Biatlonec Janez Marič je prestal operacijo kolena. Na nogo še nekaj časa ne bo smel stopiti. Trenutno okreva v Šmarjeških Toplicah.

Šport / četrtek, 1. november 2007 / 07:00

Jeleni zmagali v Avstriji

Hokejisti Hokejskega kluba Jelen Senica-Reteče so zmagali na mednarodnem turnirju v avstrijskem Althofnu. V finalu so s 7:1 premagali ekipo Kremser EV Eagles. Za najboljšega vratarja je bil razgl...

Šport / četrtek, 1. november 2007 / 07:00

Čop in Špik slavila tudi v osmercu

Iztok Čop in Luka Špik sta na veslaški regati okrog jezera Wannensee pri Berlinu zmagala v zvezdniškem osmercu. Slovenska veslača sta nastopila skupaj z mnogimi znanimi veslači. V čolnu so bili š...

Šport / četrtek, 1. november 2007 / 07:00

Tekle so v visokih petkah

Ena izmed ženskih revij je prvič v Sloveniji organizirala tek v petkah. Petke so morale biti visoke vsaj osem centimetrov in široke največ dva centimetra. Na startu v središču Ljubljane je bilo 3...