Spodbujajo ekološko kmetovanje

Društvo Sorško polje s predavanji spodbuja kmete k ekološkemu kmetovanju na Sorškem polju.

Podreča - Društvo Sorško polje v okviru projekta Sorško polje - približajmo se naravi izvaja številne aktivnosti, s katerimi želi spodbuditi na Sorškem polju okolju ekološko kmetovanje, organiziranje lokalnih tržnic za oskrbo prebivalstva, partnersko kmetovanje, ekološki turizem in druge aktivnosti, ki prispevajo k bolj prijaznemu okolju in zdravemu načinu življenja. V okviru teh prizadevanj pripravljajo različna predavanja, delijo med krajane novice Skupaj za zdravje človeka in narave, spodbujajo šole k uvedbi ekoloških vrtov in pridobivajo praktične izkušnje na ekološko permakulturnem vrtu v Prašah.

Na nedavnem predavanju z naslovom Zgubimo strah pred ekološkim kmetovanjem in kontrolo je ekološki kmet Primož Krišelj iz Hotemaž predstavil svoje izkušnje, gostili pa so Polonco Repič in Bernarda Sadeka z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki sta povedala, da je bilo v Sloveniji lani v ekološko kontrolo vključenih 2.363 kmetij z 32.148 hektarji kmetijskih zemljišč, kar predstavlja manj kot sedem odstotkov tovrstnih površin v državi. Kmetija lahko pridobi certifikat za ekološko kmetovanje po dvo- ali triletnem preusmeritvenem obdobju, tiste, ki bi želele prejeti subvencije za ekološko kmetijstvo že prihodnje leto, pa se morajo v postopek certificiranja prijaviti do konca letošnjega leta.

Na torkovem predavanju Kulinarika in praznovanja na Sorškem polju v preteklosti je Samo Zorec predstavil stare jedi in običaje na Sorškem polju, Ivana Markun pa svojo knjigo Gremo Kran puzdravt. In kaj so nekdaj jedli na Sorškem polju? Pred uveljavitvijo krompirja so bile glavna prehrana močnate jedi, predvsem kaša in žganci. Meso je bilo na jedilniku bolj redko, le v času praznovanj. Med značilne stare jedi sodijo medla ali rašla (prosena kaša, zakuhana v mleko), šara (juha s krompirjem, repo, kolerabo, korenjem ...), godla, ješprenj in ričet.

Novo predavanje, tokrat o ekonomskih vidikih ekološkega kmetovanja, se obeta jutri, v sredo, ob 10. uri v Domu krajevne skupnosti Senica na Spodnji Senici. Marijan Pogačnik, direktor Biotehniškega centra Naklo in ravnatelj višje strokovne šole, in Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, bosta predstavila ekonomiko pridelave in predelave kmetijskih pridelkov na ekološki kmetiji in ekološko pridelavo vrtnin in krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 20. december 2022 / 07:00

Zaradi zmanjšanja poslov v odpuščanje

Kranj – V kranjskem podjetju S&T Iskratel so prisiljeni odpustiti deset visokokvalificiranih delavcev. Novico je pred dnevi razkril urednik portala Požareport Bojan Požar, ki je na Twitterju ob...

Jesenice / torek, 20. december 2022 / 19:32

Sprevod športnikov z lučkami skozi Jesenice

Jesenice – Športna zveza Jesenice, Zavod za šport Jesenice in Občina Jesenice pripravljajo Sprevod jeseniških športnikov z lučkami skozi Jesenice. Potekal bo v petek, 30. decembra, ob 18. uri. Med...

Škofja Loka / torek, 20. december 2022 / 19:32

Sto dvajset daril Škratov za en dan

Škofja Loka – Na območnem združenju škofjeloškega Rdečega križa so v preteklem tednu razdelili 93 daril za otroke in 27 daril za starejše iz akcije Škrat za en dan, ki sta jo organizirala Društvo t...

Razvedrilo / torek, 20. december 2022 / 19:28

Znamenita oddaja obiskala Šenčur

Denis Avdić Show z Radia 1 se je s svojo ekipo prejšnji teden ustavil v Šenčurju. Gostil ga je dom krajanov v središču kraja.

Gospodarstvo / torek, 20. december 2022 / 16:59

Priznanja skrbnim lastnikom gozdov

Na širšem gorenjskem območju so priznanje prejeli Klemen Kavar iz Podljubelja, Miha Pretnar s Poljšice pri Gorjah in Otokar Pogačnik, solastnik posestva Krumperk.