Spodbujajo ekološko kmetovanje

Društvo Sorško polje s predavanji spodbuja kmete k ekološkemu kmetovanju na Sorškem polju.

Podreča - Društvo Sorško polje v okviru projekta Sorško polje - približajmo se naravi izvaja številne aktivnosti, s katerimi želi spodbuditi na Sorškem polju okolju ekološko kmetovanje, organiziranje lokalnih tržnic za oskrbo prebivalstva, partnersko kmetovanje, ekološki turizem in druge aktivnosti, ki prispevajo k bolj prijaznemu okolju in zdravemu načinu življenja. V okviru teh prizadevanj pripravljajo različna predavanja, delijo med krajane novice Skupaj za zdravje človeka in narave, spodbujajo šole k uvedbi ekoloških vrtov in pridobivajo praktične izkušnje na ekološko permakulturnem vrtu v Prašah.

Na nedavnem predavanju z naslovom Zgubimo strah pred ekološkim kmetovanjem in kontrolo je ekološki kmet Primož Krišelj iz Hotemaž predstavil svoje izkušnje, gostili pa so Polonco Repič in Bernarda Sadeka z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki sta povedala, da je bilo v Sloveniji lani v ekološko kontrolo vključenih 2.363 kmetij z 32.148 hektarji kmetijskih zemljišč, kar predstavlja manj kot sedem odstotkov tovrstnih površin v državi. Kmetija lahko pridobi certifikat za ekološko kmetovanje po dvo- ali triletnem preusmeritvenem obdobju, tiste, ki bi želele prejeti subvencije za ekološko kmetijstvo že prihodnje leto, pa se morajo v postopek certificiranja prijaviti do konca letošnjega leta.

Na torkovem predavanju Kulinarika in praznovanja na Sorškem polju v preteklosti je Samo Zorec predstavil stare jedi in običaje na Sorškem polju, Ivana Markun pa svojo knjigo Gremo Kran puzdravt. In kaj so nekdaj jedli na Sorškem polju? Pred uveljavitvijo krompirja so bile glavna prehrana močnate jedi, predvsem kaša in žganci. Meso je bilo na jedilniku bolj redko, le v času praznovanj. Med značilne stare jedi sodijo medla ali rašla (prosena kaša, zakuhana v mleko), šara (juha s krompirjem, repo, kolerabo, korenjem ...), godla, ješprenj in ričet.

Novo predavanje, tokrat o ekonomskih vidikih ekološkega kmetovanja, se obeta jutri, v sredo, ob 10. uri v Domu krajevne skupnosti Senica na Spodnji Senici. Marijan Pogačnik, direktor Biotehniškega centra Naklo in ravnatelj višje strokovne šole, in Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, bosta predstavila ekonomiko pridelave in predelave kmetijskih pridelkov na ekološki kmetiji in ekološko pridelavo vrtnin in krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 9. december 2011 / 07:00

Kriminal

Bogata plena za vlomilce Kranj - Policiste so v sredo dopoldne obvestili, da je v enem od kranjskih podjetij nekdo iz odprte blagajne ukradel okoli 67...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / četrtek, 20. september 2018 / 11:20

Pozno jeseni v poskusni zagon

Gradnja čistilne naprave v Trbojah gre h koncu. Upajo, da jo bodo lahko ob koncu oktobra že poskusno zagnali. Obenem gradijo tudi kanalizacijo za vasi Trboje in Žerjavka, kar naj bi bilo povsem končan...

Rekreacija / četrtek, 20. september 2018 / 11:18

Rekorden tek na planiško letalnico

Kranjčan Luka Kovačič je v šesti izvedbi teka na planiško letalnico bratov Gorišek postavil nov mejnik. Do vrha je pritekel v manj kot petih minutah. V ženski konkurenci je bila najhitrejša Barbara Tr...

Razvedrilo / četrtek, 20. september 2018 / 11:13

Loka jo piha

Letos je Mestni pihalni orkester Škofja Loka organiziral že deseti festival pihalnih orkestrov Loka jo piha. V goste je povabil orkestre iz ožje in širše gorenjske soseščine. Istočasno je mesto gostil...

Razvedrilo / četrtek, 20. september 2018 / 10:59

Dvajsetmetrski mlaj za osemdesetletnika

Osemdeseti rojstni dan je praznoval Miha Tominc. Na predvečer jubileja so mu domači gasilci postavili mlaj, ob tem pa je moral pokazati, da je še vedno vešč gasilskih veščin.

Nasveti / četrtek, 20. september 2018 / 10:52

Jabolčna torta s skuto

Tako, pa se je začela sezona jabolk. Glede na količino vseh teh sadežev jih bomo lahko verjetno uživali še skozi celo leto. Pa da ne bomo pekli samo zavitka ali jabolčne pite, naredimo jabolčno tor...