Spodbujajo ekološko kmetovanje

Društvo Sorško polje s predavanji spodbuja kmete k ekološkemu kmetovanju na Sorškem polju.

Podreča - Društvo Sorško polje v okviru projekta Sorško polje - približajmo se naravi izvaja številne aktivnosti, s katerimi želi spodbuditi na Sorškem polju okolju ekološko kmetovanje, organiziranje lokalnih tržnic za oskrbo prebivalstva, partnersko kmetovanje, ekološki turizem in druge aktivnosti, ki prispevajo k bolj prijaznemu okolju in zdravemu načinu življenja. V okviru teh prizadevanj pripravljajo različna predavanja, delijo med krajane novice Skupaj za zdravje človeka in narave, spodbujajo šole k uvedbi ekoloških vrtov in pridobivajo praktične izkušnje na ekološko permakulturnem vrtu v Prašah.

Na nedavnem predavanju z naslovom Zgubimo strah pred ekološkim kmetovanjem in kontrolo je ekološki kmet Primož Krišelj iz Hotemaž predstavil svoje izkušnje, gostili pa so Polonco Repič in Bernarda Sadeka z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki sta povedala, da je bilo v Sloveniji lani v ekološko kontrolo vključenih 2.363 kmetij z 32.148 hektarji kmetijskih zemljišč, kar predstavlja manj kot sedem odstotkov tovrstnih površin v državi. Kmetija lahko pridobi certifikat za ekološko kmetovanje po dvo- ali triletnem preusmeritvenem obdobju, tiste, ki bi želele prejeti subvencije za ekološko kmetijstvo že prihodnje leto, pa se morajo v postopek certificiranja prijaviti do konca letošnjega leta.

Na torkovem predavanju Kulinarika in praznovanja na Sorškem polju v preteklosti je Samo Zorec predstavil stare jedi in običaje na Sorškem polju, Ivana Markun pa svojo knjigo Gremo Kran puzdravt. In kaj so nekdaj jedli na Sorškem polju? Pred uveljavitvijo krompirja so bile glavna prehrana močnate jedi, predvsem kaša in žganci. Meso je bilo na jedilniku bolj redko, le v času praznovanj. Med značilne stare jedi sodijo medla ali rašla (prosena kaša, zakuhana v mleko), šara (juha s krompirjem, repo, kolerabo, korenjem ...), godla, ješprenj in ričet.

Novo predavanje, tokrat o ekonomskih vidikih ekološkega kmetovanja, se obeta jutri, v sredo, ob 10. uri v Domu krajevne skupnosti Senica na Spodnji Senici. Marijan Pogačnik, direktor Biotehniškega centra Naklo in ravnatelj višje strokovne šole, in Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, bosta predstavila ekonomiko pridelave in predelave kmetijskih pridelkov na ekološki kmetiji in ekološko pridelavo vrtnin in krompirja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 14. november 2014 / 15:43

Ranil dva policista

Po informacijah očividca sta policista zalotila vlomilca, slednji ju je napadel in poškodoval.

Objavljeno na isti dan


Mularija / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Krpanova pot domov

S podplati sem udaril ob stegna Kobilici in že je zdirjala proti Vrhu pri Sveti Trojici. Pot je bila jako dolga. Na njej sem srečal Petra iz Dolenje vasi. Povabil me je v oštarijo pr' Žgavcu na pir...

Mularija / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Sonet - ljubezen

Nekoč zelo rada sem te imela, tvoja nežna usta so me poljubila, vedno skupaj sva govorila, sladka sapica me je objela. Še kar nisem nič dojela, ...

Šport / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Keržič drugi v triatlonu

Kranj - V Športnem parku v Šentjurju je potekal 3. Open triatlon Šentjur 2007. Na edinstveni športno-rekreativni prireditvi se je 26 udeležencev pomerilo v treh disciplinah: šahu, namiznem...

Šport / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Matko Medja

1926-2007

Radovljica / ponedeljek, 6. avgust 2007 / 07:00

Odprli najlepšo baročno dvorano

V radovljiški Graščini so ob občinskem prazniku odprli obnovljeno baročno dvorano, ki je po mnenju strokovnjakov najlepša na Gorenjskem.