Potica zahteva svoj čas
Na Blejskem otoku, kjer so pred časom odprli Potičnico, je bila minula sobota povsem v znamenju te tradicionalne slovenske dobrote.
Bled - Dogajanje v okviru adventa na Bledu so letos prvič popestrili z Dnevom potice na Blejskem otoku. V Potičnici se je ta dan širil omamen vonj po skoraj desetih različnih vrstah potice, tako slanih kot sladkih. Učitelj kuharstva v Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Tone Tušek pa je potice z najrazličnejšimi nadevi pripravljal kar pred obiskovalci.
»Danes pripravljam dve slani, to je porovo z mladim sirom in ocvirkovo, ter tri sladke potice - orehovo, pehtranovo in makovo,« je razložil Tone Tušek. Celoten postopek pri pripravi potice je sicer v soboto malce poenostavil, saj jo je pripravljal v drugačnih pogojih kot sicer. »Pri peki potice je najbolj pomemben odnos, ki mora biti spoštljiv. Ko se najbolj trudiš, zagotovo ne uspe. Potreben je mir, potica namreč zahteva svoj čas,« je poudaril. Za potico, je še dodal, obstaja ogromno različnih receptov, vsak pa potem pride do neke svoje kombinacije. Poleg potic, ki so nastajale pred obiskovalci, je bilo v soboto mogoče pokusiti še številne druge vrste potic, in sicer orehovo, ki so ji dodali tudi med, lešnikovo s figami, čokoladno, belo mandljevo in čokoladno mandljevo. »V Potičnici sicer pripravljajo okrog petdeset različnih vrst potic. Prav vsak dan je na voljo orehova, poleg tega pa še dve drugi vrsti potice,« je pojasnila sodelavka pri načrtovanju vsebine in organizaciji dogodkov na Blejskem otoku Romana Bohinc. Eno od potic, je razložila Romana Bohinc, je navdihnila nevesta, ki se je poročila na otoku in si je zaželela potice v barvah njenega šopka, to je oranžno in rdečo. »Za rdečo smo uporabili jagode, višnje in brusnice, za oranžno pa muškatno bučo, marelice in zlate rozine. Slednja je postala jesenski 'hit'.«
Med številnimi obiskovalci, ki jih je na otok kljub precej neprijaznemu zimskemu vremenu zvabila potica, je bil tudi župan Janez Fajfar. »Dan potice je prava pridobitev za pravi čas,« je poudaril. S potico, ki je značilna za ta praznični čas, so namreč želeli obogatiti ponudbo ob koncu tedna v zimskem času, je pojasnila direktorica Turizma Bled Eva ŠtravsPodlogar. »Glede na današnji obisk bo to očitno postala tradicionalna prireditev na Bledu,« je še dodala.