Primere "dobre prakse" so predstavili (z leve): Ana Ahčin, Tatjana Gombač, Marija Erjavec, Aleksandra Gradišek in Miha Naglič (moderator posveta). (Foto: Center za razvoj, Litija)

LOCFOOD v Srcu Slovenije

Je lahko lokalna pridelava hrane tudi priložnost za nove zaposlitve? Na to in druga vprašanja so skušali odgovoriti številni udeleženci posveta, ki ga je pred kratkim v Kamniku pripravila lokalna akcijska skupina (LAS) Srce Slovenije.

Kamnik - Bili so časi, ko je skoraj vsaka družina na slovenskem podeželju sama pridelala skoraj vse, kar je rabila za svojo prehrano, kupovali so le sol. Pred dobre pol stoletja smo bili priča poskusom, da bi hrano pridelovali kolektivno, vsak bi sodeloval po svojih močeh, pridelkov pa bil deležen po svojih potrebah. Pa se ni obneslo. Potem so prišli časi, ko so nas skušali prepričati, da pridelovanje hrane na svoji zemlji sploh ni smiselno, saj so po svetu območja, kjer jo lahko pridelajo veliko ceneje, k nam pa jo za nizko ceno dostavijo velike prehrambeno- trgovske družbe in jo ponudijo v svojih hipermarketih. Še zdaj se najdejo podeželani, ki imajo svoj kos zemlje ali vsaj vrtiček, a ga ne uporabljajo za pridelavo; eden njihovih največjih užitkov je, da se zapeljejo v nakupovalni center na obrobju bližnjega mesta in v njem kupujejo hrano, pripeljano od daleč … No, kaže, da se zdaj ta novodobni »trend« vendarle obrača nazaj k starim slovenskim vzorom; veliki mojster dialektike bi rekel, da se dogaja negacija negacije. Vse več je posameznikov in družin, ki se znova lotevajo pridelave hrane ali povečujejo že obstoječo, večina le za svoje potrebe, bolj ambiciozne kmetije tudi za trg in ob spoznanju, da takšna pridelava nudi tudi nove zaposlitve, zlasti za družinske člane. Na posvetu v Kamniku so se predstavili pridelovalci, ki delujejo v okviru LAS Srce Slovenije. Vanj sodi tudi Zadruga Jarina, ki ima sedež v Litiji, trži pa skupno ponudbo mreže Naravnost z dežele; v to pa je vpletenih že več kot 50 ponudnikov.

Kamniški posvet je potekal v treh delih. V prvem so širši kontekst teh prizadevanj predstavili trije strokovnjaki: dr. Martina Bavec, generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za okolje in prostor, ter dr. Aleš Kuhar in dr. Andrej Udovč, profesorja Biotehniške fakultete. V drugem delu posveta so nastopili predstavniki konkretnih primerov »dobrih praks«. V premoru med obema debatama pa smo lokalno pridelano hrano, o kateri smo besedovali, tudi poskusili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Veliki prostorski apetiti po primestnih gozdovih

V gozdno gospodarski enoti Cerklje občutijo velik pritisk investitorjev po prostorskih posegih v primestne gozdove, v enoti Jelendol se krepi delež smreke in zmanjšuje delež jelke.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 28. junij 2014 / 10:50

Spominčice zbirale za poplavljeno Bosno

Kranj - Sedem gostink, združenih pod imenom Spominčice – med njimi tudi dve Gorenjki, in sicer Jurka Magdič iz gostilne Ančka v Šenčurju in Sonja Jezeršek iz Hiše kulinarike v Sori, je v torek zakl...

Šenčur / sobota, 28. junij 2014 / 10:49

Vrtavke nastopile v muzikalu

Šenčur – V nedeljo se je iztekel vseslovenski teden ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije, ki ga je zaznamovalo več kot p...

Nasveti / sobota, 28. junij 2014 / 10:47

Opojni cvet noči

Žoga se kotali na 12 brazilskih stadionih. Eden med njimi je v Manausu, mestu, ki je vzniknilo sredi največjega deževnega pragozda, kjer se Rio Negro izliva v Amazonko in ima nekaj manj kot dva mil...

GG Plus / sobota, 28. junij 2014 / 10:46

Letos so praznovali 20-letnico delovanja

Kulturno in športno društvo Bošnjakov Biser Jesenice je glavni motor kulturnega dogajanja Bošnjakov v Zgornjesavski dolini. Že dve desetletji kontinuirano organizirajo folklorne nastope, gledališke pr...

Gospodarstvo / sobota, 28. junij 2014 / 10:43

Uprava Gorenjske banke v polni sestavi

Kranj – Po pridobitvi soglasja Banke Slovenije je vodenje Gorenjske banke spet prevzel Andrej Andoljšek. Uprava banke tako deluje v tričlanski sestavi, poleg Andreja Andoljška sta člana uprave še M...