Martinovi oslički

Za martinovo smo nekoč imeli post. Nisem hotela kupiti zamrznjene gosi, neslo me je na ljubljansko tržnico, da kupim svežo. Pravo lepotičko, težko 3 kg, sem prinesla domov v novi vrečki in jo do naslednjega dne dala v balkonsko hladilnico. V nedeljo zjutraj sem prinesla zalito ptičico z balkona, jo razvila, ko je nenadoma zadišalo. Nagica ni bila usmrajena, njen život je dišal kot med vonljivo masažo. Zavila sem jo v kuhinjsko cunjo, dobro prepojeno s kisom. Rezultat – kot skisana aromaterapija. Če jo skuham z veliko zelenjave? Čez pol ure je iz lonca zadišalo po žehti intimnega perila. Gos na balkon in pogled v skrinjo. Nobenega mesa, le osliči ... Bilo je baskovsko kosilo, veliko zafrkancije pa tudi veliko smeha. Čez teden dni sem delala popravca z zamrznjeno gosjo in dobila 5 +. Odtlej izbrskam za ptičice vsako leto nov recept.

Račka po navarsko

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 račko – 1,5 – 2 kg, 2 žlici gosje paštete, 4 rezine pršuta, 3 velike čebule, šopek dišavnic – timijan, lovor, rožmarin, 2 zeleni papriki, 2 rdeči papriki, paradižnik, 6 strokov česna, 1 žlico oljčnega olja, 1 kozarec belega vina, 1 šilce vinjaka, pol žlice oljčnega olja.

Raco oplaknemo zunaj in znotraj ter dobro osušimo. Odrežemo škofijo. Solimo in popramo. Sesekljamo čebulo in razrežemo pršut na krpice. V kozici segrejemo olje, damo nanj čebulo in pršut. Ko čebula zarumeni, porjaveti ne sme, dodamo gosjo pašteto in dobro premešamo. Napolnimo raco in zapremo odprtino s kovinskimi iglami ali zobotrebci. Po želji raco lahko tudi zašijemo. Papriko razrežemo na kolobarčke, paradižnik na četrtinke, česen olupimo, a pustimo v strokih. V primeren pekač, rahlo premazan z oljem, zložimo papriko, paradižnik in stroke česna. Raco položimo na zelenjavo in jo oblijemo z vinom in konjakom. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo raco uro in četrt ali malo dlje, odvisno od velikosti race. Večkrat polijemo s sokom. Če opazimo, da po vrhu preveč rjavi, jo pokrijemo z alu folijo in folijo odstranimo 15 minut prej, preden je raca pečena. Potem jo še 5 minut pustimo v ugas­njeni pečici. Raco predenemo na ogret servirni krožnik, odstranimo iglice, zobotrebce ali šive, in z žlico izvlečemo nadev ter odstranimo zelišča. S penovko naložimo okrog race zelenjavo. Postrežemo z dišečim rižem ali dobrim belim kruhom.

Pomarančni parfait

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rumenjaka, 6 žlic sladkorja, nastrgano lupinico neškropljene limone, 2 žlici pomarančnega likerja ali 2 žlici pomarančnega soka, če je sladica namenjena tudi otrokom, 2 beljaka, ščep soli, 2 in pol dl sladke smetane, 25 pistacij, 4 pomaranče.

Penasto stepemo rumenjaka, 3 žlice sladkorja in liker oziroma sok. Beljaka, ščep soli in 1 žlico sladkorja stepemo v trg sneg. Stepemo tudi smetano in dodamo žlico sladkorja. Nato sneg in smetano primešamo jajčni zmesi, napolnimo primerno posodo in damo v zamrzovalnik za najmanj 5 ur. Preden postrežemo, olupimo 4 pomaranče, jih razdelimo na krhlje, krhljem pa odstranimo kožico. Krhlje pomaranč damo na ohlajene krožnike, dodamo par­fait in posujemo s sesekljanimi pistacijami ali lističi bele čokolade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 5. julij 2013 / 12:07

Vi plačujete davke?

Vsi jih ne in to vemo vsi. Potrošniki lahko od začetka tedna davčni upravi na številko 051/241 241 pošiljajo slike računov. Nekateri pravijo, da ne bodo delali za davkarijo, a se s tovrstno oceno Cilk...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Oča trnovski, skrbi zame ...

Januarja 2013 bo minilo devetdeset let od smrti Ivana Tavčarja. Pa ste vedeli, da je bil prav Fran S. Finžgar tisti, ki je posredoval, da se je stari in bolni liberalni veljak kako leto pred smrtjo na...

GG Plus / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Cankarjev obisk pri Finžgarju

Konec novembra 1910 je Finžgarja, župnika v Sori, obiskal Izidor Cankar, Ivanov bratranec. Pogovor je zapisal in ga leta 1911 objavil v književni reviji Dom in svet, pozneje še v knjigi z naslovom Obi...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobaviteljev. Mlekar...

Prosti čas / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zakaj se mi kar naprej sanja o možu? Pa nič tako hudega, kakor je bilo za časa njegovega življenja. Ni bil dober mož ne oče, tašča ni bila dobra. Sanja se mi, da je vse podrto in skratka vse nar...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2012 / 07:00

Abanka z izgubo zaradi oslabitev in rezervacij

Ljubljana - Abanka Vipa je v letošnjih prvih devetih mesecih sicer ustvarila 45,1 milijona evrov operativnega dobička, vendar pa je zaradi oblikovanja oslabitev in rezervacij v višini 85,3...