Martinovi oslički

Za martinovo smo nekoč imeli post. Nisem hotela kupiti zamrznjene gosi, neslo me je na ljubljansko tržnico, da kupim svežo. Pravo lepotičko, težko 3 kg, sem prinesla domov v novi vrečki in jo do naslednjega dne dala v balkonsko hladilnico. V nedeljo zjutraj sem prinesla zalito ptičico z balkona, jo razvila, ko je nenadoma zadišalo. Nagica ni bila usmrajena, njen život je dišal kot med vonljivo masažo. Zavila sem jo v kuhinjsko cunjo, dobro prepojeno s kisom. Rezultat – kot skisana aromaterapija. Če jo skuham z veliko zelenjave? Čez pol ure je iz lonca zadišalo po žehti intimnega perila. Gos na balkon in pogled v skrinjo. Nobenega mesa, le osliči ... Bilo je baskovsko kosilo, veliko zafrkancije pa tudi veliko smeha. Čez teden dni sem delala popravca z zamrznjeno gosjo in dobila 5 +. Odtlej izbrskam za ptičice vsako leto nov recept.

Račka po navarsko

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 račko – 1,5 – 2 kg, 2 žlici gosje paštete, 4 rezine pršuta, 3 velike čebule, šopek dišavnic – timijan, lovor, rožmarin, 2 zeleni papriki, 2 rdeči papriki, paradižnik, 6 strokov česna, 1 žlico oljčnega olja, 1 kozarec belega vina, 1 šilce vinjaka, pol žlice oljčnega olja.

Raco oplaknemo zunaj in znotraj ter dobro osušimo. Odrežemo škofijo. Solimo in popramo. Sesekljamo čebulo in razrežemo pršut na krpice. V kozici segrejemo olje, damo nanj čebulo in pršut. Ko čebula zarumeni, porjaveti ne sme, dodamo gosjo pašteto in dobro premešamo. Napolnimo raco in zapremo odprtino s kovinskimi iglami ali zobotrebci. Po želji raco lahko tudi zašijemo. Papriko razrežemo na kolobarčke, paradižnik na četrtinke, česen olupimo, a pustimo v strokih. V primeren pekač, rahlo premazan z oljem, zložimo papriko, paradižnik in stroke česna. Raco položimo na zelenjavo in jo oblijemo z vinom in konjakom. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo raco uro in četrt ali malo dlje, odvisno od velikosti race. Večkrat polijemo s sokom. Če opazimo, da po vrhu preveč rjavi, jo pokrijemo z alu folijo in folijo odstranimo 15 minut prej, preden je raca pečena. Potem jo še 5 minut pustimo v ugas­njeni pečici. Raco predenemo na ogret servirni krožnik, odstranimo iglice, zobotrebce ali šive, in z žlico izvlečemo nadev ter odstranimo zelišča. S penovko naložimo okrog race zelenjavo. Postrežemo z dišečim rižem ali dobrim belim kruhom.

Pomarančni parfait

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rumenjaka, 6 žlic sladkorja, nastrgano lupinico neškropljene limone, 2 žlici pomarančnega likerja ali 2 žlici pomarančnega soka, če je sladica namenjena tudi otrokom, 2 beljaka, ščep soli, 2 in pol dl sladke smetane, 25 pistacij, 4 pomaranče.

Penasto stepemo rumenjaka, 3 žlice sladkorja in liker oziroma sok. Beljaka, ščep soli in 1 žlico sladkorja stepemo v trg sneg. Stepemo tudi smetano in dodamo žlico sladkorja. Nato sneg in smetano primešamo jajčni zmesi, napolnimo primerno posodo in damo v zamrzovalnik za najmanj 5 ur. Preden postrežemo, olupimo 4 pomaranče, jih razdelimo na krhlje, krhljem pa odstranimo kožico. Krhlje pomaranč damo na ohlajene krožnike, dodamo par­fait in posujemo s sesekljanimi pistacijami ali lističi bele čokolade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Nikar pretežke šolske torbe

Pretežke šolske torbe so delno posledica tega, da otroci nosijo s seboj več, kot potrebujejo, delno je za to kriv šolski sistem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 25. december 2015 / 15:41

Prazniki z glasbo in pesmijo

Božično in novoletno obarvani praznični koncerti so najpogostejše prireditve Slovencev v zamejstvu ob koncu leta. Organizatorji vabijo nanje tudi goste iz Slovenije in iz bližnjih držav, v...

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:39

V Radovljico jo je pripeljala ljubezen

Simpatična Queena Chen je že pol leta Radovljičanka. Tridesetletno učiteljico angleščine s Tajvana je k nam – s postankom v Parizu – pripeljala ljubezen, kajpada. Po poroki je svojemu imenu dodala še...

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:35

Z njimi sem jedel in jokal

Pri Družinskem in mladinskem centru Cerklje so ob nedavnem svetovnem dnevu migrantov gostili zanimiv in poučen dogodek Vsi smo migranti. Sestri Veselinović, danes obe starejši od trideset let, se spom...

Nasveti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz...

Zanimivosti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Vsi pridni

»Zdaj pa ti men' povej, a si bil čez leto kaj priden?« »Ja, Dedek Mraz, seveda sem bil priden, zadnji mesec še posebno.« »Aha, potem je pa zagotovo v košu tudi darilo zate.« »Ampak, a veš kaj, tako...