V Sorici so odprli razstavo ob stoti obletnici, odkar je v vas prišla elektrika.

Sto let imajo elektriko

Soričan Lovro Pintar, poštar in gostilničar, je pred stoletjem prisluhnil nasvetom Janeza Evangelista Kreka in vaščane nagovoril, da so zgradili lastno elektrarno.

Sorica - Tako je februarja 1912 v strojnici nove elektrarne zagorela prva žarnica, avgusta istega leta pa so priredili slovesnost ob novi pridobitvi, ki je takrat napajala 139 žarnic, dva likalnika in zadružni elektromotor.

Tako so se dogodkov izpred stotih let, ko je v Sorico prišla elektrika, v soboto spomnili ob odprtju razstave Od zadružne elektrarne do javne elektrike. Nastala je v sodelovanju KS Sorica, tamkajšnjega turističnega društva ter podjetij Elektro Gorenjska in Domel iz Železnikov.

Ob odprtju razstave se je zvrstilo več govornikov. Predsednik KS Sorica Primož Pintar je dejal, da z vsakoletno turistično prireditvijo Sadovi jeseni skrbijo za ohranjanje tukajšnje dediščine, ki so jo letos povezali s stoto obletnico, odkar je vas dobila elektriko. Tako so v nedeljo s prikazom različnih kmečkih in obrtniških opravil na star, ročen način in napredka, ki ga je omogočila elektrika, proslavili stoletnico. Predsednik turističnega društva Marjan Peternelj je prav tako spomnil na pogum in naprednost prednikov, ki so vasi omogočili razvoj. O inovativnosti in naprednosti Soričanov je spregovoril tudi župan občine Železniki Anton Luznar. Predsednik uprave Elektra Gorenjske Bojan Luskovec pa je pojasnil, da se je zamisel o razstavi porodila, ko je njihovo podjetje iskalo soglasje za gradnjo novega daljnovoda Železniki-Sorica-Bohinjska Bistrica. O tem, kako so Soričani, združeni v elektro-strojni zadrugi, zgradili elektrarno in poskrbeli, da je v vasi zasvetila luč, smo prisluhnili še Marjanu Kejžarju, inovatorju iz Sorice, ki je o tem dogodku prebral poročilo iz tistega časa. Tone Ozebek pa je zbranemu občinstvu povedal, kako je pred pogubo rešil izvirne dokumente iz tistega časa. O tem bo v domačem zborniku Železne niti objavil prispevek, da stvar ne bo šla v pozabo. Drago Papler, ki je skupaj z Anko Pintar in še nekaterimi sodelavci pripravil razstavo, pa je med drugim povedal, da je soriška elektrarna celo dve leti starejša od tiste v Završnici, ki je doslej veljala za najstarejšo na Gorenjskem. Zadružna elektrarna je v Sorici delovala do leta 1965, ko je bila vas priključena na javno distribucijsko omrežje. Sicer pa je o dogodku, ko so v Sorici »divjo strelo vpregli v žico«, 10. avgusta 1912 pisalo v Gorenjcu, kasneje je o tem pisal tudi list Slovenec in takratna strokovna glasila, smo še slišali od avtorja razstave. Spregovoril je tudi Matjaž Čemažar iz podjetja Domel, razstavo pa so s pesmijo polepšali pevke in pevci pevskega zbora Domel pod vodstvom Franca Čuferja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Po zastoju sedaj padec gospodarske rasti

Ljubljana - Po podatkih Statističnega urada je bruto domači proizvod v tretjem četrtletju za 0,2 odstotka nižji kot v predhodnem četrtletju, potem ko je že v prvem polletju prišl...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 27. september 2012 / 07:00

Anketa: Že zdavnaj bi morali rušiti

Dobra štiri leta po uvedbi vinjet bo Dars vendarle odstranil odvečne betonske otoke na cestninskih postajah. Kako na zapozneli Darsov ukrep gledajo vozniki, smo povprašali mimoidoče Kranjčane.

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2012 / 07:00

Glasove Muce Copatarice ne počivajo

Med poletjem so spletle kar 227 parov copatk za novorojenčke.

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2012 / 07:00

Sto let imajo elektriko

Soričan Lovro Pintar, poštar in gostilničar, je pred stoletjem prisluhnil nasvetom Janeza Evangelista Kreka in vaščane nagovoril, da so zgradili lastno elektrarno.

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2012 / 07:00

Indijski večer z Ano Erjavšek

Članicam skupine Pogovor za dušo se je predstavila Ana Erjavšek, ki se je pred štirimi leti podala na študij plesa v Indijo.

Gorenjska / četrtek, 27. september 2012 / 07:00

Ne bodo izkoristili predkupne pravice

Železniki - Občinske svetnike v Železnikih je presenetila nameravana prodaja Toplarne. Svoj delež namreč želijo prodati tri ključna podjetja: Alples, Niko in Domel. Občina kot ena o...