Krožnik zdravja za telo in dušo
"V bloku komaj koga srečaš, ker je vsak za svojimi vrati, zunaj na vrtu pa izmenjaš kakšno besedo. Vrt pozitivno učinkuje na človeka, prav vsi upokojenci bi morali imeti vrtove," je prepričana gospa v jeseni življenja.
Bistrica pri Tržiču - O vrtičkarstvu bi lahko razpredali na več načinov. Lahko bi pisali s tem, da so razne navlake, ki ne sodijo na vrtiček, moteče za okolico in nič kaj estetske, da se ob ekološki neozaveščenosti škodljivi odpadki stekajo v dragoceno zemljo, da peka na žaru nekomu diši, drugemu pač ne … Če to pustimo za kdaj drugič, lahko napišemo, da ima urejen vrtiček veliko koristi, poleg pridelkov, ki jih poberemo s koščka zemlje in skuhamo v loncu ali surove postrežemo na krožniku. Blokovski stanovalci, ki tudi zaradi sodobnega načina življenja živijo precej odtujeno, se na vrtu vsaj srečajo in izmenjajo kakšno besedo. »Brez vrtička bi mi bilo dolgčas, to je moj hobi,« je prepričan Borčo Serafimov, ki ima košček zemlje v najemu, ker je zemlja pred stanovanjskimi bloki na Bistrici pri Tržiču občinska. »Nekaj malega že pridelam, na primer paradižnik, solato, korenje, peteršilj. Vse gre kar sproti v lonec in na krožnik,« je dodala Marija Serafimov. »V bloku komaj koga srečaš, ker je vsak za svojimi vrati, zunaj na vrtu pa izmenjaš kakšno besedo. Na vrtu se zamotiš z delom in si dejaven tudi na jesen življenja. Vrt pozitivno učinkuje tako psihično kot fizično na človeka, prav vsi upokojenci bi morali imeti vrtove,« je prepričana starejša občanka, zgovorna gospa, ki pa ni želela biti imenovana. In ker beseda nanese besedo, še posebej, če je to sončno dopoldansko jutro, gospa še pove, da je letos slaba letina zaradi izredne suše, dodatno škodo na pridelkih so povzročile tudi miši, voluharji, črvi. Tega dne je pobrala baziliko in tudi sicer v vrtu goji številna zelišča, kot so rozga, rman, lakota, melisa, žajbelj … »Koprive imam pa za gnojilo. Namočim jih v vodo in zalijem vrt ali pa jih vkopljem kar v zemljo; ko dežuje, se namočijo, « je še povedala in dodala, da so koprive v kulinariki odlična špinača. »Že dolga leta imam vrt, včasih smo veliko pridelali za ozimnico. Danes, ko sva z ženo sama, vrta niti ne bi bilo treba obdelovati, ampak saj je pomembno tudi druženje, kajne?« je bistveno povzel Mujo Salkić.