V družbi Boštjana Luznarja je v jubilejno torto zarezal zmagovalec rojstnodnevnega turnirja Daniel Kraljič. (Foto: AB, Mirko Kunšič, arhiv turnirja)

Torta in žogica za golf

Dobrodelni turnir prijateljstva za pokal Save in petinsedemdeseti rojstni dan kraljevega igrišča.

Na pobudo kraljeve družine in diplomatskega zbora je bilo leta 1937 na Bledu zgrajeno igrišče za golf. Takratna banovina je odkupila Hraško gmajno in nekaj pašnikov in dogovor je stekel. Med drugo svetovno vojno in po njej je bilo igrišče zapuščeno, v začetku sedemdesetih let pa je spet pridobilo prvotno poslanstvo. Prvenstveno igrišče z osemnajstimi igralnimi polji je namreč leta 1972 na novo projektiral priznani golfski arhitekt Donald Harradine. Leta 1993 je dobilo kraljevo igrišče še dodatnih devet lukenj in s tem jezersko igrišče. Celotno igrišče danes šteje 27 lukenj. Najbolj pa je pri tujcih - pa tudi doma, prepoznavno kraljevo igrišče. Vodja igrišča na Bledu Boštjan Luznar razloži, da ima Slovenija nekaj lepih igrišč, vendar so novejša in se kot blagovna znamka še uveljavljajo; golf pa že nekaj časa ni več samo šport elit.

Petinsedemdeset let kraljevega igrišča so člani domačega kluba in njegovi prijatelji proslavili z živahno rojstnodnevno zabavo, ki so jo pospremili turnir, pijača in jedača, glasbeni program in seveda praznična torta. Čast prvega reza pa je pripadla zmagovalcu rojstnodnevnega turnirja Danielu Kraljiču. Luznar nam še pove, da bo prav uradna 'proslava' ob tako častitljivi obletnici igrišča spomladi, ko bodo skupaj praznovali še z domačo golfsko zvezo ob njeni dvajsetletnici, je pa tudi 75 let od ustanovitve Evropske golfske zveze, saj je bilo blejsko eno od šestih igrišč, ki so evropsko ustanovila in zato bodo praznovali ravno na Bledu.

Na blejskem golfskem igrišču je pred kratkim potekal tudi dobrodelni turnir prijateljstva za Pokal Save. Družabni del se je nadaljeval kar pod velikim šotorom pri Kraljevi klubski hiši, glasbeno ozračje so napolnili nežni zvoki žive glasbe, za kulinarične užitke pa so tokrat poskrbele članice Save Hotels & Resorts. Vsak povabljen se je lahko tako s krožnikom v rokah sam odločal med na primer hobotnico z domačim kislim zeljem v babičinem kozarcu, koktajlom iz prekajenega mesa v pikantnem koreničjem lončku, prekmursko gibanico, karpačem pomurskega jelena, prekmursko šunko po moderno in še kakšno dobroto, barman domače 'hiše' Miro Petrevčič pa je poskrbel za uvodno dobrodošlico brbončicam povabljenih.

Savin turnir je imel znova tudi dobrodelno noto. Udeleženci so zbrali 4.470 evrov, ki so jih namenili Sončku Zgornje Gorenjske - Društvu za cerebralno paralizo za pomoč pri projektu Rožle - Zakaj si drugačen?, že enaindvajseti častni član Golf & Country Cluba Bled pa je postal slovenski hokejist Anže Kopitar.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 9. december 2015 / 11:25

Novi urgentni center

Jesenice – Ob prisotnosti ministrice za zdravje bodo v petek v Splošni bolnišnici Jesenice odprli novi urgentni center. "Novi urgentni center s spremljajočimi prostori in objekti je zagotovo e...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. september 2012 / 07:00

Torta in žogica za golf

Dobrodelni turnir prijateljstva za pokal Save in petinsedemdeseti rojstni dan kraljevega igrišča.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. september 2012 / 07:00

Anketa: Ob nalivih še vedno slabo spijo

Kroparjem, ki so doživeli vodno ujmo leta 2007, bo deroča voda, ki je rušila vse pred seboj, za vedno ostala v spominu. Domačine smo povprašali, ali se po končani obnovi počutijo varneje kot prej.

Humor / ponedeljek, 24. september 2012 / 07:00

Ta je dobra

Kitajska roba Mujo se sprehaja po sarajevski čaršiji in opazi človeka, ki prodaja očala. Ta mu reče: »Bi mogoče imeli res specialna očala?« Mujo: »Naj...

Kultura / ponedeljek, 24. september 2012 / 07:00

Dežela porisanega papirja

Nekaj na papir. Naj danes bralca, jutri pa obiskovalca in gledalca ne zavede ta nekoliko plah naslov razstave akademskih slikarjev Zvonka Čoha in Milana Eriča v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kran...

Šenčur / ponedeljek, 24. september 2012 / 07:00

Sprehod ob Kokri tudi poučen

Pet informativnih tabel in geološka piramida na približno 1200 metrov dolgem odseku sprehajalne poti ob Kokri med Visokim in Hotemažami sprehajalca seznanjajo s posebnostmi živahne reke.