Nov terminal do pomladi 2015

Zg. Brnik - Aerodrom Ljubljana je v ponedeljek objavil razpisno dokumentacijo za gradnjo novega potniškega terminala. Obsežnemu mednarodnemu naročilu bo sledilo še med sedem in deset naročil.

Z naročilom, ki je bilo objavljeno v ponedeljek, bodo izbrali najugodnejšega ponudnika za gradbena in obrtniška dela, električne in strojne inštalacije in zunanjo ureditev terminala T2. Izbrani izvajalec bo imel po podpisu pogodbe na voljo dvajset mesecev za izvedbo oziroma je skrajni rok za dokončanje del 15. januar 2015. Z drugimi besedami to pomeni, da se bo gradnja začela vsaj spomladi prihodnje leto.

»Z obstoječim potniškim terminalom ni več mogoče dosegati zadovoljivih kakovostnih standardov. V bolj obremenjenih urah dneva in mesecih leta je že danes premajhen, glede na predvidene trende v letalskem prometu pa se bo število potnikov povečevalo in bo po predvidevanjih najkasneje v petih letih ponovno doseglo število potnikov iz leta 2008, ko jih je čez letališče potovalo blizu 1,8 milijona,« o pomembnosti nove investicije pravijo v Aerodromu Ljubljana, ki ga vodi Zmago Skobir.

Novi terminal, ki bo velik 31.200 kvadratnih metrov, bo imel zmogljivost 1800 potnikov na uro. Obstoječi terminal, ki je bil zgrajen leta 1973, ima trenutno 13.000 kvadratnih metrov površine. Po izgradnji novega terminala bo delno še v funkciji prometa, delno pa namenjen za komercialno rabo. Ocenjena vrednost investicije znaša 72 milijonov evrov, od tega naj bi 22 odstotkov prejeli iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Do leta 2017 Aerodrom Ljubljana predvideva za 117 milijonov evrov investicij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / nedelja, 15. julij 2018 / 15:52

Organiziran prevoz starostnikov in invalidov

Organiziran prevoz z električnim avtomobilom za tiste, ki si prevoza za obisk zdravnika ali nujnejše opravke ne morejo privoščiti

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."