Siciljanca v ušesih
Domenjeni smo za piknik. Vsak prinese mrzlo ali toplo jed kot spomin na počitnice. Ker je vremenska napoved podobna dvoumnim napovedim, tistim, ki jih je v starogrških Delfih izrekala Pitija, je dogovor, da se v soboto še enkrat slišimo. Na izbrani dan je na vzhodu oblačno, na zahodu sončno z oblački. Kaplja ne. Telefon. Nagajiv glas: »Ja, upam, da bo šlo. Alenka ima dva nova sicilijanca.« V slušalki hitro, a nerazumljivo govorjenje. ... »Prav. Pripeljemo še sicilijanca.« Meni gre na smeh. Druščina je že zbrana. Ko nosim v rokah v dvojno folijo zavite jajčevce s špageti, se oglasi gostitelj: »Kje sta pa Siciljanca?!« Zelo nedolžno vprašam: »A ju ne vidiš?« in nekajkrat obrnem glavo. Vsi gledajo, če imam Siciljanca na hrbtni strani majice. Tam je napisano Caltagirone in pod njim vaza v obliki človeške glave s sadeži. »Kje sta Siciljanca?« Tedaj se nekomu ustavi pogled na mojih ušesih. »Sta pa res miniaturna, manjša kot škrata!« Pri pisanem napitku razložim zgodbo. Sicilija. Mafija. Znani filmi. Camillierijeve kriminalke. Knjiga Lare Cardella: Hotela sem hlače ..., ki ni prav nič erotična in biča sicilijansko nestrpnost pa tudi ozkost (žal ni prevedena v slovenščino) in Caltagirone, sto kilometrov od Cefaluja v notranjost umaknjeno mesto, v katerem je središče sicilijanske keramike, nastajajoče v stotinah manufaktur. Zelo pisani, a krasni izdelki. Krožniki s sadjem. Okrašene človeške glave, ki naj bi spominjale na zmago Siciljancev nad Mavri. Cena? Res lepi primerki za dva tisoč evrov. Ceneni spominki za deset evrov. Pa moji uhani s stiliziranim z rokokojskim belim moškim obrazom? »Glede na površino niso bili poceni!« se oglasi poreden glas. In nazdravimo!
Sončni zahod
Za 1 osebo potrebujemo:
3 koščke ledu
1 dl soka rdečih pomaranč
2 cl grenivkinega soka
2 cl kamparija
1 brizg sirupa iz granatnih jabolk
1 listič melise za okras
Zvitki iz jajčevcev s špageti
Za 4 osebe potrebujemo:
150 g najtanjših špagetov
2 dolga jajčevca
300 g češnjevca
1 strok česna
80 g slane ricotte
30 g parmezana
1 žličko sladkorja
nekaj lističev bazilike
deviško oljčno olje
sol, poper, kosmiče rdečih feferonov
Jajčevca po dolgem narežemo na 1 cm debele rezine. 8 najdaljših nasolimo, zložimo v podolgovato skledo in obtežimo. Češnjevce prepolovimo, narežemo česen in baziliko, damo vse skupaj v visoko kozico, začinimo s soljo, poprom in zmletim feferonom, dodamo sladkor in v vodni kopeli dušimo 15 do 20 minut. Zadnjih 5 minut dodamo sesekljano baziliko. Nato zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po pol ure splaknemo rezine jajčevcev in dobro osušimo s papirnato brisačo ter zlato rumeno opečemo na olju. Nato jih zložimo na papirnato brisačo, da odteče maščoba. V slanem kropu na zob skuhamo špagete in jih odcedimo. Tri četrtine paradižnikove omake zmešamo z ricotto in mlačnimi špageti. Zmes previdno nalagamo na rezine jajčevcev, jih zvijemo, zvitke prebodemo z zobotrebci in zložimo v primerno nepregorno posodo. Ostanek paradižnikove omake pokapamo na zvitke in jih potresemo s parmezanom. V pečici, ogreti na 200 °C, pečemo 10 do 15 minut, da zadiši.