Če je na planini paše in vode dovolj, živina takole počiva, prežvekuje in se razgleduje naokrog.

Ponekod že zmanjkuje paše in vode

Na marsikateri planini imajo zaradi suše že probleme s pašo in z vodo za napajanje. Živino gonijo v višje ležeče predele.

V prvih desetih dneh avgusta je bilo nekaj malega dežja le na območju severne Slovenije. Visoke temperature zraka so izhlapevanje vode iz tal in rastlin še pospešile, zaloge vode v tleh pa so se marsikje popolnoma izčrpale.

Tržič, Bohinjska Bistrica - »Živina ima vode dovolj, pašo pa si še lahko poišče v višje ležečih in senčnatih predelih ter v gozdu. Upamo, da bomo živino kljub suši lahko zadržali na planini do 10. septembra, ko naj bi se pašna sezona zaključila,« je dejal Rajko Marenčič, predsednik gospodarskega odbora Agrarne skupnosti Tegošče, ki na istoimenski planini letos pase 94 goved. Podobno je na bližnji planini Šija, s katero gospodari agrarna skupnost Šija. Kot je povedal njen predsednik Alojz Rozman, je na planini letos 140 goved in nekaj konj. Živino gonijo v višje ležeče predele, kjer je več paše. Vodo črpajo s črpalko iz nižje ležečega zajetja z izdatnejšim studencem v višje ležeče predele, pri tem pa z vodo ravnajo skrajno varčno. Pašno sezono bodo predvidoma sklenili sredi septembra. »V soboto sem bil na planini. Paše je nižje resda bolj malo, a višje, na nadmorski višini od 1500 do 1700 metrov, so razmere dokaj normalne. Pozna se že tudi učinek nočne rose. Z vodo za napajanje živine ni problemov, v rezervi je je okoli štirideset tisoč litrov,« je dejal Peter Potočnik, predsednik agrarne skupnosti Planina Pungrat, in dodal: »Četudi bi se suša zaostrila, ne nameravamo iz doline voziti krme na planino.«

In kako je v Bohinju? Janez Zupanc, predsednik agrarne skupnosti Srednja vas v Bohinju, ki gospodari s planinami Uskovnica, Praprotnica in Konjščica, je povedal, da so za zdaj zadovoljni, saj kljub suši nimajo problemov ne s pašo ne z vodo za napajanje živine. Pašno sezono bodo zaključili med 10. in 15. septembrom. »Če v zadnjih treh letih na planinah ne bi uredili zajetij in kali za skupno osemdeset kubičnih metrov vode, bi imeli zdaj ob suši velike probleme z vodo za napajanje živine,« je dejal Tomaž Preželj, predsednik agrarne skupnosti Brod - Savica - Kamnje - Polje - Laški Rovt - Žlan, ki upravlja planine Suha, Osredki, Poljana in Za Liscem. Na planini Suha, ki je največja med njimi, se pase 54 goved, paše je, kot ugotavljajo, kljub precejšnji suši še dovolj. S planine Poljana, kjer je medved pred kratkim pobil eno kravo in še dve ranil, je vseh preostalih petnajst goved pribežalo v dolino. Andrej Ogrin iz Bohinjske Bistrice pase čez petdeset goved na planini Govnjač, ki jo ima v najemu od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Kot je dejal, na planini trava že na raste več, v enem zbiralniku je vode še dovolj do konca pašne sezone, v drugem je bo zmanjkalo v nekaj dneh. »Če ne bo občutnih padavin, paše ne bo dovolj do 15. septembra, ko se običajno konča planinska paša. Tudi vremenska napoved za naprej vsaj glede padavin ni obetavna,« je dejal Ogrin in dodal, da so podobne razmere na vseh bohinjskih planinah, od planine Za Liscem do Komne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 23. julij 2015 / 12:32

Izsilil prednost

Šenčur – V četrtek okoli 17. ure se je na regionalni cesti Kranj–Brnik pri odcepu za Bivje zgodila prometna nesreča med tremi osebnimi vozili. Do nje je prišlo, ker je 35-letni voznik izsilil predn...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Kaj za Vas pripravljamo letos?

Pester muzejski program za leto 2008. Lani je bilo obiskovalcev 120 tisoč.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Svet od kamna do ključa

Nekoliko drugačna muzejska razstava Od paleolita do Titana v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju bo k ogledu zagotovo pritegnila tudi obiskovalce, ki običajno ne zahajajo v muzeje.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Nominirani trije, dobitnica ena

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost je na ogled razstava treh nominiranih likovnih ustvarjalcev za nagrado Prešernovega sklada. V četrtek jo je prejela Ema Kugler.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Kranjski komedijanti potujejo z Zlatolasko

Aljaž Tepina iz potujočega gledališča Kranjski komedijanti je na oder postavil duhovito in čarobno predstavo Zlatolaska, po motivu znane pravljice o svetlolasi deklici in medvedji družini.

Splošno / torek, 12. februar 2008 / 07:00

Plavanje, drsanje, smučanje ...

V Kranjskih vrtcih otrokom ponujajo športne aktivnosti kot obogatitveni program rednemu programu. Del tega je izvajanje programa Zlati sonček, v katerega je v tem šolskem letu vključenih 343 otrok.