Dober obisk ovčarskega bala
V nedeljo je lepo vreme na že 54. tradicionalni ovčarski bal na Jezerskem privabilo množico ljudi. V dolini je bilo namreč oblačno, Jezersko pa je bilo dobesedno obsijano s soncem. Prav vabilo je v svoje nedrje, kar so izkoristili številni kolesarji in motoristi, ki smo jih srečali na poti iz Preddvora pa do Planšarskega jezera, kjer se bal tradicionalno odvija.
Jezersko - Ovčarski bal na Jezerskem je najstarejša slovenska etnografsko prireditev, kjer so spet prikazali stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino ter dela, povezana s predelavo ovčje volne od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic. Obiskovalci bala so lahko uživali v domačih in tipičnih planšarskih dobrotah, kjer je največ povpraševanja vedno po masovneku in kislem zelju z žganci. Vabile so še ovčje pečenice, pečena jagnjetina, kislo mleko in sladki krofi ter sveži, domači kvašeni flancati, za katere je na kraju samem s svojo ekipo Jezerskih punc skrbel Mlinarjev Tomaž iz Zg. Bele. Letos pravi, da je naredil testo iz osemdesetih kilogramov moke, še preden pa se je uradno bal sploh začel, so prvi nadebudneži že spraševali po njih.
Ovčarski bal so s skupnimi močmi organizirali Gostišče ob jezeru, TD Jezersko, Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme in PGD Jezersko. Obiskovalci so lahko prisluhnili harmoniki, spremljali folklorni nastop, na bližnjih stojnicah izbirali med številnimi domačimi izdelki, metali podkve, kegljali za ovco - seveda jezersko-solčavske pasme. V popoldanskem delu pa je s svojimi napevi za prijetno nadaljevanje bala poskrbel ansambel Roka Žlindre.