Mravlje lezejo na drevo
Ob prebiranju in kuhariji iz knjige Wolframa zu Monfelda Das Piratenkoch buch (Piratska kuharica), sem naletela na obsežen jedilnik vdove Čing (1775-1844), ki je bila kot piratka strah in trepet vzdolž južnih kitajskih obal. Bila je najbolj osovražena in hkrati najbolj občudovana osebnost, preudarna strateginja, polna nepredvidljivih zvijač, velika lepotica, kakor pravijo viri. Njeno ladjevje je sestavljalo okoli šeststo bojnih džunk, od tega dvesto za plovbo po visokem morju, in skoraj enako število spremljevalnih ladij. Poveljevala je okoli 80 tisoč možem. Ladjevje je bilo razdeljeno na šest oddelkov, vsak je imel lasten prapor. Znamenje njene admiralske ladje pa je bil zlat zmaj na rdečem ozadju. Njen rod ni jasen. Bila je prostitutka v Kantonu, ki se je poročila z enim od piratskih poveljnikov. Po njegovi ne povsem pojasnjeni smrti se je dobesedno zavihtela na piratski prestol. Nikoli ni govorila o »plenu«, samo o »prevzetih dobrinah«. Cesar Hsuan Cung je poslal nadnjo bojno ladjevje štirikrat zapored, a vsakokrat ga je njena flota uničujoče premagala. Šele ko je cesar zagrozil, da bo poklical na pomoč Portugalce in Angleže, se je začela pogajati, razpustila ladjevje in se umaknila v Macao. Kmalu je bila na vrhu uspešne tihotapske združbe, opij ji je prinašal denar ... Navadni pirati so imeli radi 'ma yi sang su' ali mravlje lezejo na drevo, zmleto govedino s steklenimi rezanci. Kadar pa je vdova Čing priredila banket, je bila to priljubljena jed.
Zmešana jajca z gobami
Dung gu tzao dan
Za 4 osebe potrebujemo:
6 posušenih gob mu-err
50 g šampinjonov
5 jajc
1 žlico svetle sojine omake
olje
1 strok česna
1 cm ingverja
100 g sojinih kalčkov
3 žlice vode, v kateri so se namakale gobe
sesekljan koriande
sol, poper
Gobe mu-err dobite v večjih samopostrežnih trgovinah na polici, kjer je naložena »eksotika«. Če spomladi niste posejali koriandra, poskrbi za svežino tudi peteršilj. Sojini kalčki so lahko sveži ali pa iz konzerve. Gobe namočimo za 15–20 minut, ožmemo in narežemo na trakce. Očiščene šampinjone narežemo na lističe, ingver in česen drobno sesekljamo. Kalčke splaknemo in odcedimo. Jajca umešamo s svetlo sojino omako in 3 žlicami vode, v kateri so se namakale gobe. V voku ali visoki ponvi močno segrejemo olje, na njem obrnemo ingver in česen, dodamo gobe, pražimo eno minuto, dodamo še kalčke in pražimo še eno minuto. Prilijemo jajčno mešanico. Posolimo in popramo in mešamo, dokler jajca ne zakrknejo. Posujemo s sesekljanim koriandrom.
K pisanemu slovenskemu narezku pa se podajo tudi
Marmorina jajca po kitajsko
Za 10 porcij potrebujemo:
10 jajc
20 g svežega ingverja
2 žlici čajnih lističev (darjeeling ali assam)
Jajca skuhamo. Vrejo naj 10 minut. Nato jih odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Lupino rahlo potolčemo, da se naredijo razpoke. V litru vode kuhamo olupljen in narezan ingver in čajne lističe približno 10 minut. Potegnemo lonec z ognja, vložimo vanj jajca in jih pustimo v zavretku dobro uro. Nato jih olupimo in serviramo v gnezdu iz solatnih listov.