Quo Vadis? ... V Kaltern

Tramin v začetku oktobra. Vas, kjer je doma traminec. Dolgčas. Ogledava si staro cerkev z najvišjim zvonikom na Južnem Tirolskem (86 m) in se povzpneva pod vinograde na strmem pobočju s trtami poraščenega Kastelnaza. Tu je odkritje cerkvica sv. Jakoba z romanskimi in gotskimi freskami, nastalimi okoli leta 1250. Najbolj zanimiv je romanski »bestiarij«, na katerem je videti napol ljudi- napol živali, strah vzbujajoče zverine z nadnaravno močjo. Ko se spustiva nazaj v vas, grizinčki v vinoteki niso kaj prida polnilo za želodec. »Zdaj se pri nas začenja zatišje ...,« pravi mlajša simpatična gospa in postavi pred naju skodelico orehov. Na vprašanje, kam naj greva zvečer jest, flegmatično hudomušno reče: »Lahko se odpeljeta v Kaltern (Caldero), tam ob jezeru je bolj živo. Saj ni daleč, 20 kilometrov.« Že spotoma se zategnjeno razpoloženje razrahlja v radoživost. Poznopopoldnevna svetloba na vinogradih se zdi, kot da je kdo naribal zlato na pobočja okoli jezera. Jezero pa se srebri. Pred staro oštarijo na tabli ponujajo pečenko sv. Magdalene. »Če sva bila že pri sv. Jakobu lačna, tu ne bova,« pribije moja boljša polovica. A natakar nama razloži, da pečenka sv. Magdalene ni svetniška pečenka, imenuje se po vinu St.Magdalener ... Bil je lahek, piten, a od njegove cvetice svetniškega sija nisva dobila.

Goveja pečenka st. Magdalener

Za 4 osebe potrebujemo:

1-1,2 kg goveje pečenke

100 g mastne slanine

60 g masla

1 korenček

1 čebulo

četrt gomolja zelene

pol pora

četrt l vina cabernet-sauvignon

sol, poper

lovorov list

1 strok česna

1/8 l mesne juhe

1 žličko škroba

Pečico ogrejemo na 200-220 stopinj Celzija. Meso oplaknemo in osušimo. Slanino narežemo na ozke trakove in z iglo pretaknemo skozi meso. V globokem pekaču s pokrovko segrejemo maščobo in pečenko opečemo z vseh strani. Dodamo na drobno narezano zelenjavo, vino, sol, poper, sesekljan česen in lovorov list. Pokrijemo pekač in pečemo dobri dve uri. Najmanj dvakrat obrnemo in dodajamo juho. Pečenko damo na ogret krožnik in postavimo na toplo. Zelenjavo v omaki še enkrat zavremo, pretlačimo in dodamo škrob, raztopljen v žlici hladne vode. Segrejemo še enkrat do vrelišča. Dodatno začinimo po okusu. K pečenki in omaki, ki jo postrežemo posebej, se priležejo žličniki.

Jabolčni cmoki

Za 4 osebe potrebujemo:

350 g kislih jabolk

sol

pol limone

20 g masla

80 g sladkorja

100 g drobtin

100 g skute

2 majhni jajci

80 g zmletih lešnikov

2 žlički vaniljinega sladkorja

2 žlici jabolčnega soka

ščep cimeta

olje za cvrtje

Jabolka operemo, olupimo in razpeščičimo. Razrežemo jih na pol cm velike kockice in pokapljamo z limoninim sokom. Maslo, sladkor in drobtine svetlo prepražimo na zmernem ognju in ohladimo. Skuto s pomočjo kuhinjske krpe močno ožmemo. Iz jabolk, popraženih drobtin, skute, jajc, lešnikov, vanilijnega sladkorja, cimeta in jabolčnega soka naredimo testo in ga za 1 uro damo počivat. Potem z vlažnimi rokami oblikujemo cmočke z 2,5–3 cm premera. Olje segrejemo na 160 stopinj in na njem ocvremo cmočke, po štiri naenkrat. Hranimo jih na toplem in postrežemo z vaniljino kremo ali sladoledom.

Dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 27. oktober 2009 / 07:00

V ovinku peljal naravnost

Gorenja Žetina - V nedeljo petnajst minut do osme ure zjutraj se je na lokalni cesti na Blegoš med Gorenjo Žetino in Javorjami smrtno ponesrečil 79-letni domačin. Kot poroča Oper...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

V Škofji Loki Ne-odvisen.si

Škofja Loka - V okviru vseslovenskega družbeno odgovornega programa Ne-odvisen.si tudi v Škofji Loki pripravljajo delavnice, ki bodo 5. maja potekale v športni dvorani na Trati....

Zanimivosti / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Pohod v jamo pod Babjim zobom

Na praznik dela so blejski jamarji tudi letos organizirali tradicionalen, že 33. pohod v jamo pod Babjim zobom. Letos se ga je udeležilo 219 pohodnikov, prvomajski vstop pa je bil tako kot vsako leto...

Mularija / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Obetavni mladi igralci

Na Otroškem festivalu gledaliških sanj so priznanja za najbolj obetavne igralce dobili tudi štirje gorenjski učenci: Aljaž Pohar, Janez Zore, Gašper Urh in Ana Žerovnik.

Kultura / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Koncert v Baročni dvorani

Baročna dvorana v Radovljici bo 7. maja ob 19. uri gostila koncert harfistke Bronislave Prinčič in sopranistke Natalije Š. Cvilenšek. Njuna skupna glasbena pot s...

Tržič / četrtek, 5. maj 2011 / 07:00

Je praznik, ki mora obstati

Krajanke in krajani Kovorja so se na predvečer praznika dela družili ob tabornem ognju.