Potrebujejo odločnejše ukrepe
Rajko Smrekar je v gostinstvu že 38 let. Kljub dobremu delu sodelavcev opaža, da plače v zadnjih letih padajo, znižani so dodatki, veliko manj je dopusta: "Na ta način izgubljamo tudi mlade, ki sicer vidijo prihodnost v gostinstvu."
Bled - Rajko Smrekar je natakar v restavraciji Panorama Hotela Toplice na Bledu. Govori pet tujih jezikov in ima 38 let delovne dobe. V zadnjih letih mu plača pada, dopust se mu je letos skrčil za več kot četrtino - s štirideset na 29 dni. Razočaran opozarja, da s takšnim odnosom do zaposlenih vodilni uničujejo turizem, saj najboljših mladih gostinstvo ne bo več zanimalo.
S protestom, ki ga je izvedel v petek sindikat, se ne strinja. Trditve na letakih sicer držijo, a protest ni prava oblika boja: »Če bomo gostinci želeli doseči višje plače, se moramo organizirati in zagroziti s splošno stavko. Če grožnja ne bo dovolj, tudi stavkati. Tihemu delavcu lahko vedno izplačajo le šeststo evrov, glasni množici pa morajo popustiti,« pravi Smrekar in sindikat obtožuje podpisa sramotne kolektivne pogodbe. Plače so sedaj nižje, znižani so dodatki za izmensko delo, manj je dopusta …
Delodajalec izkorišča krizo za izgovore o izplačevanju nizkih plač, čeprav so v gostinstvu visoki dobički, pravi. In razloži: »Skrivajo dobiček prek raznih plačil najemnin in podobno, čeprav bi moral biti hotel Toplice zaradi svoje pozicije najboljši na Bledu in v Sloveniji. Tako je govoril moj prvi direktor Franc Učakar in tako je tudi bilo. Plače so bile vsaj za tretjino boljše kot drugod, tudi zato, ker smo lahko pridobili najboljše sodelavce in tudi najbolje delali. In ustvarjali dobiček. Odličnost lahko dosežemo le z višjimi cenami in višjimi plačami.«
Tako je bilo do vojne za Slovenijo, ki je bila vsaj desetletje izgovor za stagniranje ali nižanje plač. Danes je enako, le izgovor je drug - svetovna gospodarska kriza. Smrekar pravi, da ima sam približno normalno plačo (pokaže plačne liste zadnjih treh let - od tisoč evrov neto v letu 2009 do letošnjih 940 evrov neto), a ga skrbi prihodnost mladih, ki nimajo dodatkov na delovno dobo in podobno. »Mlajši kolegi skupaj z nadurami, nedeljskim in prazničnim delom zaslužijo od šeststo do osemsto evrov. Ko morajo na bolniški dopust, opazijo lastno mizerijo. Si lahko privoščijo družinsko življenje,« sprašuje Smrekar.
Ne razume, kako lahko eden najboljših hotelov v Sloveniji, Hotel Toplice je del Sava Hotelov Bled, plačuje napačne odločitve prejšnjega vodstva in izgubo finančnega holdinga. »Ne morem se strinjati niti s tem, da imamo danes vsi v Savinih hotelih enake plače. Na Bled sem pred skoraj štirimi desetletji prišel s Štajerskega. In ostal. Zaradi visoke plače. Danes pa sem na istem kot kolegi na Štajerskem, čeprav so na Bledu dražja zemljišča, stanovanja in tudi živila v trgovini,« pove sogovornik. Višji dobiček nastaja tudi zato, ker na Štajerskem steklenico vina prodajajo po deset evrov, na Bledu po 16 evrov.