Priznanja gorenjskim mesarijam
Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov sta po tri šampione kakovosti prejela podjetji Meso Kamnik in Nimrod Škofja Loka.
Kranj - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 50. mednarodni kmetijsko živilski sejem predstavili rezultate ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Ocenjevanje svežega mesa je potekalo 17. maja v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani, ocenjevanje mesnih izdelkov pa 20. junija v Radgoni. Sedemintrideset podjetij iz Slovenije, s Hrvaškega in iz Avstrije je na ocenjevanje dalo 207 izdelkov. Najvišje priznanje, to je naziv nosilec kakovosti, je prejela Pivka Perutninarstvo, ki je dobila tudi priznanja za inovatorstvo, za varne mesnine in za tržno ponudbo svežega mesa. Devet izdelkov oz. kolekcij izdelkov, ki so na zadnjih treh ocenjevanjih prejeli zlato medaljo, je dobilo naziv šampion kakovosti. Meso Kamnik je prejelo tri šampione - za kolekcijo polpripravljenih jedi ter za kuhan in pečen pršut Anton, škofjeloški Nimrod prav tako tri - za kolekcije (mikro, sveže) Jelen, Divji prašič in Srna. Podjetje Meso Kamnik je poleg šampionov dobilo še štiri zlate medalje, tri srebrne in dve srebrni za tržno ponudbo, podjetje Nimrod pa še tri zlate medalje za tržno ponudbo. Od gorenjskih mesarij je Mesarija Anton Arvaj iz Britofa dobila štiri zlate medalje, dve srebrni in eno bronasto, Čadež z Visokega šest zlatih, eno srebrno in pet bronastih, Mesarstvo Oblak iz Žirov pa dve zlati medalji, štiri srebrne in dve bronasti.
Kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender z Biotehniške fakultete v Ljubljani, so na ocenjevanju svežega mesa ugotavljali vse boljšo ponudbo različnega divjačinskega mesa in mesa perutnine, pogrešali pa so jagnjetino, še več posebnih vrst mesa, ponudbo svežih pakiranih rib ter izdelke t. i. makrokonfekcioniranega mesa. Pri čevapčičih, pleskavicah in klobasicah v nekaterih primerih motijo stabilizatorji in ojačevalci okusa, ki po mnenju komisije ne prispevajo k boljši senzorični kakovosti.
Na ocenjevanju mesnih izdelkov so ugotavljali, da se kakovost slovenskih izdelkov izboljšuje in da se lahko merijo s tujimi na našem trgu. Komisija je okušala nekatere odlične klasične mesnine, kot so mortadele, kuhani in pečeni pršuti ter perutninske barjene klobase, pa tudi nekatere izdelke z manj običajnimi dodatki (bučna semena, tartufi), je dejal Žlender in dodal, da je bila med izdelki na ocenjevanju desetina novih, pri tem pa so največ inovativnosti ugotavljali pri polizdelkih iz mletega mesa za pripravo mesnih prilivov, mesnih juh in mesnin z dodatkom špargljev. V skupini varnih mesnin so prevladovali lahki izdelki z malo maščob in izdelki »brez kemije« oz. brez e-jev - aditivov.