Majoneza in gin (2)
Vreme na Menorci je bilo konec junija kombinacija sonca in oblakov, temperature še znosne. Celo nekaj kapljic dežja smo doživeli. Veter je bil naš stalni spremljevalec.
Z Gorenjskim glasom in turistično agencijo Intelekta je tokrat v hotelu Sol Milanos Pingüinos na Menorci teden dni preživljalo trinajst glasovcev. Sobe so imeli večinoma s pogledom na morje, miru več kot jaz ob dvigalih, s hotelsko hrano so bili zadovoljni. Solatni bar je bil obsežen, sadja dovolj na izbiro, ponudba različnih paell je premamila. Le jaz sem bila tista srečnica, ki je z nekaj smole doživela vrtinec prebavnih motenj. Za najboljše zdravilo se je v nadaljevanju izkazal domači pelinkovec ...
Menorca ima bogato zgodovino, tako da smo Glasovci poleg kopanja, sončenja in poležavanja nekaj te tudi raziskali. Začeli smo z obiskom enega največjih naravnih pristanišč na svetu, Mahona, mesta, ki mu domačini pravijo tudi Mao. Z ladjico Don Juan smo se zapeljali po okoli šest kilometrov dolgem pristanišču, kjer so mogočne križarke vsakodneven pojav. Med vožnjo so za nas skrbeli kapetan Eduardo in člani posadke Carlos, Davis in Carlitos. Z Don Juana smo videli rdečo hišo oziroma Sant Antoni ali Zlato kmetijo, v kateri so bivali številni veljaki po legendi pa naj bi imela tu ljubezensko razmerje lord Nelson in lady Hamilton. Bela hiša ali male Benetke na Menorci je slavna, ker v njej v poletnih mesecih prebiva milijonar Richard Branson z družino. Drugi bogataši živijo v naselju Cala Lionga. Tu najdemo hiše tudi za dva milijona evrov. Še pred vstopom v kanal svetega Jurija, s katerim so olajšali dostop do utrdbe La Mola, ladjica zapelje mimo malega otočka Isla Plane, ki je nazadnje pripadal španski mornarici. Sledi še vožnja mimo karantenskega otoka ali Lazareta, pa ruševin gradu San Felipe, mesta El Castel ob njegovem robu, mimo barov in restavracij ob morju, mimo Kraljevega otoka oziroma Isla del Ray, ki ima tudi bogato zgodovinsko pripoved, nazaj na izhodiščno točko.
Zelo je navdušil obisk destilarne gina, še bolj pa pokušina številnih likerjev in različnih ginov, ki so znan otoški proizvod. Gin xoriguer je najbolj popularen, klasičen in je izdelan iz vinske trte ter aromatiziran z brinovimi jagodami, turisti pa v supermarketih zasledijo še Pomado, razredčen gin z limonado, ter najbolj znano sangrijo. Mimogrede smo izvedeli še nekaj besed o majonezi oziroma njeni predhodnici 'mahonezi', ki naj bi jo iznajdli prav Menorčani, čeprav so mogoče Francozi drugačnega mnenja. (se nadaljuje)