Presenečenje za Cirila
Konec prejšnjega tedna smo obujali spomine, ugotavljali, da je hinkali s krompirjem po okusu enak kot žlinkrofi naših babic, samo manjši; udeležili pa smo se tudi odprtja nove gostilnice v Kranju.
V Letencah pri Kranju so se na poseben način spomnili 25. maja 1982. Pred tridesetimi leti je bil namreč njihov sokrajan Ciril Zaplotnik, takrat inovator in mladi kmetovalec iz Letenc, zadnji nosilec štafete, ki jo je na stadionu JLA v Beogradu predal Bogiću Bogićeviću, predsedniku konference Zveze socialistične mladine Jugoslavije. Mimogrede, ko so odprli pokrit večnamenski prostor vaškega doma, so v Letencah Cirilu pripravili še presenečenje. V limuzini se je pripeljal maršal oziroma Borut Lužovec z Jovanko, sicer v običajnem življenju Sabino Gros; mladina je prinesla štafetno palico, ki jo je naredil Jože Podbregar, povezovalka Damjana Kern pa je z dobro razpoloženim maršalom in zadnjim nosilcem – seveda Cirilom, obujala spomine. Presenečenje je več kot uspelo.
Isti večer je na Bledu v Restavraciji 1906 Hotela Triglav Bled potekal tretji, zadnji večer kulinaričnih razvajanj treh blejskih kuharskih mojstrov. Večer je bil razprodan takoj, zaradi izrednega zanimanja pa se kulinarična zgodba nadaljuje septembra.
Tokrat so postregli najprej moderno kuharsko zamisel chefa Vile Bled Igorja Jagodica; Bine Volčič iz Gourmet Restavracije Promenada se je med drugim odločil tudi za mineštro z zelenjavo in zelišči – seveda na svoj način; ko pa so nam postregli njegov hinkali s krompirjem, smo ugotovili, da je po okusu enak kot žlinkrofi naših babic, le manjši. Chef tokratnega gostitelja Uroš Štefelin pa se je lotil počasi kuhanega jelenjega hrbta v korenčkovem ovoju. Okušali smo tudi njegov sladoled iz črnega kruha in jabolčni zavitek, ki je bil tokrat razgaljen v plasteh prozornega kozarca, ter nam tako odkril popolnoma nov pristop do sicer tradicionalnega 'štrudlja'. Šest hodov so nadgradila vina iz kleti Sutor in Kupljen, prijetno ozračje pa dopolnili zvoki pesmi in glasba klavirja.
Nekaj dni prej pa je Kranj postal bogatejši še za eno gostinsko pridobitev. Na Gornjesavski cesti oziroma na poti do nekoč Tekstilindusa - danes bi lahko rekli levo pred podvozom za Stražišče oziroma Besnico, so ob dobri hrani in zvokih ansambla Calypso odprli simpatično gostilnico Košir, kjer boste v prihodnje lahko okušali predvsem domače slovenske jedi, tiste na žlico, pa vse do žgancev in kranjske klobase, okusnih štrukljev; lahko pa boste izbirali tudi med jedmi po naročilu, ribami, testeninami, rižotami, njoki, na račun pa bodo prišli tudi ljubitelji solat, sladic in dobrih vin.