Etnologinja Zdenka Torkar Tahir z ričetom, ki ga je skuhala na starem štedilniku v delavskem stanovanju v Kasarni na Stari Savi. (Foto: Gorazd Kavčič)

Zadišalo je po ričetu

V Gornjesavskem muzeju Jesenice so v stari delavski kuhinji, na štedilniku na drva, skuhali železarski lonec - ričet z mesom.

Jesenice - Za železarski lonec oziroma ričet z mesom potrebujemo ješprenj, predhodno namočen fižol, nekaj strokov česna, čez pol prerezano čebulo, peteršilj, nekaj korenčkov, zeljne liste, nadzemno kolerabo, vršiček zelene, paradižnik, zeleno papriko in grahove luščine. Izvrsten okus dopolni kos suhega mesa, ki se v njem kuha ... Tak je recept za ričet, ki so ga kuhale jeseniške gospodinje v starih časih in ki so ga zapisale članice študijskega krožka Ljudske univerze Jesenice v brošuri Kako so na Jesenicah včasih jedli - Po drugi svetovni vojni smo jedli pa takole. Recept so obudili prejšnji petek v Gornjesavskem muzeju Jesenice, ko so v sklopu prireditve na Stari Savi v pristnem okolju delavske kuhinje v Kasarni skuhali ričet z mesom in postregli z njim. Skuhala ga je etnologinja iz Gornjesavskega muzeja Jesenice Zdenka Torkar Tahir, postregla pa ga je ob pomoči direktorice muzeja Irene Lačen Benedičič.

Ričet pa bodo na Jesenicah kuhali tudi prihodnjo soboto - v sklopu prireditve Ejga, na Staro Savo, ki jo pripravlja društvo Deveta revolucija v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice in Območno obrtno podjetniško zbornico Jesenice. Prireditev bo del spremljevalnega programa kolesarjenja Tura pod Golico. Po besedah organizatorja Andreja Zalokarja so k sodelovanju povabili znane ljudi, ki bodo morali skuhati ričet z mesom po poljubnem receptu, ekipa, ki bo za svoj ričet zbrala največ prostovoljnih prispevkov, pa bo zmagovalka. Kuhanje bo dobrodelnega značaja, saj bodo na ta način zbrane prispevke namenili Materinskemu domu Gorenjske - Jesenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 25. junij 2013 / 10:09

Tanja odgovarja

Pozdravljeni. Že nekaj časa spremljam vašo rubriko in sem se odločila, da vam še jaz pišem. Nedolgo nazaj sem začela novo zvezo in me zanima, kako nama kaže glede stanovanja? Ker se odloča...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:13

Izkoriščamo priložnosti in delamo drugače

»Vsako povišanje cen zelo vpliva na končno ceno. Žal je v Sloveniji veliko takšnih in drugačnih obremenitev, edino, kar nam ostane, je prilagoditev. Dokler lahko dodajamo vrednost na zaposlenega in zr...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:13

Stara mežnarija spet diha

Besničani so s spominsko mašo v cerkvi sv. Tilna v Zgornji Besnici počastili stoto obletnico rojstva kulturnih zanesenjakov Janeza in Ivane Kozjek, kulturi in druženju pa bodo namenili tudi prenovljen...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:12

Bili smo nič, bodimo vse

Je besedilo iz pesmi Internacionala. Pesem, ki je vzpodbujala in povezovala delavstvo v času, ko je nastala. Pa tudi kasneje, zlasti delavstvo evropskih narodov. Razumljivo je, da je pesem izraz ta...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:11

Petdeset let nazaj (2)

»Učiteljica Marija si je kljub temu vzela čas zame, po pouku sva kar nekaj ur neuspešno vadili, vendar ni in ni šlo. V sedmem razredu smo se neprostovoljno srečali s podaljšanim bivanjem v...

GG Plus / ponedeljek, 14. oktober 2013 / 14:10

Raubarski cesar

»V Poljanah so se mu (Igorju Torkarju) zelo priljubila domača imena, narečje, ljudje. Ob prebiranju Tavčarja je naletel na zgodbe, ki so bile iz mesa in krvi še vedno žive. Prizorišča in d...