![](/images/20120514/305149990-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Zadišalo je po ričetu
V Gornjesavskem muzeju Jesenice so v stari delavski kuhinji, na štedilniku na drva, skuhali železarski lonec - ričet z mesom.
Jesenice - Za železarski lonec oziroma ričet z mesom potrebujemo ješprenj, predhodno namočen fižol, nekaj strokov česna, čez pol prerezano čebulo, peteršilj, nekaj korenčkov, zeljne liste, nadzemno kolerabo, vršiček zelene, paradižnik, zeleno papriko in grahove luščine. Izvrsten okus dopolni kos suhega mesa, ki se v njem kuha ... Tak je recept za ričet, ki so ga kuhale jeseniške gospodinje v starih časih in ki so ga zapisale članice študijskega krožka Ljudske univerze Jesenice v brošuri Kako so na Jesenicah včasih jedli - Po drugi svetovni vojni smo jedli pa takole. Recept so obudili prejšnji petek v Gornjesavskem muzeju Jesenice, ko so v sklopu prireditve na Stari Savi v pristnem okolju delavske kuhinje v Kasarni skuhali ričet z mesom in postregli z njim. Skuhala ga je etnologinja iz Gornjesavskega muzeja Jesenice Zdenka Torkar Tahir, postregla pa ga je ob pomoči direktorice muzeja Irene Lačen Benedičič.
Ričet pa bodo na Jesenicah kuhali tudi prihodnjo soboto - v sklopu prireditve Ejga, na Staro Savo, ki jo pripravlja društvo Deveta revolucija v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice in Območno obrtno podjetniško zbornico Jesenice. Prireditev bo del spremljevalnega programa kolesarjenja Tura pod Golico. Po besedah organizatorja Andreja Zalokarja so k sodelovanju povabili znane ljudi, ki bodo morali skuhati ričet z mesom po poljubnem receptu, ekipa, ki bo za svoj ričet zbrala največ prostovoljnih prispevkov, pa bo zmagovalka. Kuhanje bo dobrodelnega značaja, saj bodo na ta način zbrane prispevke namenili Materinskemu domu Gorenjske - Jesenice.