Orion (Foto: arhiv ansambla)

Orion in Tapravi faloti na Vižah v narečju

Le še mesec dni nas loči od 12. večera slovenskih viž v narečju, ki bo v petek, 8. junija 2012, ob 20. uri v Avstriji. Tokrat vam predstavljamo prva dva ansambla, ki bosta nastopila na atraktivnem odru ob Vrbskem jezeru.

Ansambel Orion z Rake pri Krškem sestavljajo Bernardka Božič, Tatjana Kukovičič, Matej Bizjak in Martin Božič. Pred štirimi leti so izdali prvo zgoščenko. Naslovna skladba je Nisva si priznala znanih avtorjev Braneta Klavžarja in Fanike Požek, več kot polovico skladb z zgoščenke pa so predstavili na največjih festivalih narodnozabavne glasbe. Za skladbi Abraham in Prevarana so na Vurberškem festivalu prejeli Šifrarjevo plaketo za najboljše štiriglasno petje in drugo nagrado strokovne komisije. S skladbama Na vaški veselici in Ženska stavka so nastopili na festivalu Slovenska polka valček ter za polko Na vaški veselici prejeli največ glasov gledalcev. Za omenjeno zgoščenko so poleg Mateja Bizjaka in Bernardke Božič glasbo in besedila prispevali Franc Šegovc, Brane Klavžar, Tine Lesjak, Toni Sotošek, Vera Šolinc, Jože Galič in Fanika Požek. Leta 2009 so imeli uspešno turnejo po zahodni Kanadi, kjer so igrali slovenskim izseljencem. Leta 2011 so na povabilo slovenskega društva znova odšli na gostovanje v kanadsko mesto Calgary.

 

Tapravi faloti delujejo že od leta 1998. Kot edini ansambel ima sestavo z glasbenim triom in dvema pevkama, ki se z leti s članskimi menjavami ni prav nič spreminjala. Temu botrujejo tudi družinske vezi, saj sta v ansamblu dva brata, brat in sestra ter mož in žena. Prihajajo iz dveh hribov nad Šoštanjem, sedež ansambla pa je v Skornu.

 

Prihodnje leto bodo obeležili petnajst let delovanja. Začeli so s polfinalom v oddaji »Domači upi« pri Jožovcu z Natalijo, postali dvakratni zmagovalci Vurberškega festivala, sodelovali na finalnih večerih v Števerjanu, dobili nagradi za najboljšo vokalno izvedbo in 2. strokovne komisije na novoletnem festivalu v Dolenjskih Toplicah, 2. mesto v Mariji reki, nagrado radijske postaje, nastopili na SPV 2010, osvojili Naj vižo leta 2009 na RA-Slovenija ter predlani uspešno zastopali Slovenske barve na največjem Kitajskem festivalu Nannig international Song Arts Festival, kjer so nastopili pred 85-tisoč glavo množico in 500 milijoni televizijskih gledalcev. Izdali so tudi dve zgoščenki Za ljubezen gre in Za lepši dan. Vedno pa se držijo gesla: »Kdor poje, slabo ne misli«. Prav zato pa so »tapravi«.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 15. april 2015 / 11:29

Atleti med mladimi

Kranj, Radovljica – Gorenjska je minuli konec tedna gostila volilni kongres Evropske atletske zveze. Na njem je bil za novega predsednika izvoljen Norvežan Svein Arne Hansen, predsednik Atletske zv...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 29. oktober 2007 / 07:00

V petek bo protestni shod

11. novembra se bodo kranjski občani na referendumu opredelili, ali naj bo center za ravnanje z odpadki v Tenetišah. Že 2. novembra pa bo protestni shod prebivalcev okolice smetišča.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. oktober 2007 / 07:00

Največ zanimanja za vezave

Zaupanje v domačo valuto je veliko, v Gorenjski banki imajo občani kar 98 odstotkov prihrankov v evrih.

Zanimivosti / ponedeljek, 29. oktober 2007 / 07:00

Letos zrasel rekordni krompir

Po štirih letih so na Naj pridelku v Cerkljah znova stehtali rekorden pridelek: 2,245 kilograma težek krompir, ki ga je prinesel Franc Poljanec iz Medvod.

Slovenija / ponedeljek, 29. oktober 2007 / 07:00

Tekaški praznik v Ljubljani

Nov rekord na Ljubljanskem maratonu je presenetljivo postavil Ukrajinec Sitkovskij, državni prvak je postal Gorenjec Boštjan Hrovat. Nastopilo je 22 tekačev iz ekipe Gorenjskega glasa.

Kranj / ponedeljek, 29. oktober 2007 / 07:00

Začetek gradnje bo spomladi

V prvi fazi gradnje sodobnega športno-rekreacijskega centra na Pokljuki bodo podrli sedanji montažni objekt in na istem mestu zgradili zidanega.