Sedem Sneguljčic, škratje v izgubi

Že dolgo se dogovarjamo za srečanje. Vabila so razposlana, jedilnik pripravljen. Kuhava dve. Ker je jedilnik mednaroden, je v vsako jed zabodena tudi zastavica, ki priča o izvoru jedi. Miza je slavnostno pogrnjena in fantazijsko okrašena. Po telefonu izvemo, da ene vražičke ne bo, ker se ji je ježa na motorju upočasnila. Ostane nas sedem. Sedem kozličkov – o, to pa ne! A sedem je pravljično število! Obrnimo pravljico! Hura za sedem Sneguljčic. Škrate smo tako in tako pustile doma. Pri tomboli je najbolj originalen dobitek limona z napisom: Ne bodi moja dvojnica! Nasveta smo se držale in uživale.

 

Nebolonjski špageti

 

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

250 g stebelne zelene

250 g mladega korenja

250 g zelene paprike

250 g cuket

200 g mlade čebule

2-3 stroke česna

1 pekoč feferon (ali posušen čili) po okusu

1 veliko pločevinko olupljenih paradižnikov

1 žlico paradižnikove mezge

2 vejici peteršilja

10 žlic oljčnega olja

sol

200 ml rdečega vina ali jušne osnove, če so jedci otroci

450 g špagetov

1 in pol žlice surovega masla

sveže nariban sir grana padano

 

Zelenjavo očistimo in jo zrežemo na pol cm velike kockice. Čebulo sesekljamo. Olupljen česen stremo. Feferon sesekljamo. Če so paradižniki v velikih kosih, jih prerežemo na štiri dele.

 

Segrejemo 6 žlic olja in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo česen, korenje in zeleno in pražimo 4-5 minut. Dodamo paradižnikovo mezgo in mešamo še minuto. Zalijemo z vinom ali jušno osnovo in močno ukuhamo. Potem dodamo še paradižnik s sokom vred in zmanjšamo ogenj ter rahlo solimo.

 

V teflonski ponvi segrejemo preostale 4 žlice olja in na močnem ognju 3-4 minute pražimo papriko, dodamo cukete in sesekljan peteršilj.

 

Špagete skuhamo po navodilu. Prihranimo 200 ml vode, v kateri so se kuhali špageti. Zmešamo vodo, špagete, zelenjavno omako, papriko in cukete s peteršiljem. Dodamo 1 do 1 in pol žlice masla in segrejemo po želji. Takoj postrežemo in zraven ponudimo nastrgan sir grana padano.

 

Solata od bele do zeleno-rdeče

 

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

2 veliki zeleni papriki

3 kivije

1 majhno solato ledenko

1 belgijski radič

200 g jagod

šopek drobnjaka

3 vejice bazilike

3 vejice krebuljice

2 vejici origana

2 vejici pehtrana

malinov kis

oljčno olje

poper

sol

za ščep nastrganega ingverja

 

Papriki narežemo na četrtinke in nato na tenke trakce. Kivije olupimo, prepolovimo in narežemo. Belgijskemu radiču odstranimo grenek koren in ga narežemo na 2 mm široko. Jagode na hitro operemo in zrežemo na ploščke, 3 cele ohranimo za okras. Drobnjak drobno narežemo s škarjami. Baziliko, krebuljico, pehtran in origano stremo v terilniku in iz kisa, olja, ingverja, zdrobljenih zelišč, soli in popra naredimo preliv.

 

Solato rahlo premešamo, dodamo preliv, okrasimo s celimi jagodami in potresemo z drobnjakom.

 

Malinov kis

Potrebujemo:

500 g malin svežih ali zamrznjenih

1 steklenico belega vinskega kisa ali čistega jabolčnega kisa

1 žlico sladkorja

Maline rahlo potlačimo, jih damo v steklen kozarec, prilijemo kis in dodamo žlico sladkorja. Zapremo in počakamo 6 dni. Nato kis razdelimo na okrasne stekleničke, saj je dobrodošlo priložnostno darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

GBD pomemben "igralec" tudi na Stuttgartski borzi

Kranj - GBD Gorenjska borznoposredniška družba (GBD) je po ustvarjenem prometu na Ljubljanski borzi vsak mesec na najvišjih mestih, zadnje čase pa se po prometu občasno pridruži tudi svetovn...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 25. maj 2014 / 12:41

»Imamo res lepo šolo«

V Podružnični šoli Besnica z oddelki vrtca so praznovali štiridesetletnico nove šolske stavbe.

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:29

Večji izvoz in manjši dobiček

Lesce – Nadzorni svet Skupine Žito, kamor spada tudi leška Gorenjka, se je v ponedeljek seznanil s poslovanjem skupine in matične družbe v letošnjem prvem četrtletju. Prodaja na ravni skupine je bi...

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:28

Prešli bodo na enotirni sistem upravljanja

Kranjska Gora – Na ponedeljkovi skupščini turističnega podjetja Hit Alpinea so s spremembami statuta družbe omogočili prehod iz dvotirnega na enotirni sistem upravljanja. Spremembe bodo začele velj...

Nasveti / nedelja, 25. maj 2014 / 12:24

Pravočasna zaščita reši posledice

»Vsako leto opažam spremembo spolnega vedenja žensk, predvsem mlajših, v času poletnih počitnic in dopustov. Po dopustih sem opažala tudi porast prekinitev neželenih nosečnosti in težav, povezanih s s...

Gospodarstvo / nedelja, 25. maj 2014 / 12:22

Klemen Bavdek logist leta

Lesce – Slovensko logistično združenje vsako leto podeljuje priznanje logist leta delavcu s področja logistike, ki je s svojim znanjem in delom dosegel izjemne dosežke. Združenje je pred dnevi stan...