Sedem Sneguljčic, škratje v izgubi

Že dolgo se dogovarjamo za srečanje. Vabila so razposlana, jedilnik pripravljen. Kuhava dve. Ker je jedilnik mednaroden, je v vsako jed zabodena tudi zastavica, ki priča o izvoru jedi. Miza je slavnostno pogrnjena in fantazijsko okrašena. Po telefonu izvemo, da ene vražičke ne bo, ker se ji je ježa na motorju upočasnila. Ostane nas sedem. Sedem kozličkov – o, to pa ne! A sedem je pravljično število! Obrnimo pravljico! Hura za sedem Sneguljčic. Škrate smo tako in tako pustile doma. Pri tomboli je najbolj originalen dobitek limona z napisom: Ne bodi moja dvojnica! Nasveta smo se držale in uživale.

 

Nebolonjski špageti

 

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

250 g stebelne zelene

250 g mladega korenja

250 g zelene paprike

250 g cuket

200 g mlade čebule

2-3 stroke česna

1 pekoč feferon (ali posušen čili) po okusu

1 veliko pločevinko olupljenih paradižnikov

1 žlico paradižnikove mezge

2 vejici peteršilja

10 žlic oljčnega olja

sol

200 ml rdečega vina ali jušne osnove, če so jedci otroci

450 g špagetov

1 in pol žlice surovega masla

sveže nariban sir grana padano

 

Zelenjavo očistimo in jo zrežemo na pol cm velike kockice. Čebulo sesekljamo. Olupljen česen stremo. Feferon sesekljamo. Če so paradižniki v velikih kosih, jih prerežemo na štiri dele.

 

Segrejemo 6 žlic olja in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo česen, korenje in zeleno in pražimo 4-5 minut. Dodamo paradižnikovo mezgo in mešamo še minuto. Zalijemo z vinom ali jušno osnovo in močno ukuhamo. Potem dodamo še paradižnik s sokom vred in zmanjšamo ogenj ter rahlo solimo.

 

V teflonski ponvi segrejemo preostale 4 žlice olja in na močnem ognju 3-4 minute pražimo papriko, dodamo cukete in sesekljan peteršilj.

 

Špagete skuhamo po navodilu. Prihranimo 200 ml vode, v kateri so se kuhali špageti. Zmešamo vodo, špagete, zelenjavno omako, papriko in cukete s peteršiljem. Dodamo 1 do 1 in pol žlice masla in segrejemo po želji. Takoj postrežemo in zraven ponudimo nastrgan sir grana padano.

 

Solata od bele do zeleno-rdeče

 

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

2 veliki zeleni papriki

3 kivije

1 majhno solato ledenko

1 belgijski radič

200 g jagod

šopek drobnjaka

3 vejice bazilike

3 vejice krebuljice

2 vejici origana

2 vejici pehtrana

malinov kis

oljčno olje

poper

sol

za ščep nastrganega ingverja

 

Papriki narežemo na četrtinke in nato na tenke trakce. Kivije olupimo, prepolovimo in narežemo. Belgijskemu radiču odstranimo grenek koren in ga narežemo na 2 mm široko. Jagode na hitro operemo in zrežemo na ploščke, 3 cele ohranimo za okras. Drobnjak drobno narežemo s škarjami. Baziliko, krebuljico, pehtran in origano stremo v terilniku in iz kisa, olja, ingverja, zdrobljenih zelišč, soli in popra naredimo preliv.

 

Solato rahlo premešamo, dodamo preliv, okrasimo s celimi jagodami in potresemo z drobnjakom.

 

Malinov kis

Potrebujemo:

500 g malin svežih ali zamrznjenih

1 steklenico belega vinskega kisa ali čistega jabolčnega kisa

1 žlico sladkorja

Maline rahlo potlačimo, jih damo v steklen kozarec, prilijemo kis in dodamo žlico sladkorja. Zapremo in počakamo 6 dni. Nato kis razdelimo na okrasne stekleničke, saj je dobrodošlo priložnostno darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 23. december 2017 / 11:12

Petra je zamenjal Domen

Šampion v smučarskih skokih Peter Prevc je že devetkrat dobil športno priznanje domače Občine Železniki, tudi letos pa si je zaslužil srebrno plaketo. Zlato plaketo je dobil Domen Prevc.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...