Sedem Sneguljčic, škratje v izgubi
Že dolgo se dogovarjamo za srečanje. Vabila so razposlana, jedilnik pripravljen. Kuhava dve. Ker je jedilnik mednaroden, je v vsako jed zabodena tudi zastavica, ki priča o izvoru jedi. Miza je slavnostno pogrnjena in fantazijsko okrašena. Po telefonu izvemo, da ene vražičke ne bo, ker se ji je ježa na motorju upočasnila. Ostane nas sedem. Sedem kozličkov – o, to pa ne! A sedem je pravljično število! Obrnimo pravljico! Hura za sedem Sneguljčic. Škrate smo tako in tako pustile doma. Pri tomboli je najbolj originalen dobitek limona z napisom: Ne bodi moja dvojnica! Nasveta smo se držale in uživale.
Nebolonjski špageti
Za 4 - 6 oseb potrebujemo:
250 g stebelne zelene
250 g mladega korenja
250 g zelene paprike
250 g cuket
200 g mlade čebule
2-3 stroke česna
1 pekoč feferon (ali posušen čili) po okusu
1 veliko pločevinko olupljenih paradižnikov
1 žlico paradižnikove mezge
2 vejici peteršilja
10 žlic oljčnega olja
sol
200 ml rdečega vina ali jušne osnove, če so jedci otroci
450 g špagetov
1 in pol žlice surovega masla
sveže nariban sir grana padano
Zelenjavo očistimo in jo zrežemo na pol cm velike kockice. Čebulo sesekljamo. Olupljen česen stremo. Feferon sesekljamo. Če so paradižniki v velikih kosih, jih prerežemo na štiri dele.
Segrejemo 6 žlic olja in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo česen, korenje in zeleno in pražimo 4-5 minut. Dodamo paradižnikovo mezgo in mešamo še minuto. Zalijemo z vinom ali jušno osnovo in močno ukuhamo. Potem dodamo še paradižnik s sokom vred in zmanjšamo ogenj ter rahlo solimo.
V teflonski ponvi segrejemo preostale 4 žlice olja in na močnem ognju 3-4 minute pražimo papriko, dodamo cukete in sesekljan peteršilj.
Špagete skuhamo po navodilu. Prihranimo 200 ml vode, v kateri so se kuhali špageti. Zmešamo vodo, špagete, zelenjavno omako, papriko in cukete s peteršiljem. Dodamo 1 do 1 in pol žlice masla in segrejemo po želji. Takoj postrežemo in zraven ponudimo nastrgan sir grana padano.
Solata od bele do zeleno-rdeče
Za 4 - 6 oseb potrebujemo:
2 veliki zeleni papriki
3 kivije
1 majhno solato ledenko
1 belgijski radič
200 g jagod
šopek drobnjaka
3 vejice bazilike
3 vejice krebuljice
2 vejici origana
2 vejici pehtrana
malinov kis
oljčno olje
poper
sol
za ščep nastrganega ingverja
Papriki narežemo na četrtinke in nato na tenke trakce. Kivije olupimo, prepolovimo in narežemo. Belgijskemu radiču odstranimo grenek koren in ga narežemo na 2 mm široko. Jagode na hitro operemo in zrežemo na ploščke, 3 cele ohranimo za okras. Drobnjak drobno narežemo s škarjami. Baziliko, krebuljico, pehtran in origano stremo v terilniku in iz kisa, olja, ingverja, zdrobljenih zelišč, soli in popra naredimo preliv.
Solato rahlo premešamo, dodamo preliv, okrasimo s celimi jagodami in potresemo z drobnjakom.
Malinov kis
Potrebujemo:
500 g malin svežih ali zamrznjenih
1 steklenico belega vinskega kisa ali čistega jabolčnega kisa
1 žlico sladkorja
Maline rahlo potlačimo, jih damo v steklen kozarec, prilijemo kis in dodamo žlico sladkorja. Zapremo in počakamo 6 dni. Nato kis razdelimo na okrasne stekleničke, saj je dobrodošlo priložnostno darilo.