Sedem Sneguljčic, škratje v izgubi

Že dolgo se dogovarjamo za srečanje. Vabila so razposlana, jedilnik pripravljen. Kuhava dve. Ker je jedilnik mednaroden, je v vsako jed zabodena tudi zastavica, ki priča o izvoru jedi. Miza je slavnostno pogrnjena in fantazijsko okrašena. Po telefonu izvemo, da ene vražičke ne bo, ker se ji je ježa na motorju upočasnila. Ostane nas sedem. Sedem kozličkov – o, to pa ne! A sedem je pravljično število! Obrnimo pravljico! Hura za sedem Sneguljčic. Škrate smo tako in tako pustile doma. Pri tomboli je najbolj originalen dobitek limona z napisom: Ne bodi moja dvojnica! Nasveta smo se držale in uživale.

 

Nebolonjski špageti

 

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

250 g stebelne zelene

250 g mladega korenja

250 g zelene paprike

250 g cuket

200 g mlade čebule

2-3 stroke česna

1 pekoč feferon (ali posušen čili) po okusu

1 veliko pločevinko olupljenih paradižnikov

1 žlico paradižnikove mezge

2 vejici peteršilja

10 žlic oljčnega olja

sol

200 ml rdečega vina ali jušne osnove, če so jedci otroci

450 g špagetov

1 in pol žlice surovega masla

sveže nariban sir grana padano

 

Zelenjavo očistimo in jo zrežemo na pol cm velike kockice. Čebulo sesekljamo. Olupljen česen stremo. Feferon sesekljamo. Če so paradižniki v velikih kosih, jih prerežemo na štiri dele.

 

Segrejemo 6 žlic olja in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo česen, korenje in zeleno in pražimo 4-5 minut. Dodamo paradižnikovo mezgo in mešamo še minuto. Zalijemo z vinom ali jušno osnovo in močno ukuhamo. Potem dodamo še paradižnik s sokom vred in zmanjšamo ogenj ter rahlo solimo.

 

V teflonski ponvi segrejemo preostale 4 žlice olja in na močnem ognju 3-4 minute pražimo papriko, dodamo cukete in sesekljan peteršilj.

 

Špagete skuhamo po navodilu. Prihranimo 200 ml vode, v kateri so se kuhali špageti. Zmešamo vodo, špagete, zelenjavno omako, papriko in cukete s peteršiljem. Dodamo 1 do 1 in pol žlice masla in segrejemo po želji. Takoj postrežemo in zraven ponudimo nastrgan sir grana padano.

 

Solata od bele do zeleno-rdeče

 

Za 4 - 6 oseb potrebujemo:

2 veliki zeleni papriki

3 kivije

1 majhno solato ledenko

1 belgijski radič

200 g jagod

šopek drobnjaka

3 vejice bazilike

3 vejice krebuljice

2 vejici origana

2 vejici pehtrana

malinov kis

oljčno olje

poper

sol

za ščep nastrganega ingverja

 

Papriki narežemo na četrtinke in nato na tenke trakce. Kivije olupimo, prepolovimo in narežemo. Belgijskemu radiču odstranimo grenek koren in ga narežemo na 2 mm široko. Jagode na hitro operemo in zrežemo na ploščke, 3 cele ohranimo za okras. Drobnjak drobno narežemo s škarjami. Baziliko, krebuljico, pehtran in origano stremo v terilniku in iz kisa, olja, ingverja, zdrobljenih zelišč, soli in popra naredimo preliv.

 

Solato rahlo premešamo, dodamo preliv, okrasimo s celimi jagodami in potresemo z drobnjakom.

 

Malinov kis

Potrebujemo:

500 g malin svežih ali zamrznjenih

1 steklenico belega vinskega kisa ali čistega jabolčnega kisa

1 žlico sladkorja

Maline rahlo potlačimo, jih damo v steklen kozarec, prilijemo kis in dodamo žlico sladkorja. Zapremo in počakamo 6 dni. Nato kis razdelimo na okrasne stekleničke, saj je dobrodošlo priložnostno darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 25. junij 2020 / 23:41

Park bo čuval cvetlični kuža

Potem ko so zaradi epidemije ostali brez največjega dogodka – spomladanske razstave cvetja, v Arboretumu leto skušajo rešiti z drugimi zanimivostmi. Zraven vhoda že raste kar osem metrov visoka skulpt...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 8. december 2016 / 18:22

Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Nasveti / četrtek, 8. december 2016 / 18:14

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Danes bomo podali razlage kombinacij s poljubno izbranimi tremi kartami. Hrepenenje, Hiša, Oficir. Nekdo bi rad začel svojo obrt. Prisotni so dvomi, kar vidimo v karti Hrepenenje, in strah...

Šport / četrtek, 8. december 2016 / 18:08

Za konec Plezalni dnevi Kranja

Kranj – Potem ko se je pred dobrim tednom v Kranju zaključila sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, je bil pretekli konec tedna na isti lokaciji še zaključek domače plezalne sezone v težavn...

Slovenija / četrtek, 8. december 2016 / 18:05

Za večjo prometno varnost otrok v vrtcih in šolah

Bled – Krepitev znanja in veščin za večjo prometno varnost otrok v vrtcih in šolah je bil naslov drugega posveta o varni mobilnosti, ki ga je na Bledu v petek pripravil zavod za šolstvo v sodelovan...

Gospodarstvo / četrtek, 8. december 2016 / 09:31

Merkurjevci bodo nagrajeni za uspešno delo

Naklo – Poslovanje družbe Merkur trgovina se je po uspešno zaključenem prestrukturiranju izboljšalo do te mere, da bodo ob novem letu vsem zaposlenim izplačali del plače na podlagi uspešnosti poslo...