Prvo plavajočo mobilno leseno hišo pri nas so v podjetju Cibos pred dnevi izdelali v svojih proizvodnih prostorih v Srednji vasi pri Kamniku in jo v enem kosu pripeljali k naročniku v Postojno. (Foto: arhiv podjetja)

Lesena hiša, ki lahko plava

V lukovškem podjetju Cibos so realizirali inovacijo slovenske lesene gradnje in pred dnevi izdelali prvo plavajočo mobilno leseno hišo pri nas.

Objekt je mobilen in plavajoč hkrati, ter v celoti izdelan iz lesa.  V njem je lahko pisarna, gostinski lokal ali stanovanje. Prvo takšno hišo so pred dnevi postavili na parkirišču tik pred Postojnsko jamo. Zaradi poplavne narave mikrolokacije pa tvori zasnovo, ki v primeru poplav zaradi zračnih kesonov lahko splava, sicer pa ga je možno prestavljati.

Kamnik - Inovativno mobilno enoto so v svoji proizvodni delavnici v Srednji vasi pri Kamniku te dni realizirali v sodelovanju s projektantskim podjetjem Pillar in arhitektom Andrejem Milovanovič, ki je te modularne bivalne enote intenzivno razvijal zadnja tri leta.

»Posebnost tega v celoti lesenega objekta je v tem, da je prestavljiv, torej mobilen, in izveden tako, da bo ob morebitnih poplavah plavajoč. Popolnoma vidna lesena notranjost in mizarsko izdelana zunanjost v leseni macesnovi fasadi nista oviri, da bo objekt v primeru poplave zaradi spodaj vgrajenih kesonov z zrakom splaval, a zaradi fiksiranih jeklenih stebrov obstal na isti lokaciji. Ko bo voda odtekla, se bo objekt spet spustil na tla. Takšni objekti imajo lahko pisarniško, gostinsko ali celo stanovanjsko namembnost, omejitev je le v velikosti, da ga lahko še naložimo na priklopnik. Možno pa je večje enote postaviti iz manjših enot, ki sestavljajo posamezne prostore, in katere nato na lokaciji sami sestavimo v celoto kot lego kocke. Objekt ima tako lahko tudi dve etaži in zelo razgibano zasnovo,« nam je novost v leseni gradnji predstavil Miha Bogataj, prokurist v družinskem podjetju Cibos, kjer se s projektiranjem hiš ukvarjajo že dvajset let.

Zadnjih nekaj let so znani po izdelavi pasivnih hiš Ekoart; med drugim so jo na Križu pri Komendi postavili tudi znanemu alpinistu in gorskemu vodniku Marku Prezlju. Naročnika za prvo leseno plavajočo hišo so našli pred Postojnsko jamo, kamor so minuli teden odpeljali 4,5 x 7 metrov velik objekt, v katerem bodo v prihodnjih dneh uredili kavarno. Od zasnove do pridobitve gradbenega dovoljenja je zaradi vseh potrebnih dovoljenj glede infrastrukturnih priklopov in soglasij o dostopu preteklo leto dni, za samo izdelavo so v delavnici potrebovali 45 dni, objekt pa so na že pripravljene temelje postavili v pičlih 45 minutah.

»Izkušnje, prostor in kapacitete, da tak objekt v celoti na ključ izdelamo v notranjosti, zdaj imamo, zato si vsekakor želimo čim več naročil. Tudi vstop na tuje trge je mogoč,« je optimističen Bogataj, ki je s povpraševanjem Slovencev po lesenih gradnjah zadovoljen. Z naročili so v tem obdobju namreč polno zasedeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 25. julij 2017 / 14:44

Mesto naj večkrat zaživi

Minuli konec tedna je bilo v Kranju res živahno, saj je Kranfest s Kranjsko nočjo privabil obiskovalce od blizu in daleč. Zato smo tokrat domačine spraševali, zakaj prihajajo na množične p...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Iskra prvi prek letalnice

V sredo ob 11. uri naj bi v Planici preizkusili letalnico, odgovorno nalogo pa so zaupali Triglavovemu skakalcu Branku Iskri.

Avtomobilizem / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Prostorsko postavljaštvo

Test: Kia Cee`d Sporty Wagon 1.6 CRDi

Mularija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Titanik na Kokri

Učenci z Olševka bodo nocoj po Kokri spustili okoli 40 izvirnih gregorčkov.

Mularija / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Otroška peresa

Šolski muzej Bili smo v šolskem muzeju. Gledali smo, kako je bilo včasih v šoli. Imeli smo tudi eno učno uro. Preoblekli smo se v obleke, kakršne so imeli včasih. Ko s...

Zanimivosti / torek, 11. marec 2008 / 07:00

Zahvale gasilcem za pomoč

V petek so se zbrali na občnem zboru Gasilske zveze Škofja Loka delegati iz 30 društev v občinah Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Žiri in Železniki.