Zvleci me gor!!!

Kam gor? Na krožnik vendar! V originalu se to imenuje tiramisú ali tirame su! Ime za znano italijansko sladico, ki naj bi jo 1971 ustoličili v Trevisu. Zato jo v starih italijanskih kuharicah ne najdemo. Ime bi se bolj smiselno glasilo: daj mi moči glede na veliko število jajc in sladkorja. Prvikrat naj bi jo ustvaril kuharski mojster Roberto Linguamotto, imenovan Loly v Antico Ristorante Beccherie na Piazza Ancillotto 11. Restavracija je v tako imenovani zgodovinski stavbi, kjer je bila nekoč mesarija, 1939 pa sta jo prevzela Alba in Giancarlo Campeol in družini je še danes žal, da imena tiramisú ni zaščitila kot blagovno znamko. Treviso ni daleč in Beccherie ni težko najti. Restavracija je polna starin, velikih bakrenih posod in slik in izbranega pribora. Znamenito ime seveda plačaš, kuhajo pa zelo dobro in se ravnajo po letnih časih. Zelo je v časteh treviški radič!!!

 

Tiramisu, kakršen slovi dandanes, ima v sebi kavo in alkohol, tisti prvi pa ni vseboval ne enega ne drugega, čeprav se je kava nato bliskovito prelila vanj. Zdaj je receptov kot listja in trave, jaz pa vam v poskus ponujam enega z alkoholom in drugega brez, za majhne sladkosnedneže.

 

Klasični tiramisú

 

Za 4 do 6 oseb potrebujemo:

5 rumenjakov

500 g sladkorja

500 g mascarponeja

3 žlice amaretta ali marsale ali ruma

0,5 l nesladkanega espresa

1 strok vanilje

30 do 36 žličastih biskvitnih piškotov

kakav

 

V Beccherie servirajo sladico na okroglem krožniku!

 

Rumenjake penasto stepemo, počasi dodajamo sladkor in nastrgano sredico vanilje. Ko je zmes belkasta, počasi in previdno umešamo mascarpone in alkohol. V štirioglato posodo zložimo polovico z mlačno kavo prepojenih piškotov! Ne smejo se lomiti! Nanje nanesemo polovico kreme, nanjo pa spet plast namočenih piškotov in drugo plast kreme. Postavimo v hladilnik za en dan, temperatura naj bo nižja od 6 stopinj. Preden postrežemo, tiramisú na debelo potresemo s kakavom in narežemo na kocke. Glede na surove rumenjake sladica ni obstojna in jo je treba hitro »pospraviti«.

 

Tiramisú z jagodami brez jajc

 

Za 4 do 6 oseb potrebujemo:

300 g skute ali gostega jogurta

500 g mascarponeja

2 zavitka vanilina

1 strok vanilje

300 ml sladke smetane

1 kg jagod

6 žlic sladkorne moke

250 do 300 g otroških piškotov

kakav

 

Skuto ali jogurt ter mascarpone in vanilin sladkor zmešamo v veliki skledi.

 

Dodamo izpraskano sredico vaniljevega stroka. Z 1 žlico sladkorne moke stepemo sladko smetano, dodamo kremi in postavimo na hladno. Polovico jagod potresemo s sladkorno moko in piriramo. Preostale jagode razpolovimo (če so velike, jih zrežemo na četrtinke) in jih dodamo kremi.

 

Posodo za narastek obložimo z otroškimi piškoti in jih prekrijemo s polovico jagodnega pireja in polovico hladne mascarponejeve kreme, nato spet plast piškotov, drugo polovico jagodnega pireja in drugo polovico mascarponejeve kreme ter za 4 ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, posujemo s plastjo kakava.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 3. julij 2022 / 09:22

Slovesnost

Dan državnosti smo po vsej Sloveniji zaznamovali s slavnostnimi prireditvami, tudi na mejnem platoju Karavanke, kjer stoji obeležje v spomin na dogajanje v času osamosvojitvene vojne. Z zastavami s...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 3. april 2007 / 07:00

Elektrika iz sonca

Sonce je neusahljiv vir električne energije.

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Vladno soglasje za Igorja Horvata

Ljubljana - Vlada je pretekli teden soglašala z imenovanjem Igorja Horvata za direktorja Splošne bolnice Jesenice, ki ga je na to dolžnost na tajnem glasovanju konec let...

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Anketa: Jelen naj bo spet hotel

Kranj - Nekdanji hotel Jelen ima novega lastnika, stavbo je kupilo podjetje Elektroservisi iz Trzina. Naključne sogovornike smo vprašali, v kakšen namen naj stavbo preuredijo.

Zanimivosti / torek, 3. april 2007 / 07:00

Javni WC bo (vendarle) odprt vse leto

Bled - Ob festivalni dvorani na Bledu je javni WC, ki pa je brez ogrevanja in slabo toplotno izoliran, zato je od leta 1995 odprt zgolj poleti, v glavni turistični sezon...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. april 2007 / 07:00

Nov center za zračni promet

Brnik - Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije bo na letališču Brnik zgradilo nov center za kontrolo in vodenje zračnega prometa v Sloveniji. Sistem vodenja...