Dišalo po pristnih domačih jedeh
V okviru regijskih tekmovanj v avtohtoni lokalni kulinariki so se v petek v pripravi že skoraj pozabljenih slovenskih jedi pomerili tudi gorenjski osnovnošolci.
Bled - Tekmovanje se odvija pod okriljem spletnega portala kuhnapato.si, pripravili pa so ga z namenom, da bi pripravo pristnih slovenskih jedi iztrgali pozabi. Na osmih regijskih tekmovanjih se bo pomerilo skoraj šeststo osnovnošolcev oziroma 97 ekip. V petek so kuhalnice v restavraciji Panorama vihteli učenci iz šestih gorenjskih osnovnih šol, ki so bili razdeljeni v devet skupin. Pripravili so od krompirjeve juhe, šare in govnača do žgancev in ajmohta, med posladki ni manjkala blejska rezina, brbončice pa je bilo mogoče razvajati tudi s pečeno kašo s suhimi slivami, jabolčnim zavitkom, sirovimi štruklji in smetanovim rižem.
»Naša želja je, da bi učenci iz starih kuharskih knjig in pripovedovanj babic izbrskali stare recepte, ki jih sicer lahko malo posodobijo, a morajo v osnovi ostati jedi, ki so jih jedli včasih,« je razložila organizatorka tekmovanja Anka Peljhan. Tudi gorenjski osnovnošolci so izvrtali vrsto takih receptov. »Pripravljamo ajdov mlečni močnik, hruškovo kremo in zelenjavne sendviče s trničem, to je sirom z Velike planine,« je razložila Teja Mihelčič iz Osnovne šole Toma Brejca Kamnik. Iz loncev je lepo dišalo tudi pri ekipi Osnovne šole Franceta Prešerna iz Kranja, ki so skuhali »šaro« s svinjino. »Šara je neke vrste obara, v katero so nekoč dali vse, kar so imeli pri hiši. Namesto svinjskega mesa pa so uporabili svinjsko glavo,« je pojasnila Katja Lopuh. Zahtevne priprave sirovih štrukljev pa so se lotili učenci Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice. »Saj ni težko, kuhamo tudi v šoli,« je bil najbolj zgovoren Kevin Kuralt. Vsi tekmovalci so morali pripraviti tri jedi, in sicer tako imenovano jed »na žlico«, sladico in obložene kruhke. »Z obloženimi kruhki smo želeli spodbuditi otroško kreativnost in jih obenem navdušiti za zelenjavo. Otroci je namreč pogosto ne marajo, če pa to zavijejo v kreacijo in si jo torej 'podtaknejo', pa jo tudi pojedo,« je dejala Anka Peljhan. Komisija je ocenjevala ne le videz in okus jedi, ampak celoten postopek njene priprave. »Imajo izjemno težko delo, odločajo res detajli. V gneči in pod stresom učenci skuhajo take kulinarične presežke, da bi se lahko merili z vrhunskimi kuharji,« je tekmovalce pohvalila Anka Peljhan. Na državno tekmovanje 15. maja v Mariboru so se po odločitvi komisije uvrstile tri skupine, in sicer Smrkete z OŠ Frana S. Finžgarja Lesce, Prešernove Francke iz OŠ Franceta Prešerna Kranj in Šefla iz OŠ Toneta Čufarja Jesenice.