Mladi kuharji so se merili v pripravi pristnih domačih jedi.

Dišalo po pristnih domačih jedeh

V okviru regijskih tekmovanj v avtohtoni lokalni kulinariki so se v petek v pripravi že skoraj pozabljenih slovenskih jedi pomerili tudi gorenjski osnovnošolci.

Bled - Tekmovanje se odvija pod okriljem spletnega portala kuhnapato.si, pripravili pa so ga z namenom, da bi pripravo pristnih slovenskih jedi iztrgali pozabi. Na osmih regijskih tekmovanjih se bo pomerilo skoraj šeststo osnovnošolcev oziroma 97 ekip. V petek so kuhalnice v restavraciji Panorama vihteli učenci iz šestih gorenjskih osnovnih šol, ki so bili razdeljeni v devet skupin. Pripravili so od krompirjeve juhe, šare in govnača do žgancev in ajmohta, med posladki ni manjkala blejska rezina, brbončice pa je bilo mogoče razvajati tudi s pečeno kašo s suhimi slivami, jabolčnim zavitkom, sirovimi štruklji in smetanovim rižem.

»Naša želja je, da bi učenci iz starih kuharskih knjig in pripovedovanj babic izbrskali stare recepte, ki jih sicer lahko malo posodobijo, a morajo v osnovi ostati jedi, ki so jih jedli včasih,« je razložila organizatorka tekmovanja Anka Peljhan. Tudi gorenjski osnovnošolci so izvrtali vrsto takih receptov. »Pripravljamo ajdov mlečni močnik, hruškovo kremo in zelenjavne sendviče s trničem, to je sirom z Velike planine,« je razložila Teja Mihelčič iz Osnovne šole Toma Brejca Kamnik. Iz loncev je lepo dišalo tudi pri ekipi Osnovne šole Franceta Prešerna iz Kranja, ki so skuhali »šaro« s svinjino. »Šara je neke vrste obara, v katero so nekoč dali vse, kar so imeli pri hiši. Namesto svinjskega mesa pa so uporabili svinjsko glavo,« je pojasnila Katja Lopuh. Zahtevne priprave sirovih štrukljev pa so se lotili učenci Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice. »Saj ni težko, kuhamo tudi v šoli,« je bil najbolj zgovoren Kevin Kuralt. Vsi tekmovalci so morali pripraviti tri jedi, in sicer tako imenovano jed »na žlico«, sladico in obložene kruhke. »Z obloženimi kruhki smo želeli spodbuditi otroško kreativnost in jih obenem navdušiti za zelenjavo. Otroci je namreč pogosto ne marajo, če pa to zavijejo v kreacijo in si jo torej 'podtaknejo', pa jo tudi pojedo,« je dejala Anka Peljhan. Komisija je ocenjevala ne le videz in okus jedi, ampak celoten postopek njene priprave. »Imajo izjemno težko delo, odločajo res detajli. V gneči in pod stresom učenci skuhajo take kulinarične presežke, da bi se lahko merili z vrhunskimi kuharji,« je tekmovalce pohvalila Anka Peljhan. Na državno tekmovanje 15. maja v Mariboru so se po odločitvi komisije uvrstile tri skupine, in sicer Smrkete z OŠ Frana S. Finžgarja Lesce, Prešernove Francke iz OŠ Franceta Prešerna Kranj in Šefla iz OŠ Toneta Čufarja Jesenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / / 07:00

Na kratko

Volkswagen in Suzuki:  Nemški in japonski avtomobilski proizvajalec sta dosegla soglasje o dolgoročnem strateškem partnerstvu, ki predvideva, da bo Volkswagen kupil 19,9-odstotni dele...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 6. januar 2021 / 20:21

Premier Janša: Tveganje odprtja šol je lahko preveliko

»Šolstvo je prioriteta, ampak nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in nato po tednu ali dveh vse zapremo in smo potem zaprti do aprila, maja,« je na današnjem posvetu s predstavniki vzgojno-izobraževal...

Nasveti / sreda, 6. januar 2021 / 17:19

Celoletni horoskop

Z letom 2021 prihajamo po kitajskem horoskopu v leto bivola – niu. To leto vsem nadene jarem odgovornosti. Brez vloženega truda ne moremo pričakovati uspeha. Je čas za urejanje zadev.

Zanimivosti / sreda, 6. januar 2021 / 16:59

Od domačega kruha do potic in piškotov

Špela Tomažin je 61-letnica, doma iz Bukovščice, ki je s soprogom »do kruha spravila« pet otrok, sama pa tudi delno živi od peke kruha, peciva in potic. Peče na tradicionalen način, v krušni peči.

Zanimivosti / sreda, 6. januar 2021 / 16:52

Golobja pošta

V božično-novoletnem času tradicionalnega obdarovanja se izjemno poveča obseg dela poštnih uslužbencev. Vsakršna pomoč je zato nadvse dobrodošla in marsikatero pismo tako namesto v nabiralniku svoj...

GG Plus / sreda, 6. januar 2021 / 16:49

Skrivnost škofjeloške Klobovsove ulice

V Škofji Loki so pomožno ulico za hišami na Mestnem trgu pod gradom poimenovali kot Klobovsovo ulico. Zanimivo je, da večina prebivalcev ne ve, od kod izvira njen naziv, čeprav verjetno izhaja iz l...