Mladi kuharji so se merili v pripravi pristnih domačih jedi.

Dišalo po pristnih domačih jedeh

V okviru regijskih tekmovanj v avtohtoni lokalni kulinariki so se v petek v pripravi že skoraj pozabljenih slovenskih jedi pomerili tudi gorenjski osnovnošolci.

Bled - Tekmovanje se odvija pod okriljem spletnega portala kuhnapato.si, pripravili pa so ga z namenom, da bi pripravo pristnih slovenskih jedi iztrgali pozabi. Na osmih regijskih tekmovanjih se bo pomerilo skoraj šeststo osnovnošolcev oziroma 97 ekip. V petek so kuhalnice v restavraciji Panorama vihteli učenci iz šestih gorenjskih osnovnih šol, ki so bili razdeljeni v devet skupin. Pripravili so od krompirjeve juhe, šare in govnača do žgancev in ajmohta, med posladki ni manjkala blejska rezina, brbončice pa je bilo mogoče razvajati tudi s pečeno kašo s suhimi slivami, jabolčnim zavitkom, sirovimi štruklji in smetanovim rižem.

»Naša želja je, da bi učenci iz starih kuharskih knjig in pripovedovanj babic izbrskali stare recepte, ki jih sicer lahko malo posodobijo, a morajo v osnovi ostati jedi, ki so jih jedli včasih,« je razložila organizatorka tekmovanja Anka Peljhan. Tudi gorenjski osnovnošolci so izvrtali vrsto takih receptov. »Pripravljamo ajdov mlečni močnik, hruškovo kremo in zelenjavne sendviče s trničem, to je sirom z Velike planine,« je razložila Teja Mihelčič iz Osnovne šole Toma Brejca Kamnik. Iz loncev je lepo dišalo tudi pri ekipi Osnovne šole Franceta Prešerna iz Kranja, ki so skuhali »šaro« s svinjino. »Šara je neke vrste obara, v katero so nekoč dali vse, kar so imeli pri hiši. Namesto svinjskega mesa pa so uporabili svinjsko glavo,« je pojasnila Katja Lopuh. Zahtevne priprave sirovih štrukljev pa so se lotili učenci Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice. »Saj ni težko, kuhamo tudi v šoli,« je bil najbolj zgovoren Kevin Kuralt. Vsi tekmovalci so morali pripraviti tri jedi, in sicer tako imenovano jed »na žlico«, sladico in obložene kruhke. »Z obloženimi kruhki smo želeli spodbuditi otroško kreativnost in jih obenem navdušiti za zelenjavo. Otroci je namreč pogosto ne marajo, če pa to zavijejo v kreacijo in si jo torej 'podtaknejo', pa jo tudi pojedo,« je dejala Anka Peljhan. Komisija je ocenjevala ne le videz in okus jedi, ampak celoten postopek njene priprave. »Imajo izjemno težko delo, odločajo res detajli. V gneči in pod stresom učenci skuhajo take kulinarične presežke, da bi se lahko merili z vrhunskimi kuharji,« je tekmovalce pohvalila Anka Peljhan. Na državno tekmovanje 15. maja v Mariboru so se po odločitvi komisije uvrstile tri skupine, in sicer Smrkete z OŠ Frana S. Finžgarja Lesce, Prešernove Francke iz OŠ Franceta Prešerna Kranj in Šefla iz OŠ Toneta Čufarja Jesenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 21. julij 2020 / 12:34

Ta teden nadzirajo poklicne voznike

Ta teden poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, usklajena s policijami iz drugih evropskih držav.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

Pri prijetem roparju našli tudi Groharjeve slike

Ljubljana - Pri enem od prijetih osumljencev ropa SKB banke v Ljubljani, ki so ju policisti prijeli v petek, so našli tudi šest slik Ivana Groharja, ki so jih ukradli iz slikarje...

Nasveti / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

O bolšjakih, trgovinah iz druge roke in reciklažnih centrih (6)

Koliko vas ima doma prostor, ki je namenjen nabiranju takšne in drugačne krame? Popolnoma podpiram dejstvo, da rabimo prostor, kamor odlagamo smuči, armaflekse, zimske gume in podobno. Nekateri p...

Gospodarstvo / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

Oddali ponudbo za nakup Ljubljanskih mlekarn

Kranj - Družba Mlekodel, ki ima že zdaj v lasti približno četrtino Ljubljanskih mlekarn, je prejšnji teden oddala zavezujočo ponudbo za nakup 50,28-odstotnega deleža mlekarne, ki...

Gospodarstvo / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

Investicija in inovacije za rast

M Sora v Žireh gradi nov objekt, v katerega se seli hčerinsko podjetje Norica, z inovativnimi okni pa si želijo odločnejši prodor na nemški trg.

Zanimivosti / četrtek, 22. marec 2012 / 07:00

V Besnici jim ni dolgčas

Besničani so minuli petek v avli kranjske občine pokazali, kaj vse se dogaja malce proč od mesta, kako ohranjajo kulturno dediščino in kako skrbijo, da jim nikoli ni dolgčas.