O železnici bo zbor krajanov

Več variant je, kje bo potekala dvotirna železniška proga skozi občino Naklo. "Zdaj se moramo občani opredeliti do trase. Ko bo ta umeščena v prostor, bo prepozno," je opozoril Marjan Babič.

Nakljanci so upravičeno previdni. Ko se je postavljala asfaltna baza sredi naselja, okoliških krajanov nihče ni vprašal, kaj menijo o tem. Tako imajo onesnaženje tik pred domačimi vrati. »Ali pa da ne bo tak očitek, kot je bil v Žejah za postavitev protihrupne zaščite, ko so rekli: zakaj pa niste prej povedali,« je ponazoril Marjan Babič.

Naklo – Občinski svetniki so na četrtkovi seji podprli pobudo svetniške skupine Slovenske ljudske stranke, da se skliče zbor krajanov glede umestitve dvotirne železniške proge Ljubljana-Brnik–Jesenice, saj bo ta potekala tudi skozi občino Naklo. »Omenjena železnica se bo globoko zarezala v ozemlje občine in bo močno prizadela njene prebivalce in njihovo življenjsko okolje,« je poudaril svetnik Marjan Babič in dodal, da so druge občine, ki bodo prizadete s to gradnjo, že začele javne razprave. »Po našem mnenju bi občina Naklo morala svoje prebivalce obvestiti o načrtovanih posegih in poiskati ustrezne rešitve ter zaščititi interese občanov. Ne nazadnje mora občina tudi izoblikovati svoje stališče do te gradnje, ki bo umeščena v državni prostorski načrt,« je dejal Babič.

Kot je povedala Mojca Šmid iz občinske službe za okolje in prostor, jih je ministrstvo za okolje že zaprosilo, naj izdajo smernice. Rok je bil 30. januar.« To smo storili in poudarili, naj pri umestitvi železniške trase upoštevajo prostorsko dokumentacijo, ki ščiti našo infrastrukturo, kanalizacijo, ceste, zemljišča,« je pojasnila Šmidova. Župan Marko Mravlja je povedal, da sta to obravnavala tudi občinski Projektno investicijski odbor ter Odbor za komunalo in infrastrukturo. »Nič pa nimam proti zboru krajanov,« je dejal župan.

Zbor krajanov bodo sklicali do konca marca, Marjan Babič je predlagal, naj umestitev železniške proge obravnavajo tudi kot samostojno točko dnevnega reda na eni od prihodnjih sej občinskega sveta. »Na zbor krajanov pa le povabite tudi predstavnika s strani pripravljavca dokumenta, naj ga kvalitetno predstavi,« je bil odločen svetnik Ivan Meglič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 19. april 2022 / 08:03

Kranjčanka, št. 4

Kranjčanka, 19. april 2022, št. 4

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Švica pod Karavankami

V ponedeljek, ko se je iz obtoka pred evrom umaknila nacionalna valuta in so bile oči evropske javnosti zazrte v Ljubljano, se je za Slovenijo čas za trenutek ustavil. Po pisanju Tonet...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Glavni krivec "večni nezadovoljnež"

Vse zadeve v zvezi s projektoma Platon in ISOFOV so zakonite in pregledne, je na sestanku zaposlenih v sredo zatrdil dekan fakultete za organizacijske vede dr. Robert Leskovar.

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 21

Osrednji dogodek, pomemben za Slovence v zamejstvu, je bil torkova prva seja sveta za Slovence v zamejstvu v Ljubljani, ki jo je vodil predsednik vlade Janez Janša. Svet je...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Takrat nisem vedela, da se pred menoj začenjajo najbolj kruti in težki meseci življenja ...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lan za prejo

Ker se zdi, da je Gorenjski glas edini (?), ki še neguje starodavno tradicijo preje, ne bo napak, če o njej zapišemo še katero. »Pred kakimi sto leti in še preje se je vsa gorenjska stra...